Urechean l-a rugat pe preşedintele Timofti să fie numit prim-ministru

Pînă unde pot merge pohtele unora...

Serafim Urechean nu se lasă! Acum vrea să fie prim-ministru al Republicii Moldova! Luni, 11 Martie, plăcîndu-i să creadă că Vlad Filat a devenit „istorie” în raport cu acest post, Urechean s-a dus în audienţă la preşedintele Nicolae Timofti, rugîndu-l să-l nominalizeze pentru funcţia de premier.

Dacă ne aducem bine aminte, pentru actuala sa funcţie, cea de preşedinte al Curţii de Conturi, care este extrem de importantă, a fost propus de către acelaşi Vlad Filat. Nu uitaţi că, „de dragul păstrării AIE”, aşa cum îi place lui Mihai Ghimpu să trîmbiţeze, lui Urechean i s-a respectat dorinţa şi a fost votat de Parlament pentru ocuparea acestei funcţii pe data de 21 Aprilie 2011! A fost instalat în acest post la limita vîrstei de pensionare şi la cea a legalităţii. Deşi i-a fost contestată numirea, Curtea Constituţională a decis că a fost legală.

Cîte-şi mai poate dori un om de la viaţă? Recapitulînd, constatăm că acest fost nomenclaturist sovietic a fost primar al Chişinăului din 1994 pînă în 2005, an în care a renunţat la această funcţie în favoarea fotoliului imunitar de deputat. În 2011, la vîrsta de 61 de ani, deci cu un an înainte de pensionare, îşi revendică funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi. De reţinut că mandatul pentru acest post este de 7 ani. Prin urmare, Urechean îşi aranjase un post gras în viaţa activă pînă la 68 de ani.

Vă daţi seama ce înseamnă asta dacă ne gîndim la profesorii sau medicii de aceeaşi vîrstă cu el şi care nu-i sunt cu nimic mai prejos sub aspect intelectual? Cum trăiesc ei şi cum trăieşte acest fost nomenclaturist sovietic cu pretenţii actuale de anticomunist?

Din cîte ştim, Urechean şi-ar mai fi dorit să fie prim-ministru şi prin 1999, numai că n-a reuşit să-l tragă pe sfoară pe ex-preşedintele Petru Lucinschi. În ultimile două campanii electorale, acelaşi Urechean „ameninţa poporul” că va fi următorul preşedinte al Republicii Moldova şi va arunca în capul moldovenilor salarii de sute şi sute de euro. În final, salariile acelea şi le-a luat pentru sine. La un moment dat, auzeam că Vladimir Voronin, după 5 Aprilie 2009, i-at fi propus funcţia de şef al statului. Probabil că i-a fost prea frică de Voronin să o accepte şi i s-a oprit pofta în gît.

Acum se vrea prim-ministru. Pentru a-şi satisface această poftă, Urechean, fost absolvent al Școlii Superioare de Partid din Leningrad, actualul Sankt-Petersburg, fost activist al Comitetului Central al Partidului Comunist din RSSM etc., s-a dus la preşedintele Timofti să-i cerşească nominalizarea.  

Nu mai vrea postul gras de la Curtea de Conturi! Toată lumea ştie ce este, ce poate face şi ce nu această instituţie, aşa că nu mai comentăm nimic!

Aşadar, Urechean se consideră un fel de forţa a treia, reformatorul, politicianul şi tehnocratul de care ţara are nevoie chiar acum, iar toţi politicienii au fost atît de proşti încît nu l-au văzul, nu i-au simţit lipsa. Dacă a venit la preşedintele Timofti cu o asemenea cerere, înseamnă că Urechean, asemenea lui Ghimpu, consideră că Filat nu mai are nici un drept asupra acestei funcţii, dar şi că cele trei partide ale fostei AIE negociază inutil.

Dar dacă Urechean a fost îndemnat să facă acest pas la îndemnurile lui Ghimpu, Plahoitniuc şi ale comuniştilor?

 Teofil Kaminski