UCRAINA A RENUNŢAT, SIMBOLIC, LA SĂRBĂTOAREA ARMATEI SOVIETICE

Ucraina a renunţat în mod simbolic marţi la sărbătorirea armatei sale în aceeaşi zi cu Rusia şi a stabilit o nouă dată în acest sens, şi anume ziua înfiinţării armatei sale naţionaliste, considerată nazistă de către Moscova, relatează AFP.

Potrivit unui decret prezidenţial, sărbătoarea «Apărării Ucrainei» va fi marcată de acum înainte la 14 octombrie, ziua în care a fost creată, în 1942, Armata insurecţională ucraineană (UPA), care a luptat pînă în anii «50 pentru independenţa ţării ce făcea parte atunci din URSS.

Numeroşi istorici argumentează că această armată a colaborat cu Germania nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi a comis masacre în rîndul polonezilor şi evreilor, iar autorităţile ruse îi califică pe luptătorii UPA drept nazişti.

Decizia anunţată marţi survine în momentul în care Kievul are de luptat cu separatiştii proruşi sprijiniţi de Moscova în estul ucrainean, conflict soldat cu peste 3.600 de morţi în şase luni.

«La 23 februarie, în Ucraina nu vor mai fi sărbătorite forţele armate ale unei ţări străine», a declarat marţi în Parlament preşedintele Petro Poroşenko, aplaudat de deputaţi.

El a explicat alegerea noii date prin faptul că la 14 octombrie creştinii ortodocşi (de rit vechi) sărbătoresc Acoperămîntul Maicii Domnului, corespunzînd cu Ziua cazacilor ucraineni, care o consideră pe Fecioara Maria protectoarea lor.

«În această zi, trebuie să le aducem un omagiu tuturor celor care ne-au apărat pămîntul în faţa duşmanilor», a mai spus Poroşenko într-un discurs către naţiune.

Mai tîrziu în cursul zilei de marţi, în faţa Parlamentului din Kiev au izbucnit ciocniri între poliţie şi manifestanţi de dreapta, cîteva sute astfel de protestatari cerîndu-le deputaţilor să le acorde veteranilor naţionalişti statutul oficial de luptători pentru independenţă.

Manifestanţii au lansat pietre şi petarde asupra clădirii legislativului, lovind mai mulţi poliţişti, au constatat ziarişti de la France Presse. Circa 50 de manifestanţi au fost reţinuţi, a indicat un consilier al ministrului de interne.

Armata ucraineană ar fi ucis un general rus

Un grup comando al Batalionului «Dnepr-1» al armatei ucrainene a întreprins o operaţiune specială în localitatea Telmanovo, în cursul căreia au fost lichidaţi «teroristul» (aşa cum îi numesc autorităţile şi mass-media oficială din Ucraina pe separatişti) Andrei Borisov (alias «Cecenul») şi trei militari ruşi, între care generalul Serghei Andreicenko, relatează marţi agenţia de presă ucraineană Unian, citînd site-ul 0629 din Mariupol.

Operaţiunea a avut loc în noaptea de 8 spre 9 octombrie, dar de abia acum s-a aflat despre ea. Telmanovo este un mic oraş situat între capitala regională Doneţk — fief al separatiştilor proruşi — şi Mariupol, oraş-port strategic pe coasta Mării Azov.

Potrivit publicaţiei on-line citate din Mariupol, generalul Andreicenko coordona activitatea serviciilor secrete ruse în zona Priazovie, adică zona limitrofă Mării Azov, sudul Ucrainei. Împreună cu el au murit «diversioniştii ruşi» Vladimir Lîsiakov şi Vasili Protasov.

Rebelii, susţinuţi de militari ruşi (aflaţi oficial în permisie în Ucraina) au încercat de mai multe ori în ultimul timp, dar fără succes, să preia controlul asupra acestui port de importanţă strategică, care ar asigura Rusiei legătură terestră cu Peninsula Crimeea.

Parlamentul îl confirmă pe Poltorak în funcţia de ministru al apărării

Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) l-a confirmat marţi în funcţia de ministru al apărării pe Stepan Poltorak, numit luni în acest post de preşedintele Petro Poroşenko.

Potrivit AFP, 245 de parlamentari au votat în favoarea numirii lui Poltorak la conducerea Ministerului Apărării, cu 19 mai mult decît cele 226 de voturi necesare.

Poltorak (49 de ani) a fost şeful Gărzii Naţionale, o formaţiune din care fac parte voluntari angajaţi alături de armată în luptele din estul separatist prorus al Ucrainei. El îl înlocuieşte în funcţie Valeri Gheletei, care a demisionat duminică, după mai multe acuzaţii apărute în presa ucraineană care îi reproşează fostului ministru că nu a reacţionat, la sfîrşitul lunii august, atunci cînd trupe ruse au intrat în regiunile din estul separatist.

Stepan Poltorak devine astfel al patrulea ministru al apărării, de la schimbarea de putere de la Kiev survenită la sfîrşitul lunii februarie.

Putin a ordonat retragerea trupelor ruseşti de la graniţa cu Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat retragerea trupelor ruseşti la bazele lor permanente după exerciţiile militare din regiunea Rostov din apropiere de graniţa cu Ucraina, a anunţat Kremlinul, transmit AFP şi REUTERS.

Retragerea trupelor survine în contextul în care Putin şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko ar urma să aibă o întrevedere săptămîna viitoare la Milano, cu ocazia Summitului Asia-Europa.

Purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că preşedintele rus s-a întîlnit cu ministrul apărării, Serghei Şoigu, au transmis agenţiile de presă din Rusia.

"Ministrul l-a informat pe comandantul suprem în legătură cu finalizarea perioadei de vară pentru antrenamente la poligoanele de tragere ale Districtului Militar Sud", a afirmat Peskov, citat de agenţia RIA Novosti.

"După această informare, Putin a ordonat începerea retragerii trupelor la bazele lor permanente. În total, 17.600 de militari s-au antrenat la poligoanele de tragere din regiunea Rostov pe timpul verii", a adăugat Peskov.

Sursa: Agerpres