UE PE ÎNŢELESUL TUTUROR

„Fabricat în Moldova” – un brand aşteptat în UE

Un brand îţi poate asigura o vizibilitate consistentă, iar un brand de ţară cu atît mai mult. „Fabricat în Moldova” are toate şansele să devină competitiv pe piaţa europeană, avînd în vedere că se bazează pe valori confirmate ale produselor alimentare moldoveneşti. Cîteva dintre acestea au fost menţionate în materialele anterioare promovate în această serie, însa lista ar putea continua.

Succesele înregistrate de firmele din ţara noastră în colaborare cu parteneri din Uniunea Europeană, în ultimii ani, sînt o carte de vizită solidă pentru cei care şi-au dezvoltat firme mici şi mijlocii şi care încearcă acum să îndeplinească standardele europene de calitate şi să pătrundă pe piaţa de profil, care oferă peste 500 de milioane de potenţiali cumpărători.

Colaborarea cu UE va conduce la o creştere a nivelului de trai din Republica Moldova, o direcţie dorită de toată lumea, inclusiv de către cei care încearcă acum să-şi cîştige pîine pe alte meleaguri şi care îşi doresc să aibă posibilitatea să se întoarcă acasă.

Pe lîngă produsele deja recunoscute pe piaţă, dintre care nu mai e nevoie să vorbim de faimoasele noastre vinuri de Cricova, producătorii moldoveni sînt interesaţi de lansarea unor produse noi ce corespund standardelor europene, pentru a satisface cele mai rafinate gusturi şi pentru a surprinde consumatorul.

Pentru a reuşi să te menţii pe piaţă, trebuie, într-adevăr, să fii bun, ceea ce înseamnă livrarea unor produse corespunzătoare preferinţelor consumatorului local, obţinute din materie primă de calitate, la un preţ accesibil şi care poate fi cumpărat, practic, în orice punct de vînzare autorizat.

Comercialii din Uniunea Europeană ne-au arătat, pe parcursul ultimilor ani, care sînt aşteptărilor lor şi cum putem ajunge să îndeplinim criteriile de calitate, într-un cuvînt, să devenim competitivi. Dacă ar fi să ne uităm în urmă şi să vedem cîte conferinţe, tîrguri, ateliere de lucru au fost organizate pentru a realiza diferite schimburi de experienţă, am putea scrie o carte de profil, cu expertiza acumulată în domeniu.

Promovarea imaginii Moldovei în calitate de destinaţie investiţională atractivă, încurajarea investiţiilor europene în principalele sectoare de activitate sau intensificarea relaţiilor de colaborare cu partenerii străini prin crearea unei platforme de dialog eficient referitoare la problemele şi perspectivele de dezvoltare ale cooperării comercial-investiţionale între state sînt doar cîteva dintre tematicile de dialog cu partenerii europeni. În schimb, am primit acces la fonduri europene de preaderare, consultanţă de specialitate, transfer de tehnologie, care au fost definitorii pentru construirea brandului „Fabricat în Moldova” şi pentru intrarea pe piaţa europeană de consum.

Acum, avem posibilitatea să trecem într-o fază superioară de dezvoltare. Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv între UE şi Republica Moldova va facilita, alături de deschiderea treptată a pieţei, şi posibilitatea protejării unor sectoare sensibile de activitate, pentru a le putea creşte competitivitatea prin investiţii. Adică, Uniunea Europeana îşi deschide complet piaţa pentru produsele moldoveneşti, însă Chişinăul va avea posibilitatea să limiteze accesul pe piaţa moldovenească a unor produse de import, pentru a asigura, într-un timp rezonabil, construirea de branduri locale, căutate de către consumatorii interni.

Cu titlul de exemplu, liberalizarea totală a pieţei vinurilor europene pentru vinurile moldoveneşti dă un semnal clar celor care vor să investească în sectorul vitivinicol din Republica Moldova că, pe viitor, nu vor mai exista astfel de limitări şi că, practic, integrarea poate să fie totală.

Aceste menţiuni dovedesc faptul că, contrar celor vehiculate prin presa de la noi, Uniunea Europeană nu îşi doreşte să acapareze piaţa moldovenească, ci, dimpotrivă, Acordul de Liber Schimb este un instrument de stimulare a dezvoltării economice a Republicii Moldova, în apropierea ei de Uniunea Europeană.

Moldova Suverană

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31