VIATA DUPA PETROL
Giganţii din domeniu pariază, în mod neaşteptat, pe o tehnologie care îi va scoate din afaceri
Grupul petrolier francez „Total” a anunţat că va prelua producătorul de baterii „Saft Groupe” pentru 1,1 miliarde de dolari, investiţie care subliniază creşterea importanţei maşinilor electrice. Mişcarea survine în contextul în care grupul auto american „Tesla” are comenzi de peste 10 miliarde de dolari după ce a prezentat ultimul său model, iar „Elon Musk”, fondatorul şi directorul general al producătorului, vrea să ajungă la o producţie de 500.000 de autoturisme pe an în 2018. Mai mult, „Tesla” este, la rîndul, său un important producător de baterii, deţinînd „Gigafabrica”, o uriaşă uzină de baterii auto situată în statul american Nevada.
Japonia are mai multe „benzinării electrice“ decît cele clasice
Nu numai „Tesla” este „vinovatul“: Japonia are deja mai multe puncte de încărcare a autoturismelor electrice sau hibride decît are benzinării, respectiv 40.000 de staţii electrice şi 35.000 de staţii de distribuţie a carburanţilor, potrivit „The Guardian”. Acest lucru este posibil deoarece producătorii japonezi oferă de mult timp modele hibride sau electrice, de la „Toyota Prius” şi „Honda Civic Hybrid” pînă la „Mitsubishi i-MieV” şi „Nissan Leaf”. Multe sînt puncte de încărcare ale proprietarilor privaţi, situate în propriile garaje, dar chiar şi aşa numărul „benzinăriilor electrice“ se ridică la 6.469 în Japonia, faţă de 3.028 în Europa. Pe de altă parte, bateriile nu sînt singura tehnologie curată către care se reorientează giganţii energetici.
Mişcare spre diversificare
„ExxonMobil”, cea mai profitabilă companie petrolieră din lume, a anunţat că va se aliază cu „FuelCell Energy Inc”, o companie care vrea să capteze emisiile de dioxid de carbon ale centralelor electrice. Iar „Exxon” este şi un mare producător de biocombustibili. Chiar şi tranzacţia de 1,1 miliarde de dolari a „Total”, deşi este un record în industrie, vine după ce grupul a cumpărat în anul 2011 o cotă majoritară în producătorul de panouri solare „SunPower Corp”. Valoarea investiţiei este oricum o fracţiune din capitalizarea bursieră de 120 de miliarde de dolari a „Total”. De asemenea, compania canadiană „Enbridge Inc”, care transportă hidrocarburi printr-o vastă reţea de conducte, a cumpărat cu 218 milioane de dolari participaţiuni la o serie de parcuri eoliene. „Super-petroliştii recunosc că va exista o creştere foarte mare în domeniul surselor de energie cu emisii mici de carbon“, spune Jason Bordoff, director al Centrului pentru Politici Energetice Globale din cadrul Universităţii Columbia. „Pentru a prospera pe termen lung, au nevoie de un mix în portofoliul lor“, mai spune el.
Petrolişti vs energeticieni
Companiile petroliere nu sînt singurele care încearcă intrarea pe această piaţă a energiei curate. Grupul francez „ENGIE” – fostul „GdF SUEZ” – a anunţat, Marţi, 10 Mai, că va achiziţiona 80% din „Green Charge Networks”, o companie californiană specializată în stocarea de energie.
Daniel IONAŞCU, Adevărul.ro