UNA-I SEMNAREA ACORDULUI DE ASOCIERE, ALTA-I INTEGRAREA ÎN UE
Germania nu susţine admiterea Moldovei în UE
Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, consideră că răspunsul la o posibilă aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană „nu stă în capitalele europene”.
Germania nu susţine aderarea Moldovei şi Georgiei la Uniunea Europeană. Purtătorul de cuvînt al diplomaţiei de la Berlin, Martin Schäfer, a apreciat că vizita tandemului germano-francez de miniştri de Externe, Frank-Walter Steinmeier - Laurent Fabius, în capitalele celor două republici ex-sovietice are ca obiectiv doar finalizarea pregătirilor pentru semnarea Acordurilor de Asociere.
Înainte de a pleca spre Chişinău, ministrul german de Externe declarase că „luăm în serios neliniştea cu care partenerii noştri răsăriteni urmăresc situaţia din învecinata lor Ucraină”. La sosirea la Chişinău, Steinmeier s-a declarat convins că ultimele obstacole în calea semnării acordurilor de asociere „vor fi îndepărtate pînă la vară”. Întrebat dacă există o perspectivă de aderare pe termen mediu şi lung pentru Moldova, Steinmeier a fost reţinut: „Răspunsul nu se află în capitalele Uniunii Europene”. Moldova trebuie să aleagă singură calea pe care doreşte să o urmeze. „Acesta nu este un joc geostrategic între Vest şi Est, între Uniunea Europeană şi Rusia. Cred că este o părere falsă că ambele părţi ar încerca să tragă ţările de o parte sau alta”, a conchis Steinmeier.
”O alternativă”
În prezent nu există o majoritate în cadrul UE care să susţină extinderea comunităţii - iar ce va aduce viitorul nu se poate spune, a comentat purtătorul de cuvînt al diplomaţiei germane. În opinia lui Schäfer, Acordul de Asociere şi Parteneriatul Estic s-au dorit tocmai o alternativă atractivă pentru cele două state ex-sovietice. Nu s-a pus problema creării unui orizont de aşteptare privind admiterea în Uniunea Europeană, a mai punctat oficialul de la Berlin.
În contextul evoluţiilor din Ucraina, Moldova şi Georgia doresc o consolidare rapidă şi sigură a legăturii lor cu Occidentul, premierul de la Chişinău, Iurie Leancă, vorbind, într-un interviu acordat agenţiei Reuters, deschis despre aderarea la Uniunea Europeană.
Chişinăul şi Tbilisi doresc să semneze acordurile de asociere în luna iunie. Martin Schäfer a vorbit miercuri despre un orizont de cîteva luni.
Tot miercuri, candidatul popularilor europeni pentru preşedinţia Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat pentru o pauză în extinderea Uniunii: „Fac parte din marea tabără a celor care consideră că trebuie să facem întîi de toate ordine internă."
Sursa: Deutsche Welle