Ofensive politice și bisericești la Londra împotriva propunerii de lege care reglementează sinuciderea asistată
Ministrul britanic al Justiţiei, Shabana Mahmood, şi-a adăugat Duminică vocea numărului tot mai mare de membri ai Executivului laburist împotriva propunerii de lege care reglementează sinuciderea asistată pentru bolnavii incurabili, care va fi votată Vinerea viitoare în Parlament.
”Statul nu ar trebui niciodată să ofere moartea ca pe un serviciu”, a declarat Mahmood, într-o scrisoare adresată cetăţenilor din circumscripţia sa, în care a avertizat că o astfel de lege ar fi o "pantă periculoasă spre o moarte ca la carte".
Mahmood se alătură ministrului Sănătăţii, Wes Streeting, şi ministrului Educaţiei, Bridget Philipson, care s-au opus deja proiectului de lege introdus de deputatul laburist Kim Leadbeater.
Primul ministru, Keir Starmer, a permis parlamentarilor partidului său să voteze liber, considerînd că aceasta este o problemă în care fiecare ar trebui să voteze cu conştiinţa sa.
Mahmood susţine, în scrisoarea sa, că scandalurile recente, cum ar fi scandalul contaminării cu sînge infectat sau scandalul de la Oficiul Poştal deţinut de stat, ne-au reamintit că "statul şi cei care acţionează în numele său nu sunt întotdeauna binevoitori".
"Am fost întotdeauna de părere că statul ar trebui să aibă un rol clar. Acesta ar trebui să protejeze şi să păstreze viaţa, nu să o ia. Statul nu ar trebui niciodată să ofere moartea ca pe un serviciu", scrie ministrul.
În opinia sa, cel mai mare risc este presiunea exercitată asupra persoanelor în vîrstă, vulnerabile, bolnave sau cu handicap pentru a accepta să îşi pună capăt zilelor.
Alte personalităţi laburiste importante, precum fostul prim-ministru Gordon Brown, s-au opus, de asemenea, în mod public proiectului de lege, care conţine garanţii importante pentru cazurile în care sinuciderea asistată ar putea fi aprobată, care ar trebui să fie autorizată de doi medici şi un judecător.
De asemenea, aproximativ treizeci de lideri religioşi din Regatul Unit şi-au exprimat Duminică, într-o scrisoare, opoziţia şi "profunda îngrijorare" cu privire la planurile de legalizare a morţii asistate, care au fost supuse Vineri unui prim vot în Parlamentul britanic.
Sarah Mullally, unul dintre episcopii care reprezintă Biserica Angliei, rabinul şef Ephraim Mirvis şi cardinalul Vincent Nichols, şeful Bisericii Catolice, au declarat că proiectul de lege ar putea face "prea uşor ca persoanele fragile să simtă că au datoria de a muri".
”Din cauza rolului nostru, suntem profund îngrijoraţi de impactul pe care această propunere l-ar avea asupra celor mai vulnerabili, creînd posibilitatea abuzurilor şi a constrîngerii de a-şi pune capăt zilelor”, au spus ei.
Printre cei 29 de semnatari se numără şi reprezentanţi ai islamului, hinduismului şi ai diferitelor biserici ortodoxe din Regatul Unit.