VICEPREŞEDINTELE SUA ÎN ROMÂNIA

Biden: "Dacă Rusia subminează alegerile din Ucraina, trebuie să aplicăm sancţiuni mai puternice Rusiei"

Preşedintele României, Traian Băsescu, l-a primit, Miercuri, 21 Mai, la Palatul Cotroceni, pe vicepreşedintele SUA, Joe Biden. Cei doi au purtat convorbiri tete-a-tete, urmate de discuţii în plenul delegaţiilor oficiale. După discuţii, Băsescu şi Biden au susţinut o declaraţie comună.

Din declaraţiile lui Joe Biden

- Mulţumesc pentru angajamentul pentru parteneriatul transatlantic. De fiecare dată sînt uimit de progresul pe care l-aţi realizat. Într-o singură generaţie, ţara s-a ridicat de la tiranie ca să se alăture puterilor libere şi celei mai puternice alianţe, NATO.

- Vom deschide situl de amplasare a sistemului antirachetă de la Deveselu. Încurajăm România să continue eforturile de ridicare a bugetului apărării la 2% din PIB.

- Preşedintele SUA apreciază alianţa cu România. Unul dintre motivele principale ale venirii mele a fost ca de pe pămîntul românesc să spun că vom onora articolul 5 din Tratatul NATO, este o obligaţie sacră. Nici un aliat NATO nu este singur, noi ne protejăm unii pe alţii.

- Agresiunea din Crimeea ne aminteşte de ce avem nevoie de NATO şi de ce România face parte din NATO.

- Alegerile din Ucraina sînt o posibilitate ca ei să decidă viitorul lor. Toate ţările trebuie să folosească influenţa lor ca să creeze un mediu pozitiv astfel încît ucrainenii să poată vota liber. Dacă Rusia subminează alegerile din Ucraina, trebuie să aplicăm sancţiuni mai puternice Rusiei.

- În România e în joc mai mult decît securitatea fizică, e o şansă de viaţă în libertate, prosperitate şi demnitate.

- Eu şi preşedintele SUA apreciem eforturile dumneavoastră pentru a consolida şi proteja statul de drept în România.

- Alianţa noastră este puternică şi datorită dumneavoastră. Viitorul este al nostru. Dumnezeu să binecuvînteze România, America şi să protejeze trupele noastre!

Din declaraţiile lui Traian Băsescu

- Am discutat principalele subiecte de pe agenda bilaterală şi de pe agenda regională. Afirm că după intrarea României în NATO şi UE parteneriatul strategic pentru secolul XXI cu SUA este pentru noi a treia realizare politică de după Revoluţie.

- Am discutat despre nevoia ca în România să consolidăm statul de drept. Statul de drept ca o premisă a avansului în realizarea la parametri maximi a parteneriatului cu SUA.

- Am mulţumit vicepreşedintelui Biden pentru reacţia imediată pe care au avut-o SUA la momentul declanşării conflictului din Ucraina prin suplimentarea forţelor care să fie gata să participe la orice fel de misiune, mai ales la cea de descurajare a apetitului Rusiei de a redeveni Uniunea Sovietică. SUA îşi respectă cuvîntul.

- Am discutat despre vulnerabilităţile la Marea Neagră. A fost analizată dependenţa energetică exagerată de gazele din Rusia.

Ajutor energetic american pentru România spre a acoperi resursele care în prezent depind de Rusia

Vicepreşedintele Joe Biden, de asemenea, a avut o întrevedere şi cu premierul român Victor Ponta. Cu acest prilej, Biden a dat asigurări că Statele Unite ale Americii sînt gata să acorde României ajutorul necesar pentru a-şi asigura independenţa energetică şi a acoperi resursele care în prezent depind de Rusia.

Din declaraţiile lui Joe Biden

- Apreciez dedicarea pe care o arătaţi faţă de prietenia româno-americană.

- Am vorbit despre colaborarea între SUA şi România. SUA se dedică cu multă încredere relaţiei dintre cele două ţări. Securitatea naţională şi cea a energiei sînt inseparabile în această parte a lumii. Consider că piaţa de energie europeană trebuie să fie sigură, diversă şi interconectată. Noi sîntem gata să asigurăm ajutorul necesar pentru dezvoltarea conductelor petrolifere din România.

- Modernizîndu-şi infrastructura internă, România poate să devină punctul cheie care leagă pieţele de energie de la Marea Neagră de Europa de Est şi centrală. Poate să devină şi o soluţie pentru Moldova. Suveranitatea României este bazată pe dezvoltarea sa economică. Nu există o măsură mai importantă pe care România să o facă, pentru a atrage investiţii şi a crea locuri de muncă, decît să-şi întărească statul de drept.

Din declaraţiile lui Victor Ponta

- Trebuie reafirmată ideea unui parteneriat strategic de lungă durată între SUA şi România. Reafirm angajamentul total de a ne îndeplini rolul pe care îl avem ca frontieră a NATO şi a UE, confruntată cu o situaţie fără precedent - provocările din partea Rusiei.

- România poate fi un exemplu de succes în regiune, de securitate, de colaborare politică, de dezvoltare economică şi de funcţionare a instituţiilor democratice. Am vorbit despre Moldova. Spun de cîte ori am ocazia cît de importantă este Moldova pentru România. Am mulţumit pentru sprijinul pe care SUA îl acordă pentru ca România şi românii să beneficieze de sistemul de vize (în SUA; nota red.).