121 de persoane sunt condamnate la inchisoare pe viata pentru puciul esuat din Turcia

Un Tribunal turc a condamnat Vineri la închisoare pe viaţă 121 de persoane, la finalul unui proces legat de lovitura de stat eşuată împotriva Preşedintelui Recep Tayyip Erdogan din anul 2016, urmată de epurări de o amploare fără precedent, a anunţat presa turcă, potrivit AFP și agerpres.

Dintre cei 121 de condamnaţi pentru ”tentativă de răsturnare a ordinii constituţionale”, 86 au primit pedepse de închisoare pe viaţă ”agravate”, conform verdictului instanţei în procesul cunoscut în Turcia sub numele de ”Procesul Comandamentului general al Jandarmeriei”, în care au fost judecate în total 245 de persoane.

Pedeapsa de închisoare pe viaţă ”agravată”, care presupune condiţii de detenţie mai stricte, a înlocuit în Codul Penal turc pedeapsa cu moartea, abolită în anul 2004.

După o întrerupere provocată de pandemia de COVID-19, audierile la Tribunale s-au reluat Joi în Turcia, mai ales principalul proces al loviturii de stat eşuate axat pe evenimentele petrecute în seara de 15 Iulie 2016 la baza aeriană Akinci de la Ankara, considerată cartierul general al autorilor puciului.

Lovitura de stat eşuată s-a soldat cu cel puţin 250 de morţi, fără victimele din rîndul puciştilor, şi mii de răniţi.

Preşedintele Erdogan atribuie tentativa de înlăturare a sa de la putere clericului Fethullah Gulen, fostul său aliat exilat de circa 20 de ani în SUA şi a cărui extrădare a fost cerută de către Ankara, dar Washingtonul nu a dat curs cererii.