VLAD FILAT: „VOM LUA ŞI DE ACEASTĂ DATĂ UN REZULTAT BUN!”

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Vlad Filat a vorbit despre campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, dar şi despre perspectivele postelectorale.

T: D-le Preşedinte, trei pătrimi din campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 au rămas deja în urmă. Cum calificaţi mersul acesteia pînă în prezent?

V.F.: În primul rînd, aş vrea să menţionez condiţiile generale în care se desfăşoară această campanie, care permit concurenţilor electorali să-şi promoveze mesajele, programele, ideile pentru a convinge cetăţenii să le acorde votul. Aici organele responsabile ale statului şi-au făcut datoria la un nivel satisfăcător, asigurînd drepturi egale tuturor participanţilor la alegeri.

În al doilea rînd, trebuie de spus că, indiferent de faptul că au fost create condiţii optime pentru ca fiecare concurent electoral să se poată manifesta din plin, unii dintre ei abuzează de aceasta şi, sub paravanul normei legale care le permite promovarea mesajelor electorale, se dedau atacurilor murdare în adresa altor concurenţi, manipulînd şi dezinformînd cetăţenii Republicii Moldova. Şi aici vreau să fac o precizare importantă: nu e vorba de polemici electorale, politice, care sînt ceva absolut firesc în cadrul unei campanii electorale, nu e vorba nici de scoaterea în evidenţă a unor fapte şi acţiuni anormale, ci de atacuri care se situează undeva în zona PR-ului negru şi a tehnologiilor electorale murdare.

Deci, răspunsul la această întrebare, ar trebui divizat în două părţi distincte: prestaţia organelor de stat cărora le revin anumite obligaţiuni vizavi de organizarea campaniei electorale şi prestaţia concurenţilor electorali, care trebuie analizată în fiecare caz în parte.

T: Atunci, voi face o mică precizare: cum a fost campania electorală pînă la acest moment pentru PLDM?

V.F.: Iarăşi, voi diviza răspunsul la această întrebare în două părţi. În ceea ce ţine de promovarea mesajelor, a ideilor şi programului nostru, constat că aici avem o situaţie destul de bună. Împreună cu colegii, am depus un volum de lucru enorm şi ţin să le mulţumesc pe această cale pentru efortul constant ca ideile şi propunerile noastre să ajungă în fiecare localitate şi, în măsura posibilităţilor, în fiecare casă. Datele de care dispunem arată că din acest punct de vedere ne prezentăm destul de bine. Mai mult ca atît, în cadrul întîlnirilor cu alegătorii, simţim susţinerea oamenilor, receptivitatea lor la mesajele pe care le promovăm, ceea ce ne determină să acţionăm cu o fermitate şi mai mare în vederea realizării obiectivului nostru şi anume de a le oferi cetăţenilor un trai decent într-un stat modern, democratic, european.

În ceea ce ţine de a doua parte a răspunsului, aş remarca faptul că unii concurenţi electorali, în loc să se axeze pe propriile programe şi soluţii pentru problemele cu care se confruntă ţara, şi-au axat campania electorală pe atacuri împotriva PLDM. Repet: nu e vorba de critică, pe care, de altfel, orice partid adevărat trebuie să o accepte, ci anume de atacuri, care au la bază manipulări şi dezinformări. La un moment dat, am fost surprins să constat că în unele zile PLDM era lovit concomitent din trei-patru direcţii de către partide de pe diferite segmente ale eşichierului politic. Şi fiecare dintre acestea îşi axa atacurile pe minciuni evidente, pe lucruri care nimic în comun cu realitatea nu aveau. Partea bună a lucrurilor (şi eu m-am convins personal de aceasta discutînd cu oamenii în teritorii) este că minciuna lor nu prinde, deoarece cetăţenii sînt suficient de maturi din punct de vedere politic şi înţeleg că aceşti bufoni cu pretenţii de actori politici au cu totul alte scopuri decît cele declarate şi vor să le realizeze prin manipulare şi minciună.

T: Cum credeţi, de ce PLDM e atacat atît de vehement?

V.F.: Eu văd cîteva posibile explicaţii în acest sens, deşi, precizez din start, acestea nicidecum nu pot justifica comportamentul respectivilor concurenţi electorali. În primul rînd, cei care atacă PLDM sînt probabil în criză de idei şi soluţii pentru problemele oamenilor şi nu au găsit altă cale de a ieşi în evidenţă decît făcînd show-uri electorale, atacîndu-ne pe noi în cel mai murdar mod posibil.

În al doilea rînd, probabil autorii acestor atacuri au înţeles greşit una din legităţile politice fundamentale, care, dacă e să o redau cu cuvintele proprii, ca şi sens sună cam aşa: cel mai bine la alegători prind mesajele axate pe critica guvernării şi pe propunerea soluţiilor de alternativă. Dar, e vorba de critică şi soluţii de alternativă, şi nicidecum de atacuri murdare, ala cum procedează respectivii concurenţi electorali.

În al treilea rînd, trebuie luat în calcul şi faptul că PLDM este cel mai reprezentativ partid de orientare europeană din Republica Moldova şi acest lucru, probabil, îi deranjează serios pe cei care ne atacă, atît din dreapta, cît şi din stînga. Unii şi-ar dori distrugerea PLDM ca Moldova să fie lipsită de şansa de a continua calea de integrare europeană, alţii – pentru a prelua electoratul PLDM şi a-şi spori ponderea politică. Dar, vreau să le transmit un mesaj pe această cale şi celor din prima categorie, şi celor din a doua: PLDM este un partid puternic care nu poate fi distrus aşa de uşor cum li se pare unora! Vom lua şi de această dată un rezultat bun, care ne va permite să continuăm calea de democratizare şi europenizare a Republicii Moldova, indiferent de faptul că unii aşa-zişi politicieni şi cei ce stau în spatele lor nu-şi doresc acest lucru!

T: Aţi spus că veţi lua şi de această dată un rezultat bun. În procente, cît ar fi aceasta?

V.F.: Cînd spun un rezultat bun, mă refer la un rezultat care ne va permite să rămînem la guvernare şi să continuăm implementarea acelei agende de priorităţi pe care o avem. Acesta este scopul nostru şi el este unul pe deplin realizabil.

T: Şi care sînt aceste priorităţi?

V.F.: Ele se conţin în Planul 2020 al PLDM şi voi aminti şi cu această ocazie că acest Plan prevede acţiuni în astfel de direcţii ca: educaţie de calitate, noi locuri de muncă la sate şi oraşe, un stat de drept fără corupţie, o Moldovă integră, membră a Uniunii Europene. În context, aş vrea să menţionez că PLDM este unicul partid din Republica Moldova care are un plan concret referitor la parcursul european din continuare al ţării noastre. Astfel, Planul 2020 prevede că deja în 2017 Republica Moldova va depune cerere de aderare la Uniunea Europeană, iar în 2020 va deveni membru cu drepturi depline al UE.

T: Sînt cam ambiţioase aceste obiective…

V.F.: Eu aş zice că sînt obiective realiste, iar o dovadă suplimentară în acest sens este tot ce s-a reuşit din 2009 şi pînă în prezent. Acum cinci ani puţini credeau că Moldova poate semna un Acord de Asociere şi un Acord de Comerţ Liber cu UE, că regimul de vize cu UE poate fi liberalizat, că Moldova poate adera la spaţiul european aeronautic comun etc. Dar iată că am ajuns să vedem toate aceste obiective realizate şi exact aşa va fi şi în cazul celor prevăzute în Planul 2020.

T: Pentru ca Moldova să devină membră a UE nu e suficient ca acest lucru să şi-l dorească cetăţenii sau politicienii de aici. Mai trebuie să existe şi voinţă în acest sens din partea UE.

V.F.: Ţin să vă amintesc de faptul că Republica Moldova are foarte mulţi prieteni la Bruxelles, dar şi în multe alte capitale europene. Nu mai sîntem un stat izolat în plan extern, cum eram, în 2009, ci un stat înconjurat de prieteni, care ne-au ajutat mult în ultimii ani. Şi dacă astăzi am ajuns să avem Acord de Asociere, Acord de Liber Schimb, Acord de liberalizare a vizelor, Acord de aderare la spaţiul aeronautic european comun, o mulţime de proiecte comune, atunci aceasta este şi meritul partenerilor noştri externi.

De asemenea, vreau să vă amintesc că PLDM este parte a celei mai mari familii politice europene – Partidul Popular European, care a cîştigat din nou în alegerile europarlamentare din acest an, iar reprezentanţii săi ocupă majoritatea funcţiilor de decizii în structurile UE. Aceasta vorbeşte despre enormul sprijin de care va beneficia în continuare PLDM, în particular, şi Republica Moldova, în general, în realizarea obiectivelor pe care le avem.

Kristina Gurez

(tribuna.md)

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:04
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39