Universitatile din Marea Britanie, ”ingrijorator de dependente” de studentii chinezi
Multe universităţi britanice sunt „îngrijorător de dependente” de studenţii chinezi, ceea ce le face vulnerabile financiar în faţa fricţiunilor diplomatice cu Beijingul şi pandemiei de coronavirus, arată, Joi, un studiu, citat de dpa, scrie agerpres.
Potrivit cercetării realizate de think-tank-ul Onward, numărul cetăţenilor chinezi care studiază full-time în universităţile britanice a crescut de la 1.510 la mijlocul anilor 1990 la 115.435 înainte de pandemie.
Numărul total de studenţi străini a crescut cu 50% în aceeaşi perioadă, notează Onward, îndemnînd Guvernul „să ia măsuri pentru a spori rezilienţa financiară” a universităţilor.
Universităţile cîştigă aproximativ 5,8 miliarde de lire sterline (7,4 miliarde dolari) anual de pe urma studenţilor străini, inclusiv 2,1 miliarde de lire sterline estimate de la studenţi cu domiciliul în China, potrivit studiului.
Numărul studenţilor chinezi în Marea Britanie a crescut cu 36% doar în ultimii patru ani, adaugă studiul.
Aproximativ două treimi din taxele de la studenţii chinezi au ajuns la prestigioasele universităţi ale Grupului Russell, făcîndu-le „cele mai expuse la scăderea cererii din cauza pandemiei de coronavirus şi tensiunii geopolitice cu Guvernul chinez”.
„Deşi studenţii străini generează venituri valoroase şi concentrează atenţia internaţională asupra campusurilor din Marea Britanie, universităţile au devenit îngrijorător de dependente de aceştia pentru finanţele lor, subminîndu-le independenţa, credibilitatea şi sustenabilitatea pe termen lung”, a declarat Will Tanner, autorul principal al raportului.
„Şi mai îngrijorător este că o treime din finanţarea de peste mări provine din China, o ţară al cărei Guvern a dovedit că nu se teme să ameninţe cu reducerea fluxurilor de studenţi ca răspuns la critici şi ale cărei parteneriate comerciale cu universităţile din Regatul Unit sunt tot mai atent examinate”, a adăugat Tanner.