ZBORUL MH17: KIEVUL CAUTĂ FRAGMENTE ALE RACHETEI "BUK-M"

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat la începutul săptămînii că pentru finalizarea anchetei privind prăbuşirea zborului MH17 mai trebuie să găsească fragmente ale rachetei de tipul "Buk-M", cu care se presupune că a fost doborît avionul malaezian cu 298 de pasageri la bord la 17 iulie lîngă Doneţk.

Statul Major al armatei ruse a reacţionat vineri, declarînd că nu există în dotarea unităţilor de apărare antiaeriană ale Rusiei sisteme "Buk-M" (modernizate), dar că acestea există în dotarea armatei ucrainene, relatează Ria Novosti.

«În serviciul unităţilor de apărare antiaeriană ruse nu au existat şi nu există sisteme de rachete cu denumirea «Buk-M», la care face referire directorul SBU, Valentin Nalivaicenko, într-un interviu acordat unuia din posturile de televiziune ucrainene», a declarat vineri, sub rezerva anonimatului, pentru agenţia de presă amintită, un înalt responsabil al Statului Major al armatei ruse.

În interviu, Nalivaicenko afirmase că pentru finalizarea anchetei cu privire la tragedia aeriană din estul Ucrainei lipsesc fragmente ale rachetei ruse de tip Buk-M, care, în opinia sa, a şi doborît avionul.

Potrivit interlocutorului Ria Novosti, directorul SBU a recunoscut, fără să vrea, că sisteme modernizate Buk există în serviciul armatei ucrainene. Armata rusă are în dotare sisteme de rachete "Buk-M1-2" şi "Buk-M2", dar nu "Buk-M", a indicat responsabilul militar rus.

La începutul anilor 80, URSS a început să exploateze sistemul de rachetă "Buk-M1", care a fost desfăşurat cu precădere în districtele militare Kiev, Odesa şi Prikarpatie de pe actualul teritoriu al Ucrainei.

În prezent, potrivit reprezentantului Statului Major al armatei ruse, forţele militare ucrainene dispun de cel puţin 70 astfel de sisteme. De la sfîrşitul anilor 90, forţele antiaeriene ale Rusiei s-au reutilat cu sisteme mai moderne precum "Buk-M1-2" şi "Buk-M2".

În ceea ce priveşte afirmaţia directorului SBU despre "Buk-ul modernizat", se pare că este vorba despre un sistem antirachetă care a fost într-adevăr modernizat de întreprinderea ucraineană "Ukroboronprom", potrivit aceleiaşi surse.

«Noi ştiam despre aceste lucrări cu «Buk» în Ucraina. Această informaţie a fost confirmată la sfîrşitul lunii iunie de site-ul oficial al Ministerului ucrainean al Apărării, care a anunţat intrarea în serviciu a sistemului «Buk» modernizat», a mai spus interlocutorul Ria Novosti.

Acesta a mai declarat că, după «o astfel de modernizare unilaterală», fără participarea dezvoltatorului (Institutul din Jukovski, regiunea Moscova), unele caracteristici ale sistemului de rachetă, precum precizia şi fiabilitatea, au avut de suferit.

În ceea ce priveşte "Buk-ul modernizat", responsabilul solicitat de RIA Novosti a afirmat că pe directorul SBU «l-a luat gura pe dinainte».

După ce a fost acuzată că avionul malaezian a fost doborît de rebelii proruşi cu un sistem avansat de rachetă adus din Rusia, Moscova a încercat încă de la început să atribuie vina militarilor ucraineni. Una din versiunile lansate de Ministerul rus al Apărării spune că, la o săptămînă de la catastrofa aeriană, un militar ucrainean ar fi dezvăluit că în ziua tragediei (17 iulie), Regimentul de rachete nr.156 al armatei ucrainene, care are în dotare sisteme "Buk-M", a efectuat o lansare neautorizată în timpul unui exerciţiu.

Cu toate acestea, versiunea predominantă cu privire la circumstanţele producerii catastrofei aeriene din estul Ucrainei este cea susţinută de Kiev şi Occident, potrivit căreia avionul malaezian a fost doborît, din greşeală, de insurgenţi cu un sistem de rachete avansat sol-aer, adus din Rusia. Separatiştii ar fi confundat avionul de pasageri cu unul militar ucrainean.

Sursa: Agerpres