ACORDUL PRIVIND CONSTITUIREA ALIANTEI PENTRU MOLDOVA EUROPEANA A FOST FACUT PUBLIC

Acordul privind constituirea şi funcţionarea Alianţei Politice pentru Moldova Europeană (APME) a fost făcut public pe 26 ianuarie.

Potrivit acordului, "alianţa consideră continuarea cursului strategic de integrare europeană a Republicii Moldova drept prioritate naţională". „Eforturile alianţei vor fi îndreptate spre îndeplinirea obiectivelor curente şi pe termen mediu: continuarea implementării reformelor în vederea creşterii nivelului de trai al cetăţenilor prin asigurarea creşterii economice, atragerea investiţiilor străine şi crearea locurilor de muncă, implementarea etapelor Agendei de Asociere”, este specificat în acord.

Potrivit anexelor acordului, Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) îi va reveni nouă ministere, iar Partidului Democrat din Moldova (PDM) - şapte ministere. Totodată, cele două formaţiuni au convenit că funcţia de preşedinte al Parlamentului revine PDM, cea de Prim-ministru – PLDM, iar funcţia de şef de stat nu este partajabilă. În acest sens, în acord este specificat că „părţile vor constitui în termen de 30 de zile după crearea Alianţei, o comisie de experţi cu participarea reprezentanţilor delegaţi de partenerii europeni care să elaboreze recomandări şi soluţii în vederea alegerii noului Preşedinte al Republicii Moldova”.

Prin acord, părţile s-au angajat să sprijine Guvernul Alianţei, „să nu participe sub nici o formă la declanşarea alegerilor anticipate şi să renunţe la atacuri politice reciproce capabile să destabilizeze situaţia politică din Republica Moldova”.

Acordul privind constituirea APME a fost semnat vineri, 23 ianuarie curent, de către liderii PLDM şi PDM Vlad Filat şi Marian Lupu.

Sursa: Moldpres

Virginia Filip 26.01.2015 - 20:22

Haideti sa ne unim fortele, toti cei care credem si simtim in mod european! Comunistii nu trebuie sa mai puna mana pe nimic. Au facut ce-au facut si tot au reusit sa puna mana pe ciolan. Comunistii sa se duca la Putin, nu sa vina si sa ne dicteze noua "democratia". Putin sa-ti ia haitele de "javre" si sa fugi cat te tin picioarele.