Un adolescent de 16 ani zboara de unul singur in jurul lumii

Un adolescent britanic, în vîrstă de 16 ani, a intrat pe ultima sută de metri a aventurii sale de cinci luni, pentru a deveni cea mai tînără persoană care încheie un zbor solo în jurul planetei.

Mack Rutherford a pornit în această misiune curajoasă de la o bază aeriană din Sofia, Bulgaria, în Martie. Dacă va reuși, va deveni cea mai tînără persoană care a înconjurat lumea singură, într-un avion. El poate bate recordul mondial deținut în prezent de un alt britanic, Travis Ludlow, care avea 18 ani cînd și-a încheiat călătoria, anul trecut.

Sora lui Mark, Zara Rutherford, în vîrstă de 19 ani, a devenit cea mai tînără femeie care a zburat în jurul lumii solo, la începutul acestui an. Încă deține titlul.

După puțin timp petrecut în New York, Mark va decola de pe aeroportul JFK și va ateriza în Marea Britanie Luni, 22 august. Dacă vremea îi va permite, adolescentul caută să se întoarcă la punctul său de plecare în Bulgaria, pentru a-și încheia misiunea, pe 24 August.

În călătoria sa de cinci luni, Mack a zburat din Bulgaria la Cagliari, în Sardinia, apoi în Africa, vizitînd Congo, Madagascar și Mauritius. Apoi a zburat spre Nord, spre Emiratele Arabe Unite, spre India, China, Coreea de Sud și Japonia, înainte de a pleca în Alaska, și a continuat de-a lungul coastei de Vest a Americii pînă în Mexic. Mack a călătorit apoi din nou spre Nord, de-a lungul coastei de Est, pînă în Canada, traversînd Atlanticul, iar acum se va opri în Islanda, înainte de Marea Britanie.

De-a lungul călătoriei sale, Mack s-a confruntat cu furtuni de nisip în Sudan, cu căldura extremă din Dubai, închiderea aeroporturilor din India și defecțiunile electrice ale sistemului care pompează combustibilul de rezervă în rezervoarele principale ale aeronavei.