Veterani sovietici: Parea Saigon, nu Kabul! SUA nu s-au retras, ci au fugit din Afganistan

„Părea Saigon, nu Kabul”, a comentat Vineri pentru EFE Anatoli Matviiciuk, fost responsabil rus din serviciile de informaţii, referindu-se la retragerea trupelor americane din Kabul. Mulţi veterani sovietici ai războiului din Afganistan sunt de părere că Washingtonul i-a lăsat de izbelişte pe afgani, notează agenţia de presă spaniolă, potrivit agerpres.  

„Este o diferenţă de la Cer la Pămînt între retragerea sovietică şi cea americană. Noi ne-am retras ordonat, ei au fugit. Una din două, fie nu controlau situaţia şi nu ştiau ce făceau, fie au provocat intenţionat haosul”, insistă Matviiciuk.

Armata sovietică a invadat ţara central-asiatică în 1979 şi a abandonat-o 10 ani mai tîrziu şi după ce pierduse 15.000 de militari.

„SUA se aflau deja în Pakistan. Noi le-am luat-o înainte şi am impus lideri prosovietici. Nu aveam de ales. Eram în plin Război Rece”, explică Serghei Bobreţov, care a făcut parte din Forţele Aeropurtate la începutul invaziei sovietice.

SUA i-au înarmat pe mujahedini pentru a se răzbuna pentru sprijinul acordat de sovietici Viet Congului, în războiul din Vietnam, scrie EFE. Temîndu-se de ce e mai rău, noul lider sovietic Mihail Gorbaciov a ordonat retragerea. Doi ani mai tîrziu, URSS a dispărut.

„De cînd s-au semnat acordurile de la Geneva, nu am mai participat la acţiuni militare. Retragerea a fost graduală”, a explicat Matviiciuk, care avea între atribuţii distrugerea caravanelor cu arme şi muniţii care veneau din Pakistan.

Retragerea a fost coordonată cu Guvernul afgan. „Am cedat puterea autorităţilor locale şi am predat garnizoanele Armatei şi Poliţiei. Le-am lăsat şi o parte din armament”, a explicat el.

Nu toţi afganii au respectat acordul. Mujahedinii nu l-au acceptat niciodată şi au încercat să obstrucţioneze retragerea sovietică, ce a început în Mai 1988 şi s-a încheiat, după o pauză, în Februarie 1989. Cîteva sute de militari sovietici au murit în timpul retragerii.

„A trebuit să efectuăm cîteva operaţiuni speciale pentru a-i pedepsi pe rebeli”, spune Matviiciuk.

Podul Prieteniei, care separă şi în ziua de azi Uzbekistanul de Afganistan, a fost locul ales pentru retragere. „Am defilat cu drapelele noastre. Multe părinţi au venit la frontieră pentru a-şi întîmpina rudele”, îşi aminteşte Ivan Litvinov, sergent de artilerie.

Din acest motiv, Litvinov consideră „nedemn” de o mare putere comportamentul SUA pe aeroportul din Kabul. „M-a surprins modul în care şi-au abandonat bazele, şi-au distrus armamentul, s-au urcat în avion şi au plecat. Pentru noi aşa ceva este inadmisibil. Nu poţi să-i abandonezi pe cei care te sprijină. SUA şi-au asumat o responsabilitate. Este de neconceput”, a conchis el.