VOR FI PRELEVATE PROBE PENTRU A STABILI DACA TULPINA INDIANA ESTE PREZENTA MOLDOVA

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că vor fi prelevate probe pentru a stabili dacă noua tulpină indiană (Delta) a virusului SARS-CoV-2 este prezentă în Moldova. Acestea vor fi transmise la laboratorul din Germania, pentru secvențiere.

„În contextul răspîndirii cazurilor de infectare cu noua tulpină indiană (Delta) a virusului SARS-CoV-2 la nivel global, inclusiv în țările vecine, precum România și Ucraina, facem un apel către cetățenii Republicii Moldova să dea dovadă de vigilență sporită și să respecte cu strictețe măsurile de prevenire și control al infecției COVID-19. Totodată, îndemnăm cetățenii să se vaccineze împotriva COVID-19, vaccinul avînd o eficiență crescută inclusiv împotriva noii tulpini”, precizează autoritățile din sănătate.

Potrivit MSMPS, în continuare este obligatoriu ca populația, inclusiv persoanele vaccinate împotriva COVID-19, să poarte masca de protecție în spațiile închise, să evite aglomerațiile, să-și dezinfecteze regulat mîinile, să păstreze distanța de siguranță de cel puțin un metru. În cazul apariției simptomelor de febră, tuse, dificultăți de respirație și alte simptome concomitente, persoanele sînt îndemnate să apeleze imediat la medic.

Tulpina Delta este mai contagioasă și se răspîndește mai rapid, iar cea mai eficientă măsură de protecție este vaccinarea împotriva COVID-19, concomitent cu respectarea măsurilor generale de protecție.

Pînă pe 24 iunie, în Republica Moldova au fost raportate 256 387 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Bilanțul deceselor asociate cu COVID-19 a ajuns la 6 180.

Sursa: IPN