ZIUA INTERNAŢIONALĂ A COOPERAŢIEI
Un prilej pentru afirmarea valorilor de bază ale societăţii
Uniunea Centrală a Cooperativelor de Consum din Republica Moldova a organizat săptămîna trecută la Comrat un seminar republican. Acţiunea a fost prilejuită de împlinirea a 146 de ani ai mişcării cooperatiste din ţară şi marcarea pentru a 92-a oară a Zilei Internaţionale a Cooperaţiei, sărbătorită tradiţional în prima sîmbătă a lunii iulie.
Ziua Internaţională a Cooperaţiei sărbătorită tradiţional în organizaţiile teritoriale
La eveniment au participat conducători ai organizaţiilor şi întreprinderilor cooperatiste din întreaga ţară. Gazda manifestării a fost Uniunea Cooperativelor de Consum din UTA Găgăuzia Gagauzcoop (preşedinte Nicolae Arnaut).
Preşedintele Biroului executiv Moldcoop Vasile Carauş afirmă că a devenit deja o tradiţie ca Ziua Internaţională a Cooperaţiei să fie sărbătorită în una dintre organizaţiile teritoriale: „În anii precedenţi aceasta a fost marcată la Floreşti, Anenii Noi, Căuşeni, Leova etc. Scopul nostru este de a le demonstra cetăţenilor că în pofida greutăţilor prin care trece întreaga societate, cooperaţia de consum s-a păstrat şi se dezvoltă în continuare. Instituirea Zilei Internaţionale a Cooperaţiei acum 92 de ani este o confirmare a importanţei rolului cooperaţiei de consum în stat, în societate. Sărbătoarea ne oferă plăcutul prilej să ne reamintim că sistemul cooperaţiei de consum din R. Moldova îşi are începuturile în anul 1868 şi să le mulţumim tuturor acelora care au muncit, aducîndu-şi contribuţia la dezvoltarea sistemului”.
În cadrul părţii solemne, au fost desemnaţi cu medalia “Pentru merit” a Moldcoop preşedintele Biroului executiv Consumcoop Sculeni Elizaveta Cvasniuc şi vicepreşedintele Biroului executiv Gagauzcoop Nicolai Buraga. Totodată, mai mulţi salariaţi ai cooperaţiei de consum au fost menţionaţi cu diplome de onoare din partea Guvernului Republicii Moldova, cu insigna “Eminent al cooperaţiei de consum din R. Moldova”, cu diplome de onoare ale Moldcoop şi Moldsindcoopcomerţ. “Unii au rezultate mai bune, alţii – sumare. Important e că în toate organizaţiile şi întreprinderile cooperatiste din ţară se lucrează şi avem o înţelegere reciprocă mai rar întîlnită”, a subliniat în context preşedintele Moldcoop.
Succesele frumoase ale Gagauzcoop
Apoi, participanţii la eveniment au vizitat mai multe unităţi de comerţ şi de alimentaţie publică din unitatea teritorial administrativă de la sudul ţării: din oraşul Comrat, satele Congaz, Chirsova şi Beşalma.
Format în 1996, actualmente Gagauzcoop administrează circa o sută şaizeci de obiecte, dintre care jumătate funcţionează, celelalte sînt date în arendă şi urmează a fi reutilate, deservind aproape 150 de mii de locuitori. La dispoziţia locuitorilor sînt de asemenea: trei pieţe comerciale, o brutărie, opt unităţi de alimentaţie publică, mai multe depozite. E de completat că al şaselea an Gagauzcoop asigură un microraion al municipiului Comrat (circa 280 de case, inclusiv blocuri de locuit) cu apă potabilă din propriile sonde arteziene.
În 2013, întreprinderile Gagauzcoop au vărsat în bugetul consolidat 6 milioane 688 sute de mii de lei, iar volumul total de vînzări a constituit 65 de milioane 313 sute de mii de lei sau 121% în comparaţie cu anul precedent. În primul trimestru curent au fost efectuate vînzări echivalate la 15 milioane 674 sute de mii de lei sau 114,9% în raport cu perioada similară a anului trecut. “Avem succese, dar trebuie să depunem eforturi comune pentru realizarea celui mai important obiectiv – fortificarea sistemului cooperaţiei de consum. Cu gînduri frumoase şi muncă asiduă vom continua promovarea reuşită a principiilor şi valorilor cooperatiste”, afirmă preşedintele Gagauzcoop.
Întreprinderea Cooperatistă “Moldcoopimex” din Vatra în căutarea noilor pieţe de desfacere
Alt agent economic de succes din sistem este întreprinderea cooperatistă de comerţ exterior “Moldcoopimex” din localitatea Vatra, condusă de Mihail Rezmeriţă.
Fondată pe 11 august 1992, întreprinderea are obiectivul de a organiza achiziţionarea produselor agricole de la populaţie, de la cooperativele de consum şi de la producătorii agricoli din ţară pentru exportarea lor ulterioară, precum şi importarea bunurilor materiale pentru cooperaţia de consum din Republica Moldova.
Indicatorii economici ai întreprinderii pe parcursul ultimilor trei ani reflectă o creştere esenţială a volumului de achiziţionare a producţiei agricole şi exportarea ulterioară a acesteia conform contractelor. Dacă în 2011 volumul de vînzări angro constituia 2 milioane 222 sute de mii de lei, în anul precedent acesta a atins nivelul de 8 milioane 688 sute de mii de lei. Volumul de achiziţii în 2011 a însumat 1 milion 665 sute de mii de lei sau 44 de tone de produse agricole, iar în 2013 s-au achiziţionat mărfuri în sumă de 7 milioane 984 sute de mii de lei, ceea ce constituie 131 de tone de produse agricole. Volumul de export a ajuns în 2011 la 1 milion 806 sute de mii de lei (37 tone de produse agricole), iar în 2013 acesta a atins nivelul de 11 milioane 168 sute de mii de lei (150 tone de produse agricole).
Totodată, veniturile din vînzări au crescut de la 4 milioane 330 sute de mii de lei pînă la 11 milioane 168 sute de mii de lei, corespunzător. Profitul a sporit de la 271,8 mii lei pînă la 562 mii lei, iar salariul mediu s-a majorat de la 2500 lei (în 2011) pînă la 3525 lei (în 2013).
În anul trecut Moldcoopimex a achitat statului impozite şi taxe în valoare de 1 milion 22,6 sute de mii lei.
„Principiile cooperatiste persistă şi au continuitate. Administraţia întreprinderii este mereu în căutarea a noi pieţe de desfacere. Prezentă în toate zonele ţării, cu o istorie de aproape 146 de ani, cooperaţia de consum rămîne un factor important al vieţii economico-sociale a R. Moldova”, relevă Mihail Rezmeriţă.
Potrivit mesajului Alianţei Cooperatiste Internaţionale, anul acesta, Ziua Internaţională a Cooperaţiei a avut ca temă: «Întreprinderile cooperative realizează o dezvoltare durabilă pentru toţi». Grija pentru comunitate este una dintre valorile fondatoare ale mişcării cooperatiste şi, prin urmare, necesitatea de a asigura condiţii de viaţă durabile comunităţilor stă la baza acţiunilor şi viziunilor cooperatiste.
Actualmente, mişcarea cooperatistă însumează un miliard de persoane din toată lumea.