A TRECUT IN NEFIINTA ARGENTINA CUPCEA-JOSU, MAREA DOAMNA A CUVINTULUI BINE SCRIS SI ROSTIT
În dimineaţa zilei de 4 Martie, Marea Doamnă a scrisului şi pedagogiei universitare din Republica Moldova a plecat la Ceruri, după o lungă şi grea suferinţă. Argentina Cupcea-Josu se retrăsese de mai mulţi ani din viaţa publică.
A făcut-o cu discreţia aristocratică a marilor intelectuali şi oameni de lume, de societate care ştiu cînd este momentul să-şi estompeze, la momentul potrivit, imaginea unei vitalităţi excepţionale în conştiinţa publică, în amintirile tuturor celor care au cunoscut-o – cei care i-au fost colegi, prieteni, discipoli ori admiratori, pur şi simplu, ai intelectualului desăvîrşit care a fost. Astfel, foarte tinerele generaţii de scriitori şi studenţi nu pot şti decît din auzite că, dincolo de scriitorul, traducătorul şi cercetătorul care a fost, Argentina Cupcea-Josu a fost un om care, prin verva sa, îţi dădea senzaţia că îţi transmite secretul tinereţii veşnice. Competenţele sale de intelectual profund erau dublate cu naturaleţe de o Argentina Cupcea-Josu ca om de lume, de societate de care oricine se lăsa sedus. Apriga sa luptă cu sine, cu orice obstacol care i-ar fi stat în calea permanentei perfecţionări şi autoperfecţionări ne oferă imaginea unui om care, astfel, a luptat înverşunat împotriva ignoranţei, a brutalităţii şi a inconştienţei civice.
Argentina Cupcea-Josu s-a născut în anul 1930 într-o familie de intelectuali din satul Cupcui din fostul Judeţ Cahul. Fratele ei a fost deja legendarul actor şi regizor Valeriu Cupcea. În anul 1953, a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova. De-a lungul timpului, activităţile didactice, literare, ştiinţifice şi civice ale Argentinei Cupcea-Josu au depăşit practic măsura putinţei convenţionale a timpurilor pe care le trăia. A slujit catedra universitară la Institutul Pedagogic „I. Creangă” şi USM, ca profesoară de literatură română, sub a cărei „baghetă didactică” s-au instruit generaţii întregi de intelectuali sau politicieni, printre foştii săi studenţi numărîndu-se poetul Anatol Ciocanu sau ex-preşedintele Petru Lucinschi.
Argentina Cupcea-Josu a mai fost cercetător ştiinţific la Institutul de Limbă şi Literatură al Academiei de Ştiinţe a RSSM, secretar responsabil la revista „Femeia Moldovei”, membru al Consiliului Coordonator al Societăţii „Limba noastră cea română”, a fondat şi a condus Cenaclul „Un zîmbet pentru vîrsta a treia” (Biblioteca Publică „Onisifor Ghibu” din Chişinău) şi, fireşte, a fost membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova. Argentina Cupcea-Josu este coautor şi coredactor al Enciclopediei „Chişinău”. A tradus din nenumăraţi autori din literatura universală, din care amintim doar traducerea romanelor „Roşu şi negru” de Stendhal, „Bel-Ami” de Guy de Maupassant, „Dama cu camelii” de Alexandre Dumas-fiul, „Ora vetrelor pustiite” de Jonas Avižius, nuvele de A. Cehov, M. Gorki, B. Nušić, M. Şolohov, M. Bulgakov, K. Paustovski, M. Twain, poeme de V. Maiakovski etc.
Argentina Cupcea-Josu a fost o prolifică autoare de eseuri, articole critice sau studii privind procesul literar contemporan, aici fiind demne de reţinut titluri cum ar fi „Conceperea şi realizarea chipului artistic”, „Evoluţia caracterului”, „Talentul scriitorului şi măiestria literară” etc. De asemenea, Argentina Cupcea-Josu, a mai fost coautor de manuale, prefaţator al mai multor cărţi, dar şi autor redutabil de studii analitice despre măiestria traducerilor literare din Nekrasov, Maiakovski, Şolohov, Ilf şi Petrov, despre măiestria traducătorilor Igor Creţu şi Alexandru Cosmescu. În semn de recunoştinţă faţă de uriaşa sa activitate, în anul 1994, Argentinei Cupcea-Josu i s-a conferit titlul de Maestru al Literaturii din R. Moldova, în 1996 i-a fost decernată Medalia „Mihai Eminescu”, iar în 2010 a fost decorată cu Ordinul "Gloria Muncii".
În aceste momente de tristeţe greu de descris, colectivul „Moldovei Suverane” este alături de Nicu şi Victor, fii Argentinei Cupcea-Josu, transmiţîndu-le condoleanţele noastre pioase!
Dumnezeu s-o odihnească la Dreapta Sa pe Argentina Cupcea-Josu, Marea Doamnă a cuvîntului bine scris şi rostit!