UE VA OFERI ASISTENTA IN CREAREA SERVICIILOR DE SUPORT SI EDUCATIE PENTRU COPIII CU NECESITATI SPECIALE

Ministerul Educației în comun cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și Asociația Obștească „Parteneriate pentru fiecare copil” au semnat un memorandum privind lansarea proiectului „Sporirea accesului copiilor cu necesități speciale la servicii comunitare de suport și educație în primii ani de viață”.

Scopul proiectului este de a asigura accesul copiilor cu necesități speciale de pînă la 7 ani și familiilor acestora la programe speciale cum ar fi: serviciul de asistență și suport în educație la domiciliu pentru familiile cu dezabilități (Portage), terapia de curs pentru consolidarea abilităților părintești și fortificarea relației dintre părinți și copii bazată pe terapia atașamentului (Mellow Parenting) și comunicarea prin muzică (Terapia prin muzică sau Meloterapia).

Viceministrul Educației Elena Cernei a menționat că proiectul prevede dezvoltarea unor programe speciale de lucru cu copiii, precum și susținerea părinților acestora, prin acordarea și îmbunătățirea capacităților parentale la educarea persoanelor cu deficiențe de auz și văz. ”Obiectivul primordial este de a plasa această categorie de micuți în centrul tuturor acțiunilor și programelor de dezvoltare a autorităților pentru a putea fi integrați mult mai ușor în societate”, a specificat Cernei.

La rîndul său, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, a declarat că semnarea acestui memorandum „vine să faciliteze implementarea prevederilor Acordului de Asociere semnat între R. Moldova și Uniunea Europeană, oferind asistență autorităților publice centrale și locale în promovarea, asigurarea și respectarea drepturilor copiilor”.

Potrivit șefului secției politică și economie a Delegației UE la Chișinău, Wicher Slagter, R. Moldova este unica țară din statele membre ale Parteneriatului Estic, care în Acordul de Asociere are un capitol special dedicat copiilor. ”Acest proiect suplinește obligațiunile implementării acordului, dar și corespunde documentelor și politicilor privind strategia protecției copilului. UE ține în vizor înfăptuirea reformelor în domeniul justiției, în special juvenile, educației și salută toate proiectele ce completează angajamentele asumate de autoritățile de la Chișinău în fața partenerilor externi”, a opinat Slagter.

Documentul semnat va contribui la implementarea Programului Național de Dezvoltare a Educației Incluzivă pentru anii 2011-2020 și a Strategiei pentru protecția copiilor și familiilor pentru anii 2014-2020. Costul proiectului se ridică la 680 mii de euro, bani oferiți de Uniunea Europeană.