ALIPIREA CRIMEII: MILOS ZEMAN A ROSTIT ADEVARUL

Președintele Cehiei Miloš Zeman a rostit o alocuțiune la Consiliul Europei, care a provocat o adevărată furie. Însă în cazul acesta, criticile aduse președintelui ceh sînt exagerate, și, cel mai important – nu corespund adevăratei stări de lucruri.

Propriu-zis, ce s-a întîmplat? Președintele Zeman, în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din Strasbourg a vorbit despre ineficiența sancțiunilor împotriva Rusiei și despre faptul că ele trebuie înlocuite cu dialogul între cetățeni. Un val de revolte s-a ridicat atunci cînd Zeman a numit alipirea Crimeii ”un fapt împlinit”. El, de asemenea a spus că Ucraina ar putea cere anumite compensații, dar l-a și citat pe ex-președintele Germaniei, care a spus că întoarcerea Crimeii ar însemna război cu Rusia.

Deputații ucraineni au părăsit sala în semn de protest. Criticile au continuat. Premierul ceh Bohuslav Sobotka a scris pe o rețea de socializare: ”Declarația lui Zeman în Consiliul Europei contravine politicii noastre externe și președintele nu a avut mandatul guvernului ceh”.

Colegul său de partid Lubomír Zaorálek a adăugat: ”Noi nu putem rămîne indiferenți la ceea ce s-a întîmplat cu Crimeea”. Iar deputatul de opoziție Miroslav Kalousek a notat că ”Zeman dăunează reputației Cehiei într-o lume civilizată”.

În pofida acestor critici, Zeman are dreptate: alipirea Crimeii este un fapt împlinit și în timpul vieții lui Vladimir Vladimirovici Putin Crimeea niciodată nu va mai aparține Ucrainei. Și Europa, în pofida tuturor acordurilor anterioare, nu poate face nimic. Pentru că încercarea de a soluționa problema pe cale armată ar însemna război cu Rusia. Și nu un război european, ci mondial. Din aceste motive, da, Zeman are dreptate.

Europa nu-i poate contrapune nimic lui Putin. Pe planetă, în general, nu există un asemenea om. Dar să așteptăm ca Putin să renunțe benevol la Crimeea ar fi pur și simplu naiv. Iată de ce, în pofida revoltelor și protestelor, legate de alocuțiunea lui Zeman, trebuie de recunoscut: el nu a spus altceva decît adevărul. El nu a spus dacă salută sau condamnă alipirea Crimeii, el a spus că este un fapt împlinit. Din aceste motive, acei politicieni care-l critică pe Zeman, ar trebui să înainteze vreo propunere, cum să ia Crimeea de la Putin. Și dacă asemenea propuneri nu sînt, mai bine să tacă. Pentru că nu poți protesta împotriva adevărului, chiar dacă e rostit de Zeman.

După Reflex, Cehia