ZAPADA REGLEAZA FUNCTIILE VITALE

Mulţi o urăsc, alţii, în general cei mici, o aşteaptă cu sufletul la gură, dar puţini sînt cei care ştiu că pătura albă care se aşterne peste munţi şi văi în lunile friguroase poate fi un adevărat medicament pentru trup şi suflet. Zăpada, căci despre ea vorbim, este cunoscută din strămoşi pentru calităţile ei antiinflamatoare, antimicotice şi tonifiante ale pielii şi sistemului cardiovascular!

Revigorează organismul
Expunerea controlată a organismului la acţiunea zăpezii revigorează organismul şi reglează funcţiile vitale. Călirea, celebră pe vremea bunicilor, vă fereşte de nelipsitele răceli ale iernii prin fortificarea sistemului imunitar. La sate, copiii erau băgaţi în nămeţi şi frecaţi bine cu zăpadă pe întregul corp nu doar ca măsură profilactică împotriva răcelii, dar şi pentru poftă de mîncare şi rezistenţă la boli. Cei mici erau înfăşuraţi apoi în ceva gros şi puşi să transpire lîngă soba încinsă. Tratamentul era administrat şi adulţilor, pentru prevenirea bronşitelor şi a reumatismului.

Bună şi pentru afecţiunile urogenitale ale femeilor
Mersul cu tălpile desculţe prin zăpadă pune sîngele în mişcare, dar poate fi la fel de eficient şi ca exerciţiul fizic. Sesiunea nu trebuie să depăşească cinci minute, după care obligatoriu se pun în picioare şosete de lînă şi se merge cîteva sute de metri, rulînd bine talpa pe sol. Picioarele se vor încălzi foarte tare, transmiţînd căldura şi în restul organismului. Pentru femei este un mijloc de prevenire a cistitelor şi infecţiilor urinare, anexitelor, artritelor şi reumatismului. Picioarele nu vor mai fi reci, crizele de sciatică vor fi mai rare şi mai puţin dureroase, iar cîrceii şi deranjamentele digestive care apar din cauza frigului vor dispărea.

Circulaţia sîngelui este reglată fără medicamente, masaj sau fizioterapie
Zăpada, combinată cu exerciţii uşoare, poate fi aliatul perfect pentru cei care suferă de tulburări periferice ale circulaţiei sangvine sau de ritm cardiac. Faceţi un test: frecaţi-vă puternic mîinile cu un bulgăre de zăpadă circa un minut, după care puneţi-vă nişte mănuşi groase şi faceţi mişcări ale degetelor şi încheieturilor. Circulaţia la nivelul mîinilor va fi mai bună, iar dacă aveţi eczeme şi infecţii dermatologice ale degetelor, acestea se vor vindeca mai rapid.

Calmează usturimile şi mîncărimile
Studiile spun că zăpada este un puternic antiinflamator, calmant al usturimii şi mîncărimilor, vasoconstrictor şi tonic pentru piele. Atunci cînd îi dureau măselele sau cînd aveau o vînătaie, oamenii de la sate puneau o mînă cu zăpadă pe locul dureros. Procedura avea efect calmant şi chiar anestezic. După cinci-zece minute, zăpada care deja s-a topit este îndepărtată şi locul trebuie uscat şi bine frecat cu o cîrpă din fibre naturale. Dacă vă simţiţi pielea uscată, aplicaţi o cremă grasă. Metoda este eficientă şi pentru calmarea durerilor în caz de entorsă şi contuzii.

Un bulgăre contra tulburărilor psihice
Pentru tonifierea tenului puneţi într-un vas doi-trei pumni cu zăpadă pufoasă. Luaţi cu degetele puţină zăpadă şi folosiţi-o ca pe o cremă. Apoi, frecaţi pielea feţei cu un bulgăre, cu mişcări circulare. Ungeţi cu o cremă puternic hidratantă. Acest procedeu vă va reîntineri tenul, vă va elimina ridurile şi vă va îmbujora pomeţii. Apa rezultată din topirea zăpezii combate mătreaţa, împiedică despicarea vîrfurilor şi întăreşte firul de păr. O altă metodă curativă este baia de soare pe zăpadă. Razele soarelui reflectate în zăpadă îi dublează sau chiar îi triplează luminozitatea şi acţiunea asupra pielii, care astfel se bronzează mai repede. Tot prin terapia cu zăpadă se ameliorează şi tulburările psihice, cum ar fi depresia, astenia, fobiile şi atacurile de panică, iar joaca în zăpadă redă buna dispoziţie.

Atenţie! Mersul prin zăpadă este contraindicat persoanelor care sînt deja bolnave, deoarece le-ar putea agrava afecţiunea.

• Tratamentele cu zăpadă nu trebuie aplicate afară, în ger, deoarece există riscul contactării unor boli grave

Sursa: taifasuri.ro