UCRAINA A VOTAT MASIV PENTRU O APROPIERE "IREVERSIBILĂ" DE EUROPA

Blocul Poroşenko a obţinut 23% din voturi în alegerile parlamentare desfăşurate duminică în Ucraina, iar Blocul de Opoziţie (aliaţii fostului preşedinte Viktor Ianukovici) 8%, depăşind astfel pragul minim necesar pentru accederea în parlament, relevă primele sondaje la ieşirea de la vot (exit-polls), transmit AFP şi Reuters.

Pe poziţia a doua s-a plasat Frontul Popular, al premierului Arseni Iaţeniuk (21%), urmat de Samopomitch (13%), partid compus din tineri reprezentanţi ai societăţii civile şi din combatanţi veniţi din Est. Aceste două formaţiuni sînt favorabile unei ofensive mai dure contra separatiştilor proruşi din estul ţării, unde luptele s-au soldat cu peste 3.700 de morţi începînd din luna aprilie.

Cu aproape 8% din sufragii, Blocul de Opoziţie depăşeşte pragul de 5% necesar intrării în parlament, spre deosebire de Partidul comunist, care a fost votat de numai 3% din alegători.

Vor mai fi reprezentate în parlament Partidul Radical (condus de Oleh Liaşko, 6% din sufragii), formaţiunea naţionalistă Svoboda (6% din voturi) şi partidul Batkivşcina, al fostului premier Iulia Timoşenko (5,4% din sufragii).

Rata prezenţei la vot a fost de aproape 40%.

Aceste alegeri au fost convocate de preşedintele Petro Poroşenko, ales în luna mai încă din primul tur de scrutin.

«Putem spune astăzi că o treime dintre alegători sprijină demersul preşedintelui pentru realizarea de reforme în vederea aderării la Uniunea Europeană», a spus liderul Blocului Poroşenko, Iuri Luţenko.

Scrutinul de duminică a fost umbrit de conflictul dintre forţele ucrainene şi separatiştii proruşi din bazinul minier Donbas, ce s-a soldat potrivit ONU cu peste 3.700 de morţi începînd din aprilie şi a constrîns peste 800.000 de persoane să îşi părăsească locuinţele. Pe de altă parte, în jur de cinci milioane de alegători, din cele 36 de milioane din întreaga ţară, nu au putut vota, în Crimeea, anexată de Rusia în martie, şi în zonele controlate de separatişti din est. Drept urmare, 27 de locuri de deputaţi vor rămîne goale.

Victorie zdrobitoare a partidelor proeuropene

Ucraina a votat masiv pentru o orientare "ireversibilă" spre Europa, a declarat duminică seară preşedintele Petro Poroşenko, în timp ce prooccidentalii au obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile parlamentare potrivit exit-poll-urilor, informează AFP şi DPA.

"Mai mult de trei sferturi dintre alegătorii care au participat la vot au sprijinit puternic şi ireversibil orientarea Ucrainei spre Europa... Mai mult de trei sferturi din voturi au revenit partidelor proguvernamentale, conducînd către o majoritate constituţională de 75% în parlament", a declarat preşedintele, într-o alocuţiune către naţiune. "Guvernul ucrainean a cîştigat un vot de încredere convingător acordat de popor", a subliniat el.

Ucrainenii au votat pentru soluţionarea paşnică şi politică a conflictului armat cu rebelii proruşi din estul ţării, a mai spus preşedintele Poroşenko. "Majoritatea alegătorilor s-au pronunţat în favoarea forţelor politice care susţin planul de pace... şi caută mijloace politice pentru a rezolva conflictul", a spus Poroşenko, adresîndu-se naţiunii la televiziune. "Susţinătorii unei soluţii militare sînt în mod clar în minoritate", a mai remarcat el.

Tiruri intense de artilerie la Doneţk după două zile de acalmie

Tiruri susţinute de artilerie se auzeau luni dimineaţă la Doneţk, oraşul bastion al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, marcînd astfel reluarea luptelor după două zile de relativă acalmie, transmite France Presse.

Reporterii acestei agenţii aflaţi la faţa locului relatează că, la începutul dimineţii, au auzit circa 30 de salve de lansatoare multiple de rachete «Grad» într-un cartier situat în apropierea aeroportului din Doneţk, un important obiectiv strategic intens disputat între armata ucraineană şi insurgenţii proruşi.

Acalmia din timpul weekendului a coincis cu alegerile legislative anticipate din Ucraina, scrutin care însă nu s-a putut desfăşura şi în teritoriile controlate de separatiştii ce doresc să organizeze propriile lor alegeri duminică în autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk.

Potrivit unor localnici, bombardamentele de la Doneţk au început în timpul nopţii. Ei afirmă că atacul a fost lansat de rebelii proruşi şi acum aşteaptă riposta trupelor ucrainene.

După semnarea armistiţiului de pe 5 septembrie, consolidat printr-un memorandum încheiat pe 19 septembrie, armata ucraineană şi separatiştii proruşi s-au acuzat reciproc de mai multe ori că au încălcat încetarea focului. Pe de altă parte, liderul autoproclamatei republici populare Doneţk, Alexandr Zaharcenko, a ameninţat joi că trupele sale vor recupera prin forţă zonele pierdute în regiunea Doneţk.

Presa rusă minimalizează victoria prooccidentalilor la alegeri

Presă rusă apărută luni se arată sceptică faţă de efectele benefice pentru Ucraina ale victoriei partidelor prooccidentale la alegerile legislative desfăşurate duminică, estimînd că, deşi acestea au obţinut împreună circa 70% din voturi, prezenţa a şase formaţiuni politice în legislativul de la Kiev nu va ajuta la crearea unei situaţii de armonie în viaţa politică internă, consemnează AFP.

Astfel, cotidianul Izvestia constată că niciun partid nu are majoritatea absolută, astfel că blocul preşedintelui Poroşenko şi Frontul Popular condus de premierul Arseni Iaţeniuk, care au obţinut fiecare acelaşi scor (21,6%), vor trebui să negocieze şi cu alte formaţiuni. «Este aproape sigur că această diversitate de partide va complica luarea deciziilor şi adoptarea legilor importante, iar parlamentul va fi şi mai puţin controlat decît înainte», susţine Izvestia.

«Poroşenko va trebui să se bată pentru a alcătui o coaliţie», crede cotidianul Rossiskaia Gazeta. «Pentru Blocul lui Petro Poroşenko rezultatul inferior procentului de 30% este cu siguranţă o lovitură grea (...) Foarte probabil, el nu va reuşi să întrunească în parlament o majoritate controlată şi ascultătoare», afirmă analistul ucrainean Dmitri Djanghirov, citat de publicaţia menţionată.

La rîndul său, cotidianul Kommersant subliniază rata prezenţei la urne, estimînd că procentul înregistrat, de 52%, este foarte slab pentru Ucraina. «Oamenii nu s-au îndreptat masiv către secţiile de votare şi nici nu au stat la coadă», scrie ziarul, care mai notează că «încă înainte de alegeri oamenii se întrebau cît timp va funcţiona noul parlament».

Sursa: Agerpres