VINURILE MOLDOVENEŞTI VOR PUTEA FI EXPORTATE ÎN UE DIN ACEASTĂ LUNĂ
Vinurile moldoveneşti ar putea fi exportate în Uniunea Europeană la mijlocul lunii curente, în contextul în care pe 10 decembrie va fi finalizată ultima procedură în acest sens. Anunţul a fost făcut de liderul PLDM, Vlad Filat, în platoul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune Prime TV.
Vlad Filat a spus că beneficiile pe care le vor resimţi cetăţenii Republicii Moldova de pe urma parafării şi semnării Acordului de Asociere cu UE vor fi resimţite deja în viitorul apropiat cînd va fi abolit regimul de vize. „Viteza şi calitatea cu care ne-am mişcat în parafarea Acordului de Asociere şi cel de Liber de Schimb este o premieră pentru UE. Nu ne propunem să batem recorduri la capitolul viteză. Noi dorim pentru cetăţenii Republicii Moldova beneficii cît mai curînd posibile”, a mai spus liderul PLDM.
Vlad Filat a menţionat că Moldova va fi ţară membră a UE cînd va întruni toate criteriile necesare pentru a avea acest statut, adică economie funcţională, legislaţie euroconformă şi infrastructură modernă, menită să îmbunătăţească calitatea vieţii cetăţenilor Republicii Moldova.
Liderul PDM, Marian Lupu, a specificat că prin parafarea Acordului de Asociere cu UE, pentru prima dată în cei 22 de ani de independenţă, Moldova şi-a fixat priorităţile de politică internă şi externă. „Vă asigur cu certitudine că acordul va fi semnat anul viitor şi ţine de responsabilitatea noastră ca pînă la viitoarele alegeri parlamentare acest acord să fie ratificat în Parlamentul Republicii Moldova şi pus în aplicare”, a menţionat Marian Lupu.
Liderul PDM a adăugat că acestea nu sînt singurele beneficii pe care le obţine Moldova prin semnarea Acordului de Asociere şi cel de Liber Schimb, care de fapt transformă Moldova într-un partener economic comercial al Uniunii Europene şi pentru investitorii europeni. Însă el a ţinut să precizeze că „nu trebuie să fie create mituri precum că imediat după semnarea Acordului de Asociere din cer va cădea lapte şi miere”.
„Acordul de Asociere este o oportunitate. Uniunea Europeană ne oferă noi posibilităţi, este ca o undiţă cu care putem să pescuim beneficii. Insist ca toţi să înţeleagă realitatea - parafarea, semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere nu garantează ireversibilitatea parcursului european. Pentru a spune că acest caracter este unul ireversibil va trebui ca şi guvernările viitoare să fie interesate de acest traseu. Este responsabilitatea tuturor să asigurăm continuitatea”, a subliniat Marian Lupu.
Liderul liberalilor reformatori, Ion Hadîrcă, a spus că Moldova nu va renunţa la traseul ales. Acordul de Asociere parafat la Summitul Parteneriatului Estic la Vilnius, va fi făcut public de către prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, în Parlament. Totodată, Ion Hadîrcă a subliniat că cetăţenii Republicii Moldova trebuie să înţeleagă corect că abolirea regimului de vize va fi posibilă doar pentru cetăţenii cu paşapoarte biometrice şi cu posibilitatea de aflare pe teritoriul UE pentru 90 de zile timp de 6 luni. Celelalte privilegii vor veni pe parcurs în funcţie de realizările Republicii Moldova.
Sursa: IPN