UN TINAR DE 21 DE ANI CONDAMNAT LA 20 DE ANI PENTRU DUBLU OMOR

Procurorii raionului Soroca au obținut în instanța de judecată condamnarea la pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de 20 de ani, pentru dublu omor și tîlhărie, a unui tînăr de 21 de ani, care și-a recunoscut vina și a solicitat judecarea cauzei în procedură simplificată, ceea ce i-a redus din termenul pedepsei.

Tînărul a comis prima crimă la data de 20 aprilie 2019, la miez de noapte, după ce consumase alcool. În timp ce trecea pe lîngă gospodăria unui locuitor al satului vecin, Visoca din raionul Soroca, acesta și-a exprima dezacordul că primul ar fi aprins lumina afară. Mai exact, tînărul a pretins că gospodarul ar fi făcut-o cu scopul ca să-l recunoască pe tînăr. Gospodarul, însă, nu i-a luat în considerare observația și, ca reacție, tînărul a intrat la el în gospodărie și l-a lovit de mai multe ori cu toporul în cap, ceea ce a dus la decesul bărbatului de 71 de ani.

Infractorul s-a refugiat de la locul faptei în orașul Soroca, unde se adăpostea într-o casă părăsită, deoarece fusese dat în căutare de către autorități. Cetățenii l-au raportat la poliție, în baza anunțului publicat de oamenii legii pe rețelele de socializare, însă nu înainte ca acesta să comită a doua crimă, într-o altă localitate.

După două săptămîni de la primul omor, tînărul a comis o a doua crimă, din care a rezultat și a treia, de aceasta dată în satul de baștină Mălcăuți, Soroca. Astfel, acesta a pătruns în casa unei locuitoare cu vîrsta de 77 de ani, după ce i-a debranșat gospodăria de la energia electrică și conexia telefonică. Odată pătruns în casă, a lovit-o pe victimă în mod brutal, a legat-o cu un șiret pe care-l avea pregătit din timp și i-a cerut bani. Aceasta, însă, a refuzat, s-a eliberat și a reușit să părăsească locuința. Totuși, infractorul a ajuns-o și a lovit-o cu cuțitul, în regiunea gîtului, iar victima a decedat.

Tînărul de 21 de ani a revenit în sat după satisfacerea serviciului militar, cu o lună înainte să comită primul omor. El locuia într-o casă părăsită, după ce se certase cu tatăl. Proaspătul rezervist intenționa să plece din țară la mama sa, care lucra în Europa. Acest plan însă necesita cheltuieli, iar tînărul nu s-a încadrat în cîmpul muncii, dar a ales să obțină bani prin metode ilegale și antisociale.

Potrivit legii penale, în cazul în care persoana își recunoaște vina și cere judecarea cauzei în baza probelor deja disponibile, fără cercetări suplimentare, instanța de judecată aplică o pedeapsă cu termen redus.