A CRESCUT NUMARUL HOTARIRILOR CEDO PRIVIND R. MOLDOVA

Pe parcursul anului 2018, în privința R. Moldova, CEDO a pronunțat 33 hotărîri și 34 decizii de inadmisibilitate/radiere de pe rol, în creștere comparativ cu numărul celor din anul 2017 (16 hotărîri și 13 decizii).

Analiza hotărîrilor CEDO pronunțate în cauzele împotriva R. Moldova în anul 2018 relevă încălcarea mai frecventă a următoarelor articole din Convenție: articolul 3 – condiții inumane, tratament inuman și degradant în timpul detenției; articolul 5 – dreptul la libertate și la siguranță; articolul 6 – dreptul la un proces echitabil; articolul 13 – dreptul la un remediu efectiv.

Sumă totală a satisfacției echitabile acordată de CEDO în 2018 este în cuantum de 5.473.810. Comparativ cu anii precedenți, în perioada anului 2018 s-au înregistrat progrese privind măsurile întreprinse în vederea asigurării executării hotărîrilor CEDO, achitării în termen a sumelor, sporirii gradului de implicare a autorităților relevante în procesul de executare, precum și a modificării cadrului normativ în vederea umanizării politicii penale.

De asemenea, în anul 2018 agentul guvernamental a întocmit rapoarte de acțiuni cu privire la măsurile întreprinse de către autoritățile naționale, fapt ce a contribuit la încetarea supravegherii a 136 cauze în privința R. Moldova.