Visindu-se Presedinte, Nastase saboteaza propriul Guvern si alianţa majoritara

Mihai CONŢIU

Orgoliul şi ambiţiile-i nemăsurate l-au scos de mult pe Andrei Năstase din realitatea concretă şi solicitantă, cea pe care are pretenţia că o reprezintă politic, propulsîndu-l în dimensiunile model ale celui împotriva căruia a protestat în stradă, adică ale lui Plahotniuc. Tentaţia Puterii e mare, îmbătătoare şi îi adulmecă, cu şanse sigure de reuşită, tocmai pe acei indivizi orgolioşi care chiar se cred nişte „chemaţi”, nişte „izbăvitori ai neamului”. Din aceste motive, dublate şi de faptul că a ajuns în „chingile decizionale ale Puterii”, Năstase ne demonstrează că riscă să îşi sape groapa politică prin vulgaritatea şi agresivitatea ilogică îndreptate tocmai împotriva aliaţilor politici, fără de care ar fi fost doar o voce anonimă  într-o singură legislatură a Parlamentului. la fel ca Ţîcu, Carp şi Reniţă!

Orgoliul, ambiţiile şi agresivităţile lui Năstase concentrate în atacuri nefondate împotriva contracandidatului său socialist la Primăria Chişinăului, Ion Ceban, şi mai ales împotriva Preşedintelui Igor Dodon sunt impulsionate de subconştientul lui că anume Dodon este cel care l-a alungat pe Plahotniuc, că datorită lui Dodon Năstase a ajuns în vîrful Puterii. Aceste frustrări el şi le metamorfozează mincinos şi manipulant în propriile lui victorii în faţa lui Plahotniuc. El crede că această înşelăciune prinde pentru că oamenii ar putea fi convinşi că protestele lui antioligarhice l-au alungat pe Plahotniuc, nu decizia fermă a lui Dodon şi a PSRM de a nu se alia cu el şi a-l determina să fugă ca un iepure fricos.

În fine, s-a ajuns la un compromis mai mult decît rezonabil prin crearea unei majorităţi parlamentare dintre PSRM şi ACUM, cu un Guvern dominat de ACUM. Cei care au făcut cele mai generoase concesii au fost socialiştii, care au cei mai mulţi deputaţi în Parlament. Năstase, Ţîcu, Carp, Reniţă şi alţi complici ai lui , mai cu seamă „misiunea din România”, acreditează ideea mincinoasă „că ei au făcut concesii socialiştilor prin desemnarea Zinaidei Greceanîi la postul de preşedinte al Parlamentului, precum şi Preşedintelui Igor Dodon prin „atribuirea unor prerogative prezidenţiale”. Realitatea însă e alta: Avînd o majoritate parlamentară covîrşitoare în Parlament faţă de ACUM, Blocul ACUM primind şi formarea şi conducerea Guvernului, era firesc ca socialiştilor să le revină funcţia de preşedinte în Legislativ. Cît priveşte Preşedinţia, ACUM nu a făcut nici o concesie, ci, pur şi simplu, Preşedintelui i s-au redat atribuţiile constituţionale retrase abuziv de către mafia guvernamentală precedentă controlată de către uzurpatorul Plahotniuc!

Ofertele pragmatice ale lui Ion Ceban

Este ştiut deja că în turul doi pentru alegerea primarului Chişinăului au rămas în cursă socialistul Ion Ceban şi Andrei Năstase. Încă de dinaintea declanşării campaniei electorale, cît şi pe parcursul acesteia, Preşedintele Dodon şi candidatul Ceban au lansat o serie de iniţiative de bun-simţ electoral, care vizau comportamentul celor doi candidaţi. Astfel, aceştia au propus să se renunţe la „tradiţionalele” accente electorale cu tentă geopolitică şi, ambii, să se concentreze pe o confruntare de idei, proiecte edilitare viabile. Dodon a atras atenţia, de cîteva ori, că alegerile locale trec, indiferent de rezultatele finale, dar funcţionalitatea alianţei majoritare din Parlament şi actualul Guvern trebuie să reziste pentru că sunt în folosul ţării şi în aşteptarea cetăţenilor dornici de reforme autentice, reforme la care s-au angajat solemn să le îndeplinească.

Exact ca şi în conceptul de cedări la care socialiştii au recurs la formarea majorităţii parlamentare şi a actualului Guvern, candidatul Ion Ceban, printre multe altele, a declarat:

”Propunerea mea către Blocul ACUM este să avem o coaliție în CMC. Din partea mea, dacă ajung să fiu primar, din cei patru viceprimari pe care îi are Capitala, doi să fie numiți din partea blocului ACUN. Din cei cinci pretori ai Capitalei, sunt gata să ofer ca doi să fie din partea blocului ACUM. În această coaliție majoritară, pentru o balanță de putere, propun ca președintele Consiliului Municipal Chișinău să fie din partea blocului ACUM”, a anunțat Ion Ceban. ”Voi schimba organigrama și voi propune crearea unui nou departament de planificare urbană, care să fie condus de Victor Chironda (pe care Năstase „la invitat să facă parte din echipa lui”, în loc să-l propună drept candidat; n. a,). Este lucrul la care se pricepe cel mai bine. Avem foarte multe proiecte bilaterale cu România. În acest sens, propun domnului Țîcu sau echipei sale să preia conducerea unui nou departament privind relațiile și proiectele investiționale care vin din România.”, a mai declarat Ion Ceban.

Reacţia iraţională şi subversivă a lui Năstase

Marţi, 22 Octombrie, la postul TV 8, Andrei Năstase, candidat la postul de primar al Chişinăului, a dat frîu liber celor mai incoerente gînduri şi intenţii, unele ascunse, altele greu de mascat, toate dominate de orgoliu, ambiţie, inconştienţă şi tendinţe clare de subminare a actualei majorităţi parlamentare şi a Guvernului Maia Sandu. Faţă de acuzele dezordonate şi chiar cinice aduse Preşedintelui Dodon şi contracandidatului său Ceban, toate avînd un caracter clar destabilizator, subversiv, socialiştii şi reprezentanţii Preşedinţiei au obligaţia politică şi civică faţă de cetăţeni să ia atitudine, să condamne aceste deviaţii sabotoare făcute de un Năstase disperat să ajungă primar chiar cu sacrificarea propriului Guvern şi a actualei majorităţi parlamentare. Socialiştii sunt obligaţi să sancţioneze dur aceste derapaje grosolane ale lui Năstase!

Candidat fiind la şefia Capitalei, fără nici o noimă, Năstase i-a atacat golăneşte pe Preşedintele Dodon, pe Ceban şi pe socialişti, în general. Năstase spune că e foarte important ca el să cîștige Primăria Chișinău și nu colegul său de alianță, Ion Ceban, pentru „a balansa cumva lucrurile” în coaliția „ACUM” – PSRM. Să balanseze ce? Guvernul ACUM cu Primăria care trebuie să fie controlată tot de ACUM? Preşedinţia Parlamentului ori majoritatea parlamentară deţinută de PSRM şi ACUM cu Primăria care trebuie controlată tot de ACUM?

Fiind întrebat de ce ar fi un dezastru ca Ion Ceban să cîștige Capitala, dacă la nivel național „ACUM” guvernează împreună cu PSRM, Năstase a spus că „nu trebuie de comparat para cu mărul”. Păi da, nu trebuie confundate aceste fructe, căci aflarea lui Năstase la guvernare datorită socialiştilor a fost un fel de „pară mălăiaţă în gura lui Nătăfleaţă”!

Fiind vorba despre perspectiva unei coaliţii dintre Blocul ACUM şi PSRM la nivelul Consiliului Municipal Chișinău, Năstase a răspuns ambiguu: „Eu vreau o coaliție proeuropeană în CMC, care să ne asigure proiecte de reconstrucție a Capitalei”, dar a specificat că nu va face „coaliții politice, vom face coaliții ca proiectele de modernizare acestui oraș să fie votate”. Asta-i culmea! Păi, ca peste tot în lumea civilizată, inclusiv în cea în care domiciliază familia lui Năstase, coaliţiile la nivel de Primării se fac între partidele politice, căci coaliţiile politice, partidele generează proiecte de modernizare, nu proiectele înfiinţează partide!

De parcă Preşedintele Dodon ar candida la Primăria Chişinăului, avocatul Năstase s-a transformat în contabil care întocmeşte cheltuielile protocolare ale Preşedintelui Dodon în deplasările sale oficiale şi de lucru peste hotare. Aici este vorba despre vizitele externe ale şefului Statului în care nu doar că aduce un plus de reprezentare a imaginii ţării în străinătate, dar acestea se soldează şi cu efecte investiţionale străine în Republica Moldova, facilităţi comerciale şi de alte tipuri cu Federaţia Rusă etc. Tonul în care a făcut aceste afirmaţii trăda frustrarea celui care ar fi dorit ca el să fie Preşedintele care face aceste deplasări. Tocmai în acest context a comparat cheltuielile protocolare ale Maiei Sandu şi ale lui cu cele ale Preşedintelui Dodon.

Năstase vociferează: „Cîte deplasări a avut Dodon peste hotare de-a lungul mandatului său? Eu mă întreb cît de eficiente au fost acestea. Bani publici cheltuiți și nimic în schimb. În patru luni de zile, „Maia Sandu a avut cîteva deplasări în străinătate”, că el „a avut 3-4 și iată că s-a întîmplat ceva: 100 milioane din partea Europei, 100 milioane din partea României, 29 milioane suplimentate din partea SUA.”

Păi, aici trebuie să-l aducem cu picioarele pe pămînt pe Năstase, amintindu-i că aceşti bani ar fi venit oricum, căci, şi fără aceste vizite, europenii şi americanii au oferit aceşti bani şi vor da şi alţii în continuare tocmai din cauză că Dodon a avut determinarea de a-i alunga de la Putere pe Plahotniuc şi Statul său mafiot!

Reacţia raţională a Preşedintelui Dodon după primul tur de scrutin

Președintele Dodon a declarat că alegerile locale s-au desfășurat în mod liber și democratic, fapt care demonstrează că este o revenire la normalitate: „Acest spirit de normalitate în care s-a desfășurat ultima campanie electorală și votul de ieri (20 Octombrie 2019) n.red.) consider că este cel mai important rezultat obținut și încă un semnal că R. Moldova se îndreaptă pe calea cea bună”.

„Acum partidele trebuie să se apuce imediat de muncă. Solicit politicienilor din toate partidele să manifeste respect față de fiecare vot dat de cetățeni, să trateze cu maximă responsabilitate votul primit și să înceapă cît mai curînd să lucreze cu adevărat pentru cetățeni în consiliile raionale și locale, să pună în prim-plan rezolvarea problemelor cu care aceștia se confruntă la nivel local și chestiunile legate de dezvoltarea localităților”.

 „Avem multe localități în care competiția se va desfășura între PSRM și „ACUM”, partidele care formează coaliția majoritară. Cred că e important ca politicienii din aceste partide să înțeleagă nu doar miza turului doi, dar și miza mult mai importantă care ține de viitorul țării, de ceea ce au de făcut împreună mai departe în coaliție. Greul pentru coaliția majoritară abia începe, iar pentru a putea îndeplini angajamentele asumate în Acordul pe care partidele componente l-au semnat, este nevoile să poată lucra în continuare împreună și după aceste alegeri”.

Năstase se vrea Preşedinte de ţară şi primar de ocazie

Intuindu-i personalitatea duplicitară de parvenit politic şi sabotor, jurnalistul Victor Nichituş notează: „Dacă (…), pînă la votul din turul doi, Andrei Năstase va pune tunurile electorale pe contra-candidatul său socialist, el pune sub semnul întrebării construcția parlamentară PSRM/ACUM girată de Statele Unite, Federația Rusă și Uniunea Europeană. Pune în pericol fotoliul de premier deținut de Maia Sandu. Scuza potrivit căreia domnia sa nu și-a pus semnătura pe Acordul PSRM/ACUM nu ține. Soarta moțiunii de cenzură depusă de Partidul Democrat din Moldova depinde de acceptul formulei propuse de Ion Ceban pentru formarea unei coaliții PSRM/ACUM în Consiliul Municipal Chișinău. Formulă  avantajoasă pentru Blocul politic ACUM în cazul în care Ion Ceban va cîștiga Primăria Chișinău. Și invers.”

Întrebat fiind dacă va dori să candideze la Preşedinţia ţării, la postul Tv8, Năstase a răspuns ambiguu, spunînd că vrea să obţină postul de primar pentru un mandat de patru ani, dar s-a bîlbîit cînd a fost vorba despre dacă vrea sau nu să participe la alegerile prezidenţiale, spunînd că este prematur, că este o decizie care nu-i aparţine şi că rămîne de văzut.

În concluzie, merită să punctăm următoarele:

Cînd Năstase a cîştigat corect fotoliul de primar, Plahotniuc i-a făcut un serviciu nesperat invalidîndu-i alegerea. Dacă nu se întîmpla asta, acum Năstase era un neica Nimeni Politic, iar la alegerile din 20 Octombrie s-ar fi bătut cu Ţîcu.

Dacă şi-ar fi dorit în exclusivitate să fie primar, Năstase ar fi trebuit să delege pe altcineva în funcţia de ministru al MAI, nu, de dragul funcţiei în sine, să devină el un ministru pasager care a lăsat de izbelişte acest Minister fără să fi impus o amprentă personală reformatoare autentică. Pentru el, MAI a fost un ciolan al Puterii pasagere şi o treaptă spre mai SUS.

Autodegradîndu-se din funcţia de ministru al MAI şi viceprim-ministru în cea de candidat la Primăria Chişinăului, Năstase se crede un fel de Chirac al Franţei sau un Băsescu al românilor, care, înainte de a deveni Preşedinţii ţărilor lor, au fost primari de Capitale. Asta vrea şi Năstase, numai că lui nu i se va întîmpla niciodată să calce pe urmele acestora. Năstase nu a înţeles că Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi bagă şi în traistă! Lui, Dumnezeu i-a dat ceea ce i-a dat prin determinarea lui Dodon, dar el vrea să-şi bage în traistă mult prea multe merinde decît poate duce! C-aşa-i moldoveanul orgolios şi frustrat!