Un vaccin experimental întîrzie reapariția melanomului

Un vaccin experimental cu ARNm dezvoltat de Moderna, combinat cu Keytruda, o imunoterapie de succes a Merck & Co, a redus cu 44% riscul de deces sau de reapariție a celui mai mortal cancer de piele, comparativ cu Keytruda singur, au raportat Duminică cercetătorii americani, potrivit Reuters, informează mediafax.

Rezultatele dezvăluite la o reuniune medicală sugerează că adăugarea unui vaccin personalizat împotriva cancerului bazat pe tehnologia ARNm la Keytruda, care stimulează răspunsul imunitar, ar putea prelungi timpul pe care pacienții îl au fără recidivă sau deces, a declarat dr. Jeffrey Weber de la NYU Langone Perlmutter Cancer Center, care a prezentat rezultatele.

„Din punctul de vedere al terapiei generale a cancerului, aceasta este o potențială descoperire majoră”, a declarat dr. Ryan Sullivan, expert în melanom la Mass General Cancer, care a lucrat la acest studiu.

Rezultatele, prezentate la reuniunea Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului din Orlando, Florida, adaugă detalii de date la concluziile parțiale publicate de companii în Decembrie.

Colaborarea Merck/Moderna este una dintre cele cîteva care combină medicamente puternice care dezlănțuie sistemul imunitar pentru a ținti cancerele cu tehnologia vaccinului ARNm. BioNTech SE și Gritstone Bio Inc lucrează la vaccinuri concurente împotriva cancerului bazate pe tehnologia ARNm.

Vaccinul Moderna este construit la comandă, pe baza unei analize a tumorilor unui pacient după îndepărtarea chirurgicală. Vaccinurile sunt concepute pentru a antrena sistemul imunitar să recunoască și să atace mutațiile specifice din celulele canceroase.

Keytruda de la Merck, care este aprobat pentru tratarea melanomului și a multor alte tipuri de cancer, aparține unei clase de imunoterapii utilizate pe scară largă, cunoscute sub numele de inhibitori ai punctelor de control, concepute pentru a dezactiva proteina PD-1, sau moartea programată 1, care ajută cancerul să se sustragă sistemului imunitar.

În cadrul studiului midstage au fost înscriși bărbați și femei cu risc ridicat de revenire a melanomului lor.

Dintre cei 107 subiecți ai studiului care au primit atît vaccinul experimental, mRNA-4157/V940, cît și Keytruda, cancerul a revenit la 24 de subiecți (22,4%) în decurs de doi ani de urmărire, comparativ cu 20 din 50 (40%) care au primit doar Keytruda.

Au existat puține diferențe între ratele de răspuns în rîndul persoanelor ale căror tumori aveau multe mutații – un predictor tipic al răspunsului la imunoterapie – și cele ale căror tumori nu aveau.

Efectele secundare severe au fost similare între cele două brațe ale studiului, au raportat oamenii de știință. Oboseala a fost cel mai frecvent efect secundar raportat de pacienți asociat în mod specific cu vaccinul.

Merck a declarat că firmele sunt în discuții cu autoritățile de reglementare din SUA cu privire la proiectarea unui studiu în fază avansată, care este probabil necesar pentru aprobarea regimului combinat.

Ar putea dura trei sau patru ani pînă cînd se vor cunoaște rezultatele studiilor mai mari, a declarat, într-un interviu, Eliav Barr, șeful Departamentului de dezvoltare clinică globală și director medical al Merck.

Barr a declarat că Moderna a avut nevoie de aproximativ opt săptămîni pentru a concepe un vaccin mRNA personalizat pentru fiecare pacient.

În trecut, au fost dezvoltate vaccinuri experimentale similare împotriva cancerului, care vizau o singură mutație tumorală sau neoantigen.

Tehnologia ARNm a Moderna a permis includerea a pînă la 34 de neoantigeni, ceea ce Barr a numit a fi „uimitor”.

În prezent, oamenii de știință nu pot prezice care mutație unică este importantă în generarea unui răspuns antitumoral. Cu ajutorul tehnologiei ARNm în combinație cu Keytruda, ”putem crea această abordare de tip „shotgun”, care poate crea un răspuns imunitar mai puternic”, a declarat Barr.