ALIONA MOON, ÎN FINALA EUROVISION SONG CONTEST DE LA MALMO

În seara zilei de 14 mai, la Malmo, Suedia a avut loc prima semifinală a concursului Eurovision Song Contest, ediţia anului 2013. Au evoluat 16 ţări dintre care doar zece au fost promovate în marea finală a acestui concurs. Au urmărit această competiţie pe viu, adică din sală, peste 11 mii de spectatori. Iar la micile ecrane, telespectatori din 44 de state.

A deschis concursul Natalia Kelly din Austria, o fetişcană blondă, încă liceană (a rămas un an clasa, ceea ce în alte ţări se mai întîmplă şi cu elevii buni). Apoi a ieşit în scenă Birgit, reprezentanta Estoniei, însărcinată în luna a 6-a, care a cîntat în limba estoniană. După Birgit a cîntat Hannah, o interpretă originară din SUA, căsătorită cu un sloven. În formaţia din Croaţia au evoluat şi un jurist, şi un fotbalist, şi un grănicer. Mai pe scurt, o adevărată selecţionată. Reprezentanta Danemarcei, care a venit la Malmo de la o depărtare de 16 km, a ieşit în scenă desculţă. E mai comod să dansezi, acompaniată de un flaut. Tînăra de 22 de ani din Rusia şi-a interpretat piesa ca pe un imn. Iar ucraineanca Zlata Ognevich a fost scoasă în scenă pe braţele unui munte de om, înalt de 2 metri şi 34 de centimetri. Anouk a reprezentat Olanda. Who See din Muntenegru a cîntat poate cea mai haioasă piesă din această seară, cu bărbaţi în scafandri cosmici. O piesă fermecătoare a interpretat şi Andrius Pajavis din Lituania. Apoi a sclipit la propriu şi la figurat belorusa Alyona Lanskaya. A 12-a ieşire a fost a reprezentantei noastre. Aliona Moon a interpretat piesa „O mie” în limba română, cap-coadă. Moldoveanca a fost apreciată drept una dintre cele mai graţioase interprete ale acestei ediţii. Ridicată la o înălţime de 5 m, rochia Alionei parcă a luat foc, transformînd-o peste noapte dintr-o Cenuşăreasă, într-o adevărată prinţesă. Irlandezul Ryan Dolan, care a fost descoperit acum doi ani, cîntînd karaoke, a fascinat publicul cu o piesă ritmată de tobe de diferite dimensiuni. Irlandezul a fost susţinut în scenă de nişte bărbaţi musculoşi, cu torsurile goale. De menţionat că Irlanda a cîştigat Eurovisionul de 7 ori, fiind lideră, în acest sens. Şi cipriota Despina Olimpiou a cîntat în limba sa, cea greacă. A urmat belgianul îmbrăcat la patru ace. A încheiat semifinala din 14 mai formaţia „Moje 3”, formată din trei sîrboaice îmbrăcate sumar şi susţinute de altele trei back-vocaluri.

În încheiere menţionăm tendinţa mai multor interpreţi de a cînta în limba poporului lor, astfel trecînd engleza tradiţională pe planul secund. Au fost folosite din plin tobele de diferite dimensiuni, care au asigurat o ritmicitate mult mai accentuată. Semifinala a plăcut. După votare s-a constatat că nu au trecut de această încercare reprezentanţii Austriei, Ciprului şi ai ţărilor din fosta Iugoslavie: Serbia, Muntenegru, Croaţia şi Slovenia.

Aliona Moon a fost numită prima în lista învingătorilor, lipsindu-ne de emoţiile aşteptărilor. Acelaşi lucru îi dorim şi ne dorim şi după finala de duminică.

Ion BORŞ