AFACERI ORĂŞENEŞTI LA SAT

La Copanca a fost deschis un centru comercial de tip modern

Satul Copanca din raionul Căuşeni dintotdeauna a fost vestit prin oameni gospodari care au preferat să muncească şi să trăiască bine. Tendinţa s-a păstrat şi în ziua de azi, chiar dacă localitatea a avut de suferit mult în urma conflictului armat de pe Nistru din 1992. După o perioadă mai dificilă, copăncenenii au reuşit să-şi revină şi să facă iarăşi balta florărie.

Pe data de 25 decembrie, cînd moldovenii au avut de ales – care sărbătoreşte Crăciunul pe stil nou, iar care pe Sf. Spiridon Făcător de Minuni, la Copanca s-a produs încă un eveniment – de importanţă locală. Aici a fost deschis un nou Centru comercial cu o denumire sugestivă „Plai”. Ceremonia de lansare a fost dintr-acelea ca la case mari. Or, după cum afirmă sătenii, tot de ce se apucă Anatoli Şargarovschi, proprietarul întreprinderii, altfel nici nu poate fi. Temeinic, serios, de calitate – aşa îşi desfăşoară afacerile dl Şargarovschi.

Centrul comercial „Plai” este un nou proiect realizat de omul de afaceri şi reprezintă un spaţiu acoperit de circa 600 metri pătraţi, unde localnicii vor putea să-şi vîndă marfa proprie. Aici sînt locuri specializate pentru hala de carne şi comercializarea produselor lactate, fructelor şi legumelor, dotate cu chiuvete asigurate cu apă caldă şi rece. Pe perimetru au fost organizate 12 magazine unde se va vinde orice de ce are nevoie omul pe lîngă casă. Actualmente, la Copanca funcţionează o piaţă agroalimentară, dar în nişte condiţii departe de a fi numite civilizate. Ţinînd cont de faptul că la Copanca vin la piaţă oameni din mai multe sate învecinate, atît pentru a vinde, cît şi pentru a cumpăra este lesne de priceput cărui loc i se va da preferinţă. Centrul „Plai” este edificat conform celor mai moderne norme - nu în toate oraşele vei găsi aşa ceva, pentru că după cum spune şi Anatoli Şargarovschi: „Consătenii mei merită ce e mai bun. Am ridicat din talpă această construcţie şi tot detaliul a fost gîndit în aşa fel ca să-i fie bine şi comod omului. În asemenea mod a fost concepută şi politica de preţuri, care trebuie să fie loială, dacă îmi doresc ca acest centru să fie aglomerat şi să nu facă pînză de păianjen”.

Copanca 2 copy.jpg

Noul centru comercial nu este prima investiţie la Copanca a dlui Şargarovschi. Şi, din cîte se pare, nici ultima. Spre „groaza” dnei Nadia, soţia antreprenorului, care are partea ei de muncă şi de griji în toate afacerile soţului, afară de faptul că ţine casa şi este o mamă exemplară. Dar niciodată nu s-a opus şi mereu i-a fost alături, iar mai toţi prietenii şi rudele care au fost prezenţi la ceremonia de deschidere au susţinut în unison că zicala cu „în spatele oricărui bărbat puternic stă o femeie” este anume despre această familie. Printre următoarele iniţiative ale neobositului Anatoli Şargarovschi ar fi deschiderea unui centru de agrement pe malul Nistrului şi o locaţie de distracţii pentru copii. Nu ştiu de ce, dar am toată certitudinea că vor reuşi şi într-un viitor prognozabil vom participa şi la alte lansări. Important este altceva – toate aceste lucruri se fac la sat, ceea ce mă face să cred că astăzi nu noţiunea de sat este lipsită de viitor, ci mai degrabă unii oameni de aici nu caută sau nu vor perspective şi şanse.

Despre Anatoli Şargarovschi la Copanca se spun numai lucruri bune (duşmanii şi pizmaşii nu se iau în considerare). Bunăoară, primarul localităţii Afanasi Cuţari zice că se mîndreşte cu asemenea consăteni. „Omul acesta niciodată nu stă în loc, el mereu este plin de idei şi este în mişcare, el riscă şi are curajul să investească în afaceri caree iniţial ar părea să fie sortite eşecului. Însă succesul îi preferă pe cei îndrăzneţi. Orice proiect am intenţiona să aplicăm în sat, dumnealui ne este alături şi ne ajută. Este perfect atunci cînd un om de afaceri mai vede şi altceva decît propriile interese. Toţi au de cîştigat în asemenea cazuri”, a menţionat primarul de Copanca.

La rîndul său, Ludmila Topor, secretarul Consiliului sătesc Copanca, este de părere că satul a putut să reziste multor probleme graţie unor asemenea săteni. „Cel mai uşor este să dai mîinile în jos şi să spui că este greu. Dl Şargarovschi prin tot ceea ce face ne demonstrează că doar prin muncă omul e slăvit, mai ales dacă această muncă este cu gîndul la om”, spune Ludmila Topor.

Şi la final, în loc de post-scriptum. Scriam la începutul acestui material că satul Copanca este vestit prin oameni gospodari şi harnici. Trebuie să mai dau un detaliu. Ceremonia de deschidere a centrului comercial, bineînţeles, că nu a trecut fără o cupă de şampanie şi un pahar de vin, turnat chiar în sediul noului edificiu. Surprinzător, dar pe mese a rămas băutură şi bomboane, sticle neîncepute şi cutii despachetate, deşi a fost lume foarte multă. La Copanca se ştie de mîndrie şi demnitate – omul s-a apropiat, s-a bucurat pentru stăpînul evenimentului, servind ceva din masă şi nici prin cap nu i-a trecut să bucşească prin buzunare sau în torbe, chit că este de unde... aşa cum am văzut deseori pe la petreceri de „spiţă aleasă” din capitală sau alte părţi. Am constatat cu plăcere că într-un sat din raionul meu de baştină se ştie de bun-simţ şi obraz, dar mai ales de spiritul comunitar aproape lipsind spiritul de „usucă tot” şi „pişă gard”. Se pare că şi acest detaliu ar fi unul din secretele care explică de ce Copanca este vestită ca sat bogat şi avut (chiar şi pe timpul socialismului luminos!), unde mai mult se construieşte decît se risipeşte.

Lilia GRUBÎI

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 12:37
01.05.24 - 00:06