Vlad Filat sparge tăcerea

Interviul care pune toate punctele pe „i”

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, liderul PLDM, Vlad Filat a vorbit despre protestele antiguvernamentale, viitorul Guvernului și al alianţei de guvernare, posibilitatea alegerilor anticipate și eventualele rezultate ale acestora, preconizata fuziune între PCRM și PD, posibila atragere la guvernare a grupului Leancă etc.

T: D-le Filat, țara e cuprinsă de proteste. Protestează și societatea civilă, și opoziția de stînga, și fermierii. Ce se întîmplă?

V.F.: Cînd vorbim de proteste, trebuie să facem o diferență clară între ele. Pe de o parte, sînt protestele organizate de o platformă civică, care a scos în stradă oameni nemulţumiţi de situaţia social-economică, iar pe de altă parte sînt protestele forțelor de stînga. Nimeni nu neagă că oamenii, trăind într-un stat democratic, au dreptul de a protesta. Și eu îi înțeleg pe acei protestatari care au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulţumirea față de problemele social-economice cu care se confruntă Republica Moldova. Aceste probleme există și noi trebuie să le soluţionăm, indiferent că ies oamenii în stradă sau nu ies. Totodată, eu niciodată nu-i voi înţelege pe acei care încearcă să obțină profit politic pe seama acestor proteste, să folosească energia și nemulţumirea maselor pentru a-și satisface interesele lor înguste, care nimic în comun cu interesele oamenilor nu au.

T: Bine, dar în ce atunci constă diferența de care aţi vorbit, că nu prea am înțeles? Or, acuzaţii privind existența unor interese politice înguste se aud atît în cazul protestelor organizate de societatea civilă, cît și în cazul protestelor stîngii.

V.F.: Ca să fie mai clar, eu aș împărţi aceste proteste în: 1), care au scopuri interne și 2), care au scopuri geopolitice externe. Iată cele din a doua categorie mă îngrijorează îndeosebi. Și aici vorbesc nu ca lider de partid, nu ca reprezentant al guvernării, ci, în primul rînd, ca cetățean al unei țări asupra căreia planează pericole de ordin extern.

T: Să înțeleg că dvs. presupuneţi că în spatele protestelor stîngii ar sta Federaţia Rusă, așa cum afirmă unii analiști?

V.F.: Dar dvs. nu vi se pare straniu că două partide de stînga, care pînă acum se dușmăneau deschis între ele și se aflau într-o concurență acerbă pentru electoratul de stînga, acum și-au dat mîna, se îmbrățișează, fac front comun? Cum credeţi: ce sau, mai bine zis, cine îi putea uni?

T: Spre exemplu, îi putea uni dorinţa de anticipate sau scopul comun de a înlătura de la guvernare actuala putere.

V.F.: Așa este, dar lucrurile trebuie privite mai profund. Ce va urma după anticipate, dacă acestea vor avea loc? Cel mai probabil, venirea stîngii la putere și nu trebuie să ne ascundem după deget și să nu recunoaştem lucruri evidente. Partidele pro-europene sînt acum în criză de imagine și nu mă tem să recunosc acest lucru. La cauze mă voi referi altă dată. Pentru că, dacă deschid acum această paranteză, risc să arunc în aer toată politica moldovenească. Toate la timpul lor. Acum important este să înțelegem că, în condiţiile unei crize de imagine a partidelor pro-europene și în condiţiile unei lipse de alternative pe segmentul de dreapta, stînga ar cîștiga lejer alegerile anticipate. Iar aceasta ar însemna în mod sigur schimbarea vectorului extern de dezvoltare a țării. Cui convine asta – nu cred că este un secret. Acesta și este răspunsul la întrebarea pe care aţi formulat-o mai devreme.

T: Bine, dar cînd facem asemenea calcule, nu putem să nu avem în vedere și alte posibile scenarii. Spre exemplu, se vorbeşte deschis despre o posibilă fuziune a PD și PCRM. Iar aceasta ar schimba radical datele problemei pe arena politică autohtonă.

V.F.: Am auzit și eu aceste informaţii, dar nu aș vrea să mă lansez în comentarii pe marginea unei probleme care ţine strict de aceste două partide.

T: Dar această posibilă fuziune ar afecta cumva actuala coaliţie de guvernare? Ar accepta PLDM și PL să fie la guvernare alături de comuniști?

V.F.: Din cîte am înţeles eu, despre această fuziune se vorbeşte prin prisma alegerilor parlamentare anticipate și nu e vorba de mandatul actualei alianţe. Cît despre posibilele rezultate ale anticipatelor, m-am referit la ele mai sus. Mă tem că în ecuaţia care se prefigurează alte aranjamente politice, fuziuni etc. vor conta mai puţin. De aceea, acum trebuie să ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut noi, iar misiunea pe care o avem este cît se poate de clară: să asigurăm stabilitate politică, să menţinem actuala coaliţie de guvernare și să continuăm integrarea europeană a Republicii Moldova.

T: Apropo de stabilitate politică și de stabilitatea alianţei de guvernare, se zice că în scurt timp alianţa ar mai putea fi părăsită de minimum un deputat și atunci din majoritară se va transforma în minoritară.

V.F.: Cînd miza e atît de mare pentru viitorul țării (aici mă refer la vectorul european), evident că se face tot posibilul pentru a slăbi poziţiile taberei pro-UE. În context, aș vrea să vă amintesc că o situaţie similară am avut și în ajunul ratificării Acordului de Asociere cu UE și despre aceasta s-a scris în presă, au intervenit și instituţiile abilitate ale statului, şi liderii politici au dat aprecierile de rigoare. Să nu credeţi că acum miza e mai mică decît atunci. Tare mi-aș dori ca toți deputaţii din alianţa de guvernare să înţeleagă importanța istorică a momentului pe care-l traversăm, să înțeleagă că au fost votați de cetăţeni ce-și doresc un viitor european și că nu au nici un drept să-și bată joc de votul cetățenilor, folosind mandatul de deputat după cum le dictează interesele de moment. Apropo, mie sincer îmi pare rău de acei politicieni care, căutînd interese de moment, uită că se fac de rușine nu doar pentru tot restul vieţii, ci riscă să rămînă în istorie cu ruşinoasa imagine de trădători ai intereselor țării în cele mai cruciale momente. Pînă la urmă, istoria este cea care ne judecă pe toți.

T: Dar, Dle Filat, dincolo de cuvinte frumoase și intenţii nobile, există și realități. Se zice că, dacă măcar încă un deputat se va retrage din coaliţia de guvernare, va apărea iniţiativa de cooptare la putere a grupului condus de Iurie Leancă.

V.F.: Am auzit și eu astfel de afirmaţii și cred că, dacă se va ajunge la o astfel de situaţie, aceasta va fi un adevărat test pentru Iurie Leancă. Or, el va trebui să demonstreze ce-și dorește cu adevărat: integrarea europeană a țării sau funcţii și pîrghii administrative. Integrarea europeană a țării poate fi susţinută atît condiţionat, cît și necondiționat. Nu aș vrea să intru în detalii și să-i dau sfaturi fostului meu coleg, dar să nu credeţi că noi nu înțelegem ce se întîmplă cu adevărat în politica moldovenească, cine și ce sfori trage și care sînt scopurile urmărite în realitate.

T: Înțeleg că vorbiţi de ceea ce de obicei se numește „aranjamente pe la spate”. În context, nu pot să nu vă întreb și de informaţiile apărute în presă că și dvs. ați avea anumite „aranjamente” cu cei ce stau în spatele Platformei DA.

V.F.: Astfel de aranjamente nu au existat și nu există, iar informaţiile ce au apărut în presă, pe unele bloguri, pe rețelele de socializare, eu le calific fie ca pe o teamă a unora că așa ceva s-ar putea întîmpla, fie ca pe o dorință a altora ca așa ceva să se întîmple.

T: Dar cum rămîne cu informaţiile că unii activişti ai PLDM vă îndeamnă să treceți de partea Platformei DA? O colegă de-a mea are surse sigure în acest sens că astfel de discuţii în PLDM au avut loc și noi am și scris despre aceasta.

V.F.: Nu ştiu ce surse aveţi voi în PLDM, dar eu prefer să discut deschis şi să comentez doar informaţiile oficiale.

T: Dar e posibil un asemenea scenariu?

V.F.: Dacă e să vorbim pur teoretic, implementarea unui astfel de scenariu ar însemna destrămarea alianţei de guvernare și fie înlocuirea ei cu o alianţă de centru-stînga, fie alegeri parlamentare anticipate, despre posibilele rezultate ale cărora am vorbit mai sus.

T: Dar aceasta ar însemna o șansă de relansare pentru PLDM?

V.F.: Prefer să vorbim acum prin prisma intereselor țării, nu ale PLDM. Poate că pentru PLDM aceasta ar fi o oportunitate, nu și pentru Republica Moldova, care ar fi deturnată de pe calea integrării europene. Or, cine ca cine, dar noi, cei din PLDM, nu o dată am demonstrat că știm să punem interesele țării mai presus decît cele de partid.

Cristina Gurez

Articol preluat din Tribuna.md