UE suspenda distributia canalelor mass-media detinute de stat Russia Today si Sputnik

În urma anunțului făcut Duminică de președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, Consiliul Uniunii Europene a decis să suspende distribuția canalelor mass-media deținute de stat Russia Today și Sputnik, în întreaga UE, începînd de Miercuri, anunță Comisia Europeană, informează mediafax.

Președinta von der Leyen a declarat: „Pe timp de război, cuvintele contează. Asistăm la o propagandă masivă și la dezinformare cu privire la acest atac scandalos asupra unei țări libere și independente. Nu le vom permite celor care fac apologia Kremlinului să ne otrăvească cu minciunile lor toxice care justifică războiul lui Putin și nici să sădească germenii discordiei în Uniunea noastră.”

Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Josep Borrell a declarat: „Kremlinul folosește manipularea sistematică a informațiilor și dezinformarea ca instrumente operaționale în atacul său asupra Ucrainei. Acestea reprezintă, de asemenea, o amenințare semnificativă și directă la adresa ordinii și securității publice a Uniunii. Astăzi facem un pas important împotriva operațiunilor de manipulare utilizate de Putin, interzicînd accesul în UE al mass-mediei ruse controlate de stat. Am impus deja sancțiuni împotriva conducerii RT, inclusiv împotriva redactorului șef Simonyan, și este logic să vizăm și activitățile pe care aceste organizații le-au desfășurat în Uniune.”

Oficialii europeni spun că Rusia Today și Sputnik sunt esențiale, avînd un rol crucial în promovarea și sprijinirea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. „Acestea constituie, de asemenea, o amenințare semnificativă și directă la adresa ordinii și securității publice a UE. Ambele canale se înscriu în eforturile coordonate de manipulare a informațiilor, inclusiv de dezinformare, fapt documentat, încă din 2015, de Grupul operativ East StratCom al Serviciului European de Acțiune Externă”, arată comunicatul.

Avînd în vedere gravitatea situației și ca răspuns la acțiunile Rusiei de destabilizare a situației în Ucraina, este necesar și în concordanță cu drepturile și libertățile fundamentale să se introducă măsuri restrictive suplimentare și să se suspende activitățile de radiodifuziune ale canalelor Russia Today și Sputnik din UE sau care vizează UE. Sancțiunile acoperă toate mijloacele de transmisie și distribuție, cum ar fi prin cablu, satelit, IPTV, platforme, site-uri web și aplicații. Toate licențele, autorizațiile și acordurile de distribuție relevante sunt suspendate. Aceste măsuri acoperă toate statele membre ale UE și sunt direct aplicabile imediat.

Mai multe autorități de reglementare din statele membre ale UE au luat deja măsuri împotriva organismelor de radiodifuziune și canalelor ruse controlate de stat care sunt implicate în ecosistemul de dezinformare și manipulare a informațiilor (de exemplu, autoritățile de reglementare din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia), iar Germania a interzis difuzarea ediției germane a Russia Today pentru că nu avea licență.