UN LOT DE VACCIN PFIZER A FOST DISTRIBUIT CENTRELOR DE SANATATE PUBLICA

Cele 24 570 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, odată recepționate, au fost plasate la depozitul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) și sînt păstrate la temperatura de -50, -70 de grade Celsius. Astăzi, de dimineață, un lot a fost distribuit către teritoriile administrative, centrele de sănătate publică, iar de acolo vor fi distribuite către centrele de vaccinare. Declarațiile au fost făcute de Medicul epidemiolog Alexei Ceban, din Secția supraveghere epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinări a ANSP, într-o conferință de presă.

Potrivit lui Alexei Ceban, lotul reprezintă 50% din totalul dozelor, restul fiind securizate ca doza a doua care va fi administrata la distanța de 21 de zile. O mie din dozele recepționate sînt distribuite regiunii transnistrene. Serul poate fi păstrat la temperatura +2, +8 grade Celsius timp de 120 de ore.

Ninel Revenco, coordonator al Grupului național de comunicare privind vaccinarea, a remarcat că, Moldova a primit și 2000 de doze de vaccin Sinopharm. Pentru o mie de persoane dozele au fost distribuite, iar o mie au fost securizate pentru a fi asigurată a doua doză de vaccin. Potrivit ei, acest vaccin este un virus inactivat. În total pentru vaccinare sînt necesare două doze, administrate într-un interval de la 21 la 28 de zile.

Într-un studiu clinic din China, vaccinul a demonstrat o eficacitate de 79,3%, iar în Emiratele Arabei Unite – 96%. Produsul se poate păstra la +2, +8 grade Celsius. Poate fi administrat de la vîrsta de 18 ani. Vaccinul este folosit în Serbia și Ungaria.

Sursa: IPN