UN CENTRU DE CONSULTANŢĂ AR PUTEA FI CREAT LA CHIŞINĂU
Strategia transfrontalieră pentru atragerea investiţiilor a fost discutată astăzi în cadrul unui forum al antreprenorilor din Republica Moldova, România şi Ucraina. Participanţii la reuniune au propus deschiderea la Chişinău a unui Centru de consultanţă pentru dezvoltarea businessului transfrontalier şi crearea unui fond de cofinanţare a proiectelor transfrontaliere.
Experţi de la Business Consulting Institute, care a elaborat strategia luată în dezbatere, le-au prezentat antreprenorilor sectoarele cu potenţial investiţional ridicat şi le-au explicat paşii necesari pentru creşterea numărului de locuri de muncă, dezvoltarea infrastructurii economice şi atragerea investiţilor.
Agricultura, transporturile, consultanţa şi turismul sînt domeniile cu cel mai înalt potenţial pentru investitori şi asta pentru că au o pondere înaltă în Produsul Intern Brut a celor trei ţări, înregistrează un înalt nivel de creştere, au apreciat experţii.
Acest forum al antreprenorilor este de o importanţă deosebită pentru sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii, a declarat Valentina Veveriţă, şefa Direcţiei politici de dezvoltare a IMM din cadrul Ministerului Economiei.
„În Moldova IMM-urile constituie 97% din toate întreprinderile şi contribuie în proporţie de 28% la formarea PIB-ului. Este importantă dezvoltarea întreprinderilor şi nu vom reuşi dacă nu vom dezvolta cooperarea transfrontalieră. Studiile prezentate la forum au arătat că antreprenorii din Republica Moldova, comparativ cu cei din România, nu cunosc legislaţia statelor vecine, nu cunosc despre oportunităţile de a extinde întreprinderile şi în ţările vecine”, a menţionat Valentina Veveriţă.
Participanţii au primit şi cîte un „Ghid al investitorului”, care conţine informaţii despre fondurile europene destinate dezvoltării economice.
Proiectul „Sporirea competitivităţii prin sinergia umană în regiunea transfrontalieră” este susţinut financiar de către Comisia Europeană, prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat, în cadrul Programului Operaţional Comun România - Ucraina - Republica Moldova 2007-2013. În cadrul proiectului vor fi organizate trei cicluri de instruire pentru IMM-urile din regiunea transfrontalieră, la care vor participa peste 100 de antreprenori. Proiectul este implementat de Business Consulting Institute în parteneriat cu Asociaţia Regională a Întreprinzătorilor Nord-Est România, Asociaţia Dialog pentru Dezvoltare Iaşi şi Asociaţia pentru Dezvoltarea Regiunii Kolomyya (Ucraina).
Sursa: Moldpres