VIDEO. EA ESTE CEA MAI BĂTRÎNĂ FEMEIE DIN LUME

Cea mai bătrînă femeie din toate timpurile se numeşte Leandra Begecerra Lumbreras şi este din localitatea Zapopan, în Mexic. Bătrîna s-a născut pe data de 31 August 1887. Familia ei dezvăluie că deprinderile care au ajutat-o să ajungă la această respectabilă şi impresionantă vîrstă de 127 de ani sunt: o viață activă, somnul, cîntatul și dulciurile, mai cu seamă ciocolata. Pentru aniversarea de Duminică, femeia a cerut să mănînce fasole cu tortilla (Tortillas sunt niște lipii simple, pe care mexicanii le fac din făină de porumb, de grîu ori alte soiuri de făină, pe care le folosesc pe post de pîine).

Pînă la această memorabilă vîrstă, Leandra Begecerra Lumbreras și-a îngropat  cinci copii și 20 de nepoți, ultimul dintre ei a murit în anul 2013 la vîrstă de 90 de ani. Potrivit The Mirror, Leandra Begecerra Lumbreras acum mai are în viaţă 73 de strănepoți și 55 stră-strănepoți.

Femeia, avînd profesia de croitoreasă, a fost unul din liderii femeilor "Adelitas", care au luptat împreună cu bărbații în  Revoluția mexicană din 1910-1917. Nepoata ei, Miriam Alvear, care are 43 de ani şi îi poartă de grijă, a declarat, pentru ziarul mexican El Horizonte, că, deși bătrîna este deja surdă și suferă de cataractă, îşi petrece activ timpul cu familia, cîntă, recită poezii și îi uluieşte pe toți cu poveștile ei, oglindite şi în cărțile de istorie, despre Revoluția mexicană la care a participat în calitate de combatant.

De o luciditate incredibilă fiind, Leandra Begecerra Lumbreras a povestit cum, împreună cu toată familia, a trebuit să își părăsească locuința și să se ascundă în peșteri spre a scăpa, ca să nu fie recrutată, cu forța, în armata mexicană de atunci, împotriva căreia a luptat. 

Dintre puţinele obiecte rămase şi care-i trezesc nostalgie după anii tinereții sunt o lingură de argint din 1847, o pereche de cercei din aur, un inel și un ceas de buzunar vechi, gravat cu un tren cu aburi.