UNIONISMUL A FOST ȘI ESTE O OPERAȚIUNE A RUȘILOR

Serviciile secrete ruse ”au aprins” acest curent pentru testări pe termen lung

Autor: Mihai CONȚIU

Cine-și imaginează că România și ”revoluționarul, pionierul pro-român Iurie Roșca” au fost cei care ”au aprins flacăra unionistă” în Republica Moldova și România este naiv, departe de informații veridice și insuficient capabil de analize concrete. Se știe prea bine că primul ”exponent eroic și revoluționar” al unionismului din Republica Moldova a fost Iurie Roșca. Alianța lui la guvernare cu comuniștii ”împotriva cărora a luptat din rărunchi”, precum și evoluția lui ulterioară pro-rusească și antioccidentală, după retragerea din politică, sugerează clar că a fost, din start, un agent al serviciilor secrete rusești.

După reactivarea lui Roșca la vedere ca pro-rus și potrivnic unionismului și Occidentului, serviciile secrete rusești au asigurat continuitatea curentului unionist, în Republica Moldova și în România, prin partidul românesc AUR, al lui George Simion, și filiala AUR moldovenească păstorită de către Boris Volosatîi, fost director al Liceului Gheorghe Asachi. Problemele lui Simion și Volosatîi constau în faptul că ei, încă de la fondare, nu au avut și nu au aceeași ”acoperire” pe care a avut-o Roșca. Cu toate acestea, serviciile secrete rusești acționează la vedere, iar asta pentru că există încă mulțimi de fraieri manipulați, radicali și inconștienți și în Republica Moldova, și în România. Toți acești ”fraieri” au fost, de-a lungul anilor, monitorizați și ”anticipați” de către ruși. Observați cum a fost schimbată tactica? Înțelegeți cît de siguri sunt rușii în operațiunile lor la vedere acum, operațiuni care nu vizează doar Republica Moldova și România, ci întreg spațiul european, inclusiv SUA?

Serviciile secrete rusești au declanșat, simultan cu războiul transnistrean, ”operațiunea unirii Republicii Moldova cu România” pentru a monitoriza următoarele aspecte: a) pentru a se ști cu precizie cîți moldoveni – oameni de rînd, intelectuali și elite – sunt adepții unirii cu România spre a fi manipulați în diferite conjuncturi politiceb) rușii au vrut să cunoască, cu precizie aproape matematică, cîți români și, mai ales, politicieni și elite intelectuale sunt adepți ai unionismului, iar asta pentru a acționa ca și în cazul unioniștilor moldoveni. Liderii, firește, au fost selectați de către ruși.

Unionismul a fost și este un ”proiect” al liderilor moldoveni și români loiali Kremlinului, iar ”prostimea adeptă” și chiar sinceră n-a fost și nu este nimic altceva decît un pretext de ”existență a acestui curent destabilizator în Republica Moldova”, cu bătaie lungă spre România în raport cu Ungaria etc.

Într-o notă adiacentă subiectului abordat, despre care, în urmă cu mai mulți ani, am mai scris, revin cu aceleași afirmații credibile. În 1990, cînd eram activist partinic al Seniorului Corneliu Coposu, primul și fostul președinte al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD), dar și al lui Ion Rațiu, a fost lansată inițiativa prin care românii puteau depune cereri de dobânire a cetățeniei Republicii Moldova, opțional a cetățeniei basarabene, în paranteze. Știu prea bine că atunci am înregistrat un număr imens de astfel de cereri la sediile PNȚCD. E sigur că această inițiativă i-a îngrijorat teribil pe ruși, motiv pentru care fostul președinte moldovean Mircea Snegur a blocat-o. Vă dați seama – milioane de români cu drept de vot în Republica Moldova!

Cu toate acestea, în final, revin și afirm că mișcarea unionistă a fost și continuă să fie o operațiune destabilizatoare a serviciilor secrete rusești. Nu mă credeți? Ciuliți-vă mai bine urechile! Despre unionism ca o afacere de sute de milioane de dolari din România  împărțite ilegal între liderii români și moldoveni nici nu mai vorbim! La fel și despre afacerile la negru cu cetățenia română pentru moldoveni!

01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:06
02.09.24 - 00:04
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39