Actori celebri. Paul Newman si Joanne Woodward, povestea unei vieti impreuna

“Secretul unui mariaj fericit nu este să te căsătoreşti cu omul potrivit, ci să fii omul potrivit pe parcursul relaţiei”

Suflete pereche. Aşa s-ar putea descrie povestea dintre Paul Newman şi Joanne Woodward. O idilă ce a durat 50 de ani, trăită intens, plină de sinceritate şi iubire necondiţionată. S-au cunoscut în 1953. La scurt timp după ce a terminat de filmat „Lunga vară fierbinte” alături de Joanne, actorul cu cei mai frumoşi ochi albaştri de la Hollywood a divorţat de soţia lui, Jackie Witte. S-a căsătorit cu Joanne în 1958 şi au rămas împreună pînă la moartea artistului, în 2008. Au avut trei fiice – Elinor „Nell” Teresa, Melissa „Lissy” Stewart şi Claire „Clea” Olivia – şi au trăit departe de agitaţia din Los Angeles, într-o casă frumoasă din Westport, Conneticut.

"Joanne era modernă şi independentă. Eu eram timid, un pic de modă veche. Mi-a luat mult timp să o conving că nu sunt atît de plictisitor precum arăt", spunea Paul la începutul relaţiei lor. Cu toate acestea, în nebuna lume a Hollywoodului, cei doi au rezistat împreună jumătate de secol. "De la început, eu şi Paul am avut un mare avantaj: am fost extrem de buni prieteni, înainte să fim iubiţi. Adică, chiar ne plăceam unul pe celălalt. Puteam vorbi unul cu celălalt. Puteam vorbi despre orice, fără să ne fie frică de ridicol sau de respingere. Există încredere", spunea Joanne.

Povestea lor i-a făcut pe mulţi să creadă că există suflete pereche. Referitor la infidelitatea în cuplu, o replică de-a lui Paul Newman a rămas celebră: "De ce să ieşi să mănînci un hamburger, cînd acasă ai friptură?" "Cei implicaţi într-o căsătorie ar trebui să aibă interese separate, prieteni diferiţi şi să nu se impună unul în faţa celuilalt. Nu poţi să-ţi petreci o viaţă suflîndu-i celui de lîngă tine în ceafă. Suntem oameni foarte, foarte diferiţi, dar, într-un mod ciudat, aceste diferenţe ne-au apropiat, şi, în loc să ne separe, ne-au făcut legătură indestructibilă", declara Paul Newman. Actorul spunea că secretul unui mariaj fericit nu este să te căsătoreşti cu omul potrivit, ci să fii omul potrivit pe parcursul relaţiei. Cariera au petrecut-o tot împreună, cei doi eterni îndrăgostiţi au jucat în filme precum: “The long hot summer”, “Rally ’Round the Flag, Boys!”, “From the Terrace”, “Paris Blues”, “A New Kind of Love”, “Winning”, ”WUSA”, ”The Drowning Pool”, ”Mr & Mrs Bridge”, ”Empire Falls”. Au declarat că niciodată nu s-a pus problema monotoniei sau să apară certuri datorită timpului îndelungat petrecut împreună. Prin toate aceste lucruri s-au apropiat şi mai mult, făcîndu-i indestructibili.

Potrivit Wikipedia, Paul Leonard Newman (n. 26 Ianuarie 1925ClevelandOhio - d. 26 Septembrie 2008WestportConnecticutSUA) a fost un actor, regizor și producător american. În afara carierei artistice, s-a făcut remarcat și ca antreprenorfilantrop și pilot de curse. Cariera artistică în lumea filmului i-a adus numeroase premii, printre care se numără: un premiu Oscar, de trei ori Globul de Aur, cîte o dată BAFTAScreen Actors GuildFestivalul de Film de la Cannes și Emmy, precum și numeroase premii onorifice.

Newman fost nominalizat de 9 ori pentru premiul Oscar ca actor și o dată ca producător pentru filmul Rachel, Rachel. În 1986 a fost distins cu acest premiu pentru rolul din pelicula Culoarea banilor în regia lui Martin Scorsese.

Ca pilot de curse, Paul Newman a cîștigat numeroase curse în competițiile organizate de Sports Car Club of America, iar el și echipa sa au cîștigat mai multe titluri naționale în secțiunea open wheel a curselor IndyCar. Newman a fost co-fondator al companiei Newman's Own, o companie a cărei venituri după taxare au fost donate integral unei societăți de caritate.Newman a decedat la data de 26 Septembrie 2008 în locuința sa din Westport, Connecticut, din cauza unei serii de complicații din urma unui cancer pulmonar.