UNITEM PREMIAZĂ ACTORII DIN REPUBLICA MOLDOVA

Gala Premiilor UNITEM, ediţia a XIII-a, a avut loc aseară, 24 martie, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău. La eveniment au fost prezenţi oameni de cultură, politicieni, diplomaţi şi iubitori de teatru. Ceremonia a fost moderată de către Sandu Grecu, preşedintele Uniunii Teatrale, de Nelly Cobzaru, preşedintele juriului, şi de membrii acestuia, Nicolae Jelescu şi Pavel Pelin.

Gala UNITEM a reunit toate generaţiile de actori. La ea a fost prezent şi actorul Mihai Volontir. Spectatorii l-au aplaudat îndelung cînd a urcat în scenă. Maestrului i s-a acordat Premiul pentru întreaga activitate. Alexandru Grecu i-a pus pe umeri panglica „Cetăţean de Onoare al oraşului Chişinău” şi i-a transmis mesajul politicianului Vlad Filat, care a promis că va oferi actorului cheile de la un apartament în Chişinău. „Am o părere bună despre Gală”, a spus Mihai Volontir la finele serii. „Actorii se schimbă, noi am fost o generaţie, acum e alta. Sînt actori buni cu toţii”, a menţionat actorul.

În cadrul Galei au fost decernate trei Premii de Excelenţă actorilor Mihai Mălaimare, Iurie Negoiţă şi Mihai Curagău.

Premiul pentru cel mai bun rol masculin i-a fost decernat lui Victor Nofit, pentru rolul „Duţu” în spectacolul „Zgomote din culise”, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”. Premiul pentru cel mai bun rol feminin a fost împărţit de Mihaela Strîmbeanu, pentru rolul „Parascheva” în spectacolul „Hronicul Găinarilor”, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, şi Snejana Puică, pentru mai multe roluri în spectacolul „Lamentări”, pe scena Teatrului Municipal al Unui Actor.

Cel mai bun spectacol dramatic a fost ales „Hronicul Găinarilor”, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”. Premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii a fost acordat spectacolului „Cenuşăreasa”, de la Teatrul Republican „Luceafărul”, iar Premiul pentru cel mai bun spectacol al teatrului de păpuşi – spectacolului „Steaua lui Guguţă”, Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”.

Premiul pentru dramaturgie 2014 i-a revenit lui Andrian Godonoaga, pentru piesa „Spitalul Clinic de Psihiatrie Nr”. Premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală a fost împărţit de Petru Hadîrcă, pentru spectacolul „Hronicul Găinarilor”, şi Dmitri Ahmadiev, „Леди Макбет Мценского уезда”,Teatrul de Dramă şi Comedie „N. Aroneţkaia” din Tiraspol.

Constantin Garbuz a luat Premiul pentru cel mai valoros debut, cu rolul „Profesorul” în spectacolul „Steaua fără nume”, Teatrul „Luceafărul”. Premiul pentru cea mai bună scenografie şi costume teatrale i-a fost înmînată actriţei Daniela Burlaca, pentru spectacolul „Iată femeia pe care o iubesc”, Teatrul Studio Geneza Art. Iar Premiu special al senatului UNITEM pentru pedagogie coregrafică solistului de balet, Igor Gherciu.

„Gala UNITEM este o frumoasă sărbătoare a actorilor, dedicată zilei internaţionale a teatrului. Mă bucur de această prezenţă masivă a oamenilor de cultură, a iubitorilor de teatru şi e minunat că lumea este sensibilă la creaţia teatrală, teatrul în general este o artă magică, care inspiră şi dăruieşte bucurie, speranţă şi optimism. Chiar m-a făcut fericită în această seară prezenţa lor”, a declarat ministrul culturii, Monica Babuc.

Preşedintele Uniunii Teatrale, Sandu Grecu, a spus că a fost o seară reuşită, mai ales pentru că au apărut feţe noi. „M-am bucurat pentru Dmitri Ahmadiev de la Teatrul „N. Aroneţkaia” din Tiraspol, un tînăr talentat care promite multe. Luminiţa Tîcu, nominalizată pentru cea mai bună lucrare regizorală. Mă bucur pentru Snejana Puică, o actriţă de forţă. Sînt foarte multe nume – tineri care sînt sigur că vor mişca activitatea teatrală pe viitor”, a spus Sandu Grecu.

Preşedintele UNITEM a recunoscut că este o provocare să organizezi un eveniment de o asemenea anvergură în Republica Moldova, mai ales cînd lumea teatrală este cea mai mare organizaţie de cultură din ţară, cu 900 de membri. Premiile oferite sînt de la 5 000 la 15 000 lei – o sumă foarte mare pentru Republica Moldova. Pentru cele 46 de premii, cu tot cu cheltuieli ce ţine de organizare, bugetul evenimentului a depăşit 400 de mii de lei. Trofeele au fost turnate în bronz, fiecare cîntăreşte un kilogram şi jumătate. Medaliile au fost făcute din bronz cu argint.

Sursa: IPN