A ÎNCEPUT SESIUNEA PARLAMENTARĂ DE TOAMNĂ-IARNĂ

Deputaţii s-au întrunit în prima şedinţă 

Deputaţii s-au întrunit în prima şedinţă din sesiunea de toamnă-iarnă. Şedinţa a demarat cu un minut de reculegere în memoria deputatului PCRM Zinaida Chistruga, după care liderii fracţiunilor parlamentare au rostit discursuri.

Primul la tribuna centrală a ieşit liderul PCRM Vladimir Voronin care i-a îndemnat pe deputaţii din coaliţia de guvernare să opteze pentru dizolvarea Parlamentului şi anunţarea alegerilor anticipate. ”Trebuie să depunem eforturi pentru a ieşi din situaţia mizerabilă în care ne-a adus guvernarea. În ultimele trei luni în ţară s-au produs anumite lucruri despre care noi am avertizat demult: au fost furate Banca de Economii şi Aeroportul. Vă propunem să vă opriţi, capitulaţi în faţa poporului. Dizolvarea Parlamentului şi alegeri este singura cale reală pentru amnistia politică”, a opinat Voronin.

Liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a criticat acţiunile opoziţiei. ”Este o perioadă decisivă pentru procesele democratice. În pofida provocărilor care au loc chiar şi în prezent, guvernarea a reuşit să obţină mai multe rezultate printre care scoaterea din izolare a R. Moldova, am majorat subvenţiile şi salariile. Noi nu putem renunţa la reformele demarate şi în sesiunea curentă avem mai multe priorităţi: aprobarea strategiei de reformă în domeniul educaţiei, bugetul de stat şi noi îi îndemnăm pe comunişti să se implice în aceste procese şi să nu îşi rupă coardele vocale la proteste”, a spus Streleţ.

Cu un îndemn de consolidare a eforturilor a venit şi preşedintele fracţiunii democraţilor Dumitru Diacov. ”În faţă mai avem trei sesiuni, iar la finele acestora toţi ne vom prezenta în faţa electoratului. Atunci vom răspunde pentru ce am făcut: noi avem deputaţi care s-au specializat în bătăi şi nu sînt capabili să lucreze asupra proiectelor de legi. RM trebuie să devină un partener serios pe arena internaţională, de aceea mă adresez către colegi să ne unim şi să muncim consolidat”, a specificat Diacov.

Liderul liberalilor reformatori Ion Hadîrcă a avut un discurs scurt în care a îndemnat colegii să se concentreze pe muncă înaintea summit-ului de la Vilnius.

Sursa: Moldpres