VLAD FILAT: „SÎNT SIGUR CĂ REZULTATELE SUMMIT-ULUI DE LA VILNIUS VOR REFLECTA EFORTUL PE CARE L-AM DEPUS CONSTANT DIN 2009 ŞI PÎNĂ ÎN PREZENT”
Interviu acordat în exclusivitate agenţiei Moldpres de către Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova
- Dle Filat, acum cîteva zile la Chişinău a avut loc în premieră Summit-ul liderilor Partidului Popular European din cadrul Parteneriatului Estic, iar partidul pe care-l conduceţi a fost gazda acestui eveniment, fiind şi partenerul din Moldova al PPE. Sînteţi mulţumit de rezultate?
- În primul rînd, aş vrea să menţionez că acest Summit a fost unul important, dat fiind faptul că a avut loc cu doar cîteva luni înainte de Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, în cadrul căruia mizăm că vor fi adoptate decizii importante pentru Republica Moldova, care vor viza Acordul de Asociere, inclusiv Acordul de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător, şi Acordul de liberalizare a regimului de vize. În cursul Summit-ului de la Chişinău, noi am transmis încă o dată un mesaj clar privind viitorul european al Republicii Moldova, iar partenerii noştri europeni au venit cu mesaje la fel de clare de sprijin al poziţiei noastre.
În al doilea rînd, acest Summit a demonstrat rolul central pe care îl are PLDM în realizarea obiectivului european al Republicii Moldova. Riscînd să fiu acuzat de lipsă de modestie, voi spune că PLDM este partidul-motor al acestui proces, deoarece deţinem un cadru exclusiv de relaţii politice care permit avansarea Republicii Moldova pe calea europeană.
În al treilea rînd, rezultatele Summit-ului au fortificat un suport politic şi tehnic pentru Republica Moldova în ceea ce ţine de parafarea şi semnarea Acordului de Asociere cu UE. PPE a reiterat poziţia sa clară că Republica Moldova este gata să semneze acest Acord, iar PPE va oferi tot suportul necesar, prin intermediul cancelariilor europene, ca acest lucru să se producă.
În al patrulea rînd, Summit-ul a demonstrat şi un suport pentru Guvernul Leancă, pentru efortul depus de PLDM în vederea creării noii coaliţii de guvernare ca urmare a precedentei crize politice.
În al cincilea rînd, acest Summit a demonstrat că, prin intermediul parteneriatului PLDM-PPE, Republica Moldova are prieteni şi susţinători puternici în implementarea proiectului naţional de integrare europeană.
- Dincolo de declaraţiile şi aprecierile care au fost făcute la Chişinău, în ce măsură şi-au găsit reflectare interesele Republicii Moldova în Declaraţia finală a Summit-ului?
- În declaraţie se regăseşte atît poziţia solidară a liderilor PPE din cadrul Parteneriatului Estic vizavi de procesul de integrare europeană şi evenimentele ce vizează acest proces şi care urmează să se producă în viitorul apropiat, cît şi este abordată situaţia fiecărei ţări în parte.
La primul compartiment aş menţiona poziţia solidară a participanţilor la Summit-ul de la Chişinău precum că Summit-ul de la Vilnius al Parteneriatului Estic trebuie să ofere o orientare strategică de viitor şi să stabilească un calendar al paşilor de întreprins ulterior de către acei parteneri est-europeni care tind spre o dezvoltare progresivă a relaţiilor cu Uniunea Europeană, dincolo de domeniul de aplicare al Parteneriatului Estic. Tot aici ar fi de menţionat şi poziţia solidară vizavi de beneficiile pe care le vor oferi Acordul de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător; importanţa asigurării căilor de transport pentru facilitarea circulaţiei cetăţenilor în deplină siguranţă; rolul extrem de important al mobilităţii sporite a cetăţenilor în valorificarea plenară a beneficiilor liberei circulaţii a bunurilor, serviciilor şi capitalurilor; necesitatea dezvoltării unei interconectări mai bune a infrastructurii de transport şi comunicaţii, oferind astfel un răspuns concret liberalizării accesului pe piaţă al bunurilor şi serviciilor, prevăzute în viitoarele acorduri de asociere etc.
Totodată, Declaraţia conţine şi prevederi care se referă la fiecare ţară în parte. Spre exemplu, participanţii la Summit salută progresul semnificativ realizat de Republica Moldova în îndeplinirea condiţionalităţilor Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, în vederea instituirii călătoriilor fără vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, în timp util. În acelaşi timp, în declaraţie se ia act cu satisfacţie de semnarea acordurilor de facilitare a regimului de vize şi de readmisie dintre Armenia şi Uniunea Europeană, precum şi de lansarea Dialogului privind vizele între UE-Georgia şi se subliniază importanţa lansării unui Dialog privind vizele dintre UE şi Armenia cît mai curînd posibil.
- Dar, concret, în vederea pregătirii de Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, ce s-a decis?
- În aceeaşi declaraţie la care m-am referit mai sus este un compartiment aparte, care aşa se şi numeşte „Calea spre Summit-ul Parteneriatului Estic din 2013”. Acesta conţine opt puncte cu prevederi clare, prin care participanţii la Summit-ul de la Chişinău îşi exprimă angajamentul politic puternic pentru a continua în mod eficient realizarea procesului de reforme în vederea asigurării sustenabilităţii şi coordonării acestuia, asigurînd în acelaşi timp respectarea standardelor democratice, consolidarea statului de drept şi a unei economii de piaţă funcţionale.
Aş dori să menţionez în mod deosebit că în acest compartiment se scoate în evidenţă „importanţa simbolică a parafării către Summit-ul de la Vilnius a Acordurilor de Asociere cu acei Parteneri Estici care au finalizat negocierile” şi se subliniază faptul că „semnarea Acordurilor de Asociere va depinde de respectarea deplină a valorilor şi principiilor europene de către ţările PE”.
Totodată, Declaraţia conţine şi un apel la urgentarea lucrărilor de pregătire a agendelor de asociere ca instrument de eficientizare a implementării Acordurilor de Asociere în baza priorităţilor convenite, dar şi o invitaţie către participanţii la Summit-ul de la Vilnius să convină de comun acord asupra unui calendar al paşilor de urmat în vederea intrării în vigoare a Acordurilor de Asociere, inclusiv a DCFTA.
De asemenea, prin Declaraţia adoptată la Chişinău se subliniază importanţa semnificativă a Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius din 2013 şi necesitatea de recunoaştere a perspectivei europene pentru partenerii estici care sînt dispuşi şi acţionează corespunzător.
- Au rămas satisfăcuţi de acest Summit oficialii din conducerea PPE?
- Summit-ul de la Chişinău a fost recunoscut drept unul de succes de către participanţi, inclusiv de către partenerii noştri din PPE. Opinia unanim acceptată a fost că platformele instituţionalizate de dialog şi cooperare din cadrul dimensiunii Parteneriatului Estic prezintă oportunităţi valoroase pentru promovarea unei viziuni strategice şi consolidarea sprijinului politic semnificativ pentru realizarea ulterioară a acesteia.
Mai mult ca atît, s-a convenit asupra organizării celui de-al IV-lea Summit al Liderilor PPE din cadrul Parteneriatului Estic, în noiembrie 2013 la Vilnius. De asemenea, s-a convenit că o reuniune a miniştrilor Afacerilor Externe PPE din statele UE şi non-UE va fi organizată pentru pregătirea Summit-ului Parteneriatului Estic din 2013 de la Vilnius. Sînt decizii importante care vizează inclusiv viitorul european al Republicii Moldova şi e foarte bine că au fost adoptate la Chişinău.
- În final, nu pot să nu vă întreb ce gînduri aveţi acum, cînd pînă la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius au rămas doar cîteva luni?
- Privesc cu mult optimism la acest Summit şi sînt sigur că rezultatele lui vor reflecta acel efort pe care l-am depus în permanenţă din 2009 şi pînă în prezent pentru a asigura Republicii Moldova un viitor liber, democratic, european, prosper.
- Vă mulţumim.