Zeci de mii de rusi s-au mutat in Serbia
Serbia a devenit un refugiu pentru zeci de mii de ruși după ce Vladimir Putin a declanșat războiul în Ucraina, potrivit Deutsche Welle.
Între 30.000 și 50.000 de ruși s-ar fi mutat în Serbia de la sfîrșitul lui Februarie. Nu există însă cifre oficiale, este o estimare în funcție de cîte conturi și-au deschis la băncile sîrbe. În plus, peste 1.000 de companii cu proprietari ruși s-au înregistrat la Camera de Comerț și Industrie, majoritatea din sectorul IT.
Serbia este o țară al cărei Guvern refuză să impună sancțiuni Kremlinului și în care mulți cetățeni sprijină în mod deschis războiul lui Vladimir Putin. Guvernul Serbiei s-a limitat doar la a condamna invazia Rusiei în Ucraina, iar mulți sîrbi simt că au o legătură cu Rusia din cauza limbii slave înrudite și a religiei ortodoxe comune.
Ruși care pleacă pentru că nu mai au Spotify și Netflix
Rușii autoexilați spun că unul dintre motivele pentru care au ales să vină în Serbia este că această țară nu le cere viză. Printre ei sunt destui cei care au plecat din Rusia pentru că nu erau de acord cu războiul lui Putin din Ucraina și riscau să fie acuzați de trădare și să facă ani grei de închisoare.
Pe de altă parte, o activistă, care s-a mutat la Belgrad, le-a spus jurnaliștilor germani că la acțiunile de protest față de război, care se organizează și la Belgrad, abia dacă mai apar cîteva zeci dintre toți acești ruși nou-veniți. Ea își acuză conaționalii că, în realitate, au plecat din Rusia pentru că au rămas fără cele mai populare aplicații de streaming video și audio.
„Majoritatea rușilor au venit în Serbia pentru că Spotify și Netflix nu mai funcționează acasă. Pe mulți dintre ei nu-i interesează politica”, a declarat ea.
Noii veniți tensionează piața imobiliară
În ciuda percepției că sunt rusofili, există și sîrbi care nu-i privesc cu ochi buni pe noii sosiți din Rusia, reproșîndu-le că tensionează piața imobiliară.
Cei mai mulți dintre sîrbi și-au cumpărat apartamentele după sfîrșitul perioadei comuniste și locuiesc singuri în ele. Chiar și înainte de începerea războiului din Ucraina, locuințele la prețuri accesibile erau puține în Belgrad. Tabloidul sîrbesc „Blic” a titrat, în Aprilie, pe prima pagină: „Oare rușii ocupă Belgradul?”.
Articolul relata că rușii cumpără apartamente și case de vacanță și nu se uită de preț. Agenții imobiliari spun că chiriile din unele părți ale Belgradului s-au dublat de cînd Rusia a invadat Ucraina.