30 Decembrie 2017. Realitatea internationala pe scurt. Revolutia jambonului de porc in Venezuela

Rusia ameninţă cu măsuri militare din cauza sistemelor antibalistice instalate de SUA în Romînia, Polonia şi Japonia

Sistemele antibalistice instalate de SUA în România şi Polonia constituie încălcări ale Tratatului forţelor nucleare intermediare, acuză Ministerul rus de Externe, denunţînd montarea unor elemente antirachetă în Japonia şi avertizînd că Rusia va lua măsuri militare pentru a face faţă noilor riscuri. În ultimele zile, Rusia a condamnat cu fermitate decizia Statelor Unite de a vinde Japoniei sisteme antibalistice de tip Aegis. Maria Zaharova, purtătorul de cuvînt al Ministerului rus de Externe, a explicat că elementele antirachetă din Japonia sunt parte a planului SUA de a crea un "sistem antibalistic global". Moscova susţine că instalaţiile antirachetă ale Statelor Unite au dublă utilitate, defensivă şi ofensivă. Japonia argumentează că sistemele antibalistice primite de la SUA vor fi sub comandamentul Guvernului de la Tokyo, avînd rolul contracarării ameninţărilor Coreei de Nord. Însă Rusia respinge această argumentaţie. "Am analizat comunicatul Ministerului nipon de Externe, conform căruia sistemul antibalistic va fi sub comandamentul Guvernului de la Tokyo şi nu va ameninţa Rusia şi alte ţări. Însă toată lumea este conştientă că Japonia a fost atrasă de mult timp în crearea segmentului asiatic al sistemului antibalistic global american (...)", a declarat Sîmbătă Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe. "Statele Unite au dispus montarea unor astfel de sisteme şi în bazele militare americane din România şi Polonia, în apropierea frontierelor vestice ale Rusiei, prin încălcarea Tratatului INF din 1987, care interzice instalarea unor astfel de sisteme terestre", subliniază oficialul rus. Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizînd contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea Nord-coreeană. (Mediafax.ro)

Gruparea Stat Islamic a revendicat atacul dintr-un centru comercial din Sankt Petersburg

Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) a revendicat atacul soldat cu 13 răniţi, Miercuri, într-un supermarket din Sankt Petersburg, în Rusia, conform unui comunicat difuzat de organul său de propagandă Amaq, transmite AFP. „Atacul care a vizat alaltăieri un centru comercial din Sankt Petersburg a fost realizat de un grup dependent de SI”, arată comunicatul transmis Vineri de agenţia de presă a SI. Explozia a fost provocată de o bombă artizanală lăsată în zona de depozitare a bagajelor, a anunţat Comitetul naţional antiterorist (NAK). Rusia a fost ameninţată în mai multe rînduri de SI şi ramura siriană a grupării Al-Qaida după debutul intervenţiei sale militare în Siria, pe 30 Septembrie 2015. Pe 3 Aprilie, metroul din Sankt Petersburg a fost vizat de un atentat care s-a soldat cu 15 morţi şi zeci de răniţi şi care a fost revendicat de o grupare puţin cunoscută legată de Al-Qaida. La mijlocul lunii Decembrie, serviciile ruse de securitate au anunţat că au dezmembrat, cu ajutorul informaţiilor transmise de CIA, o celulă a SI care pregătea atentate, pe 16 Decembrie, la Sankt Petersburg, în special la foarte vizitata catedrală Kazanski.

Guvernul irlandez a emis o cifră record de paşapoarte în 2017

Guvernul irlandez a anunţat Vineri că a emis 779.000 de paşapoarte în 2017, o cifră record stimulată de cererile venite din Regatul Unit, care reflectă îngrijorarea britanicilor în ce priveşte consecinţele Brexitului asupra liberei circulaţii a persoanelor,transmite AFP. „Aproape 20% din numărul total al solicitărilor primite de serviciul de paşapoarte în acest an” provin din Irlanda de Nord sau din Marea Britanie, a precizat ministerul irlandez al Afacerilor Externe. Acest viu interes pentru paşaportul irlandez ilustrează îngrijorarea a numeroşi britanici care îşi vor pierde teoretic, odată cu ieşirea din UE şi din piaţa unică, dreptul la liberă circulaţie în interiorul uniunii, conchide AFP.

A fost arestat pentru o postare tradusă greşit de Facebook

Un palestinian a fost arestat de poliţia israeliană din cauza unui mesaj publicat pe Facebook, ce fost tradus eronat de sistemul automat, informează Le Monde, preluat de mediafax. Un administrator al reţelei de socializare şi-a prezentat scuzele pentru această eroare. Un simplu salut în limba arabă al palestinianului a fost tradus în limba ebraică drept: ”atacaţi-i”, iar în limba engleza: ”răniţi-i”. Palestinianul este muncitor în construcţii la Beitar Illit, o colonie israeliană în apropierea Ierusalimului. Bărbatul postase pe Facebook un salut, însoţit de fotografia unui buldozer. Acest utilaj a fost în trecut folosit în cadrul unor atacuri, fapt ce ar fi putut trezi suspiciuni poliţiei. Conform ziarului Haarezt, nici un ofiţer de poliţie cunoscător de limba arabă nu a citit mesajul postat de palestinian, înaintea arestării acestuia. Bărbatul a fost eliberat, la scurt timp, după ce a fost interogat.

SI a revendicat atacul asupra bisericii Sf.Mina din Cairo

Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) a revendicat atacul comis Vineri asupra unei biserici copte de la periferia sudică a capitalei egiptene, Cairo, soldat cu nouă morţi, potrivit unui comunicat difuzat de organul său de propagandă Amaq, transmite AFP. „Un grup de luptători ai Stat Islamic a efectuat un atac asupra bisericii Sf.Mina”, la Helwan, în sudul oraşului Cairo, a afirmat organizaţia extremistă, în comunicatul transmis de agenţia sa de presă. Potrivit Amaq, „unul dintre membrii acestui grup de soldaţi ai califatului a căzut ca un martir în operaţiunea soldată cu moartea (…) unor cruciaţi şi poliţişti”. Creştinii din această ţară, copţii, au fost de un an ţinta mai multor atentate de anvergură ale organizaţiei extremiste, care au provocat moartea a peste 100 de oameni. Preşedinţia egipteană a afirmat, într-un comunicat, că acest atac „întăreşte hotărîrea Guvernului de a scăpa ţara de terorism şi extremism” iar Tawadros al II-lea, papă şi patriarh al Bisericii Copte, a asigurat, într-un mesaj de condoleanţe, că Egiptul „rămîne puternic şi capabil să învingă forţele întunecate”.

Revoluția jambonului de porc în Venezuela  

Locuitorii Venezuelei au ieşit pe străzi pentru a manifesta faţă de lipsa jambonului de porc, aliment indispensabil pentru masa de Revelion, informează AFP. „Vrem jambonul nostru de porc. Nu am avut nici de Crăciun şi nu vom avea nici de Anul Nou”, au strigat locuitorii din capitala Caracas. Guvernul lui Nicolas Maduro a promis însă că jambonul va figura printre alimentele vîndute la preţuri subvenţionate. Cu salariu şi bonuri alimentare, venitul minim în Venezuela este de 450.000 de bolivari, adică 135 de dolari la cursul oficial, şi 4,5 dolari pe piaţa neagră, considerată ca referinţă. La preţ nesubvenţionat atît costă un kilogram şi jumătate de carne de porc. Pe lîngă lipsa jambonului, manifestanţii se plîng de tăierile de apă şi electricitate, frecvente în Venezuela, care dispune totuşi de cele mai mari rezerve de petrol din lume. Preşedintele Maduro a recunoscut că sunt probleme în distribuirea jambonului, dar a pus acest lucru pe seama unui boicot internaţional legat, în opinia lui, de severele sancţiuni financiare impuse de Washington şi de un „sabotaj” al Portugaliei, de unde provine această carne. „Unde este jambonul? Am fost sabotaţi. Este vina unei ţări: Portugalia. Am cumpărat tot jambonul disponibil în Venezuela şi a trebuit să importăm, dar ne-au blocat toate conturile bancare şi două nave care se îndreptau spre Venezuela”, a declarat Maduro. Lisabona a respins aceste acuzaţii. „Guvernul portughez nu are puterea de a sabota jambonul de porc. Trăim într-o economie de piaţă şi exporturile ţin de firme. Nu există nici o interferenţă politică”, a spus ministrul portughez al Afacerilor Externe, Augusto Santos Silva. Raporal, unul dintre exportatorii portughezi, a anunţat că Venezuela datorează 40 de milioane de euro furnizorilor lusitanie, în cadrul unui contract cu o valoare totală de 63,5 milioane de euro semnat în 2016. În cartierul din centrul capitalei Caracas, unde locuieşte şi Miriam, au ajuns cîteva bucăţi de carne. Dar insuficiente pentru cele 300 de familii. Bucăţile de carne au fost trase la sorţi. „Îşi bat joc de noi”, a spus Miriam. 15 tone de carne ar fi în drum spre Venezuela, dar marfa este blocată în prezent la frontiera columbiană, a declarat Freddy Bernal, care se ocupă de Clap.