VICTORIA INDECISILOR
Dorin va avea un mandat greu
Autor: Victor NICHITUŞ
Dorin Chirtoacă a cîştigat un al treilea mandat la primăria Chişinăului. Mărturisesc că, deşi am votat pentru domnia sa, nu am crezut pînă la capăt în această victorie. În timpul campaniei electorale, domnia sa a avut cel puţin două mari erori de comportament – conduita din 7 iunie, atunci cînd cu bună ştiinţă liberalii moldoveni au torpilat adunarea Platformei Civice Dreptate şi Adevăr şi categoricele declaraţii de refuz al compasiunii locuitorilor capitalei moldovene au clătinat încrederea în victoria domniei sale.
Siguranţa mea în biruinţa domnului Chirtoacă s-a dus uşurel la vale şi atunci cînd am văzut cu cîtă fermitate s-au mobilizat simpatizanţii doamnei Zinaida Greceanîi. Nu sînt un simpatizant al liberalilor moldoveni. Mai aproape îmi este social liberalismul. Dar recunosc că privind la rîndurile de votanţi vorbitori de limbă rusă mi s-a oprit inima în loc. Pentru o clipă am şi văzut steagul socialiştilor moldoveni fluturînd pe clădirea administraţiei chişinăuiene.
Notam că nehotărîţii vor fi cei care vor decide soarta primăriei de Chişinău. Pe 14 iunie, la data desfăşurării primului tur de scrutin, indecişii au stat acasă. Atunci rata de participare la vot a fost mai mică decît în alţi ani, la sufragiu participînd doar 47,4 din cei înscrişi pe listele electorale. Pe 28 iunie, în capitală numărul participanţilor la vot a crescut, la urne s-au prezentat aproape 308 mii de alegători adică – 48, 79 la sută din cei înscrişi în listele electorale. Mai mulţi alegători ca data trecută. De aici şi cîştigul, la mustaţă al domnului Chirtoacă. Zic că diferenţa e doar de o mustaţă pentru că liberalul a acumulat 163.570 de voturi, pentru socialista Greceanîi au votat 141.929 de cetăţeni. O diferenţă de doar 21.641 de mii de buletine de vot. Adică o comună ceva mai mărişoară.
Spuneam că domnul Chirtoacă a fost salvat de către indecişi. Pe parcursul campaniei electorale, doamna Greceanîi a insistat că în Primăria de Chişinău ar exista corupţie, domnul Chirtoacă a avertizat că primarul socialiştilor ar fi 'calul troian' al Federaţiei Ruse la Chişinău. Rezultatul strîns ne arată că ambii concurenţi au reuşit să îşi convingă alegătorii de adevărul spuselor lor. Înaintea trurul doi, de la Cluj, profesorul Valentin Naumescu îndemna candidatul liberal să îşi înăsprească discursul public pentru a produce acea emoţie colectivă care ar scoate la vot indecişii alegători ai primului tur. Exact asta s-a întîmplat. Aşa că domnul Chirtoacă e primarul indecişilor.
Înaintea turului doi, într-un interviu pentru postul de radio Europa Liberă doamna Natalia Morari ne sugera să stăm acasă ori să votăm împotriva tuturor.„Nu vreau să votez pentru un primar ca pentru un reprezentant al Estului ori al Vestului. Vreau să votez pentru un manager bun pentru oraşul în care trăiesc. Faptul că Dorin Chirtoacă a rămas singurul reprezentant al ultimului bastion pro-european pe harta moldovenească nu mă face să-l consider un manager bun” spunea doamna Morari. Sugestia era adresată indecişilor – tocmai celor care au schimbat balanţa în favoarea liberalilor. Că domnul Chirtoacă nu este un foarte bun manager se ştie. Aşa cum se ştie că prin victoria domniei sale la Chişinău legătura simbolică dintre Bălţi, Comrat şi Tiraspol s-a rupt.
Domnul Chirtoacă nu este cel mai bun primar. Domnia sa o ştie. Este singurul care are însă o legătură strînsă cu neamul românesc. Şi asta, în contextul politic al anului 2015, contează. Domnul Chirtoacă ştie că victoria domniei sale nu i se datorează. Este victoria acelor mulţi care, asemenea directorului editurii Cartier, Gheorghe Erizanu, şi-au călcat pe inimă şi, în ciuda evidenţelor, l-au mai votat încă odată. Pentru că era 28 iunie – ziua în care armatele ruse au intrat în Chişinău.
Victoria domniei sale la Chişinău nu înseamnă doar întărirea poziţiilor de negociere ale Partidului Liberal pentru formarea viitorului guvern, mai înseamnă şi divizarea societăţii moldave pe criterii etnice. Aşa ceva nu se iartă. Moldovenii au mai avut parte de aşa ceva la începutul anilor 90 şi ştiu pe pielea lor cu ce s-au ales. De asta, domnul Chirtoacă va avea un mandat greu. Este mandatul în care cetăţenii, presa, comentatorii politici şi societatea civilă vor sta cu ochii pe el. Pînza tricoloră nu va mai putea să acopere găurile din asfaltul oraşului, discursurile heirupiste nu vor ascunde licitaţiile mimate. Domnia sa va trebui să lucreze şi să se ţină de cuvînt.
Victoria domnului Chirtoacă dă startul negocierilor pentru formarea noii coaliţii de guvernare în Moldova. Asta e bine. Tratativele vor fi lungi. Să nu fie bîlbîite. Asta e rău.
(Preluat de pe blogul Jurnalist de Dimineaţă)