UCRAINA: 45 DE MORTI IN ULTIMELE 24 DE ORE, PE FONDUL EFORTURILOR DIPLOMATICE INTENSE PENTRU A SE PUNE CAPAT CONFLICTULUI

Cel puţin 45 de persoane, între care 19 soldaţi ucraineni, au fost ucise în cursul ultimelor 24 de ore în estul separatist al Ucrainei, pe fondul intenselor eforturi diplomatice întreprinse la nivel internaţional pentru dezamorsarea crizei din Ucraina, relatează AFP, citînd miercuri surse ale autorităţilor ucrainene şi rebelilor, care au anunţat anterior bilanţuri separate.

Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, 19 soldaţi ucraineni şi-au pierdut viaţa, iar 78 au fost răniţi în zona nodului strategic Debalţevo, care leagă regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk, unde în ultimele zile se duc lupte grele, rebelii încercînd să încercuiască trupele ucrainene, aşa cum au făcut în vară la Ilovaisk.

Unele surse ale rebelilor au declarat, potrivit Ria Novosti, că laţul se strînge la Debalţevo în jurul trupelor guvernamentale, dar Kievul susţine că a respins ultimele atacuri.

Confruntările din ultimele 24 de ore din estul Ucrainei nu au scăzut în intensitate, în pofida eforturilor diplomatice întreprinse de comunitatea internaţională, care încearcă din răsputeri să găsească o soluţie politică la conflictul din estul Ucrainei. Tandemul franco-german, Francois Hollande-Angela Merkel, a avansat la sfîrşitul săptămînii trecute o nouă iniţiativă de pace, în baza acordului din septembrie trecut de la Minsk, încercînd să prevină livrări de armament letal din partea SUA către Ucraina, ceea ce, în opinia sa, ar putea duce la o escaladare a conflictului din fosta republică sovietică.

 

Poroşenko este gata să introducă legea marţială în toată Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, s-a declarat gata să introducă «legea marţială pe tot teritoriul ucrainean», în cazul în care summitul de pace de la Minsk se va solda cu un eşec şi situaţia din est se va agrava, informează AFP.

«Totul va depinde de rezultatul summitului: fie reuşim să oprim agresorul pe cale diplomatică, fie va fi (instaurat) un cu totul alt regim. Eu însumi, guvernul şi parlamentul sîntem gata să introducem legea marţială pe întreg teritoriul ucrainean (...) în cazul escaladării conflictului», a declarat miercuri Poroşenko, în timpul unei reuniuni a Consiliului de miniştri, cu cîteva ore înainte de a se alătura, la Minsk, liderilor rus, german şi francez.

Potrivit lui Poroşenko, Ucraina, Franţa şi Germania vor vorbi miercuri pe «o singură voce» cu preşedintele rus Vladimir Putin şi vor cere, în timpul summitului de la Minsk, «o încetare necondiţionată a focului» în estul separatist prorus.

«Vă asigurăm că Ucraina şi UE vor avea o poziţie comună în timpul summitului de la Minsk şi vom vorbi pe o singură voce», a declarat Poroşenko. «Prioritatea este încetarea focului fără condiţii prealabile», a mai subliniat liderul ucrainean.

 

Summitul de la Minsk, «un punct de cotitură pentru mai bine sau mai rău»

Summitul de miercuri de la Minsk în problema ucraineană va fi «un punct de cotitură pentru mai bine sau pentru mai rău» şi oferă «o şansă Rusiei de a contribui la reglementarea crizei», a apreciat şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, într-o declaraţie pentru AFP, cu cîteva ore înainte de reuniunea din capitala belarusă.

«Dacă va fi găsit un acord, nu înseamnă că vom fi la capătul dificultăţilor. Dar, dacă rezultatul întîlnirii va fi unul negativ, atunci toate opţiunile, toate evoluţiile pe care fiecare şi le poate imagina vor fi posibile, şi unele din aceste perspective sînt îngrijorătoare», a ţinut să avertizeze Federica Mogherini.

Summitul «ultimei şanse», aşa cum a fost numită reuniunea de la Minsk, urmează să înceapă miercuri seara, cu participarea liderilor Rusiei, Ucrainei, Franţei şi Germaniei, respectiv Vladimir Putin, Petro Poroşenko, Francois Hollande şi Angela Merkel, care vor negocia un plan de pace menit să pună capăt celor 10 luni de conflict la porţile Europei.

 

Lavrov: Orice acord asupra conflictului trebuie să respecte drepturile cetăţenilor ei

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a subliniat, miercuri, că orice acord cu privire la conflictul din Ucraina trebuie să protejeze drepturile tuturor cetăţenilor care locuiesc în această ţară, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său elen, Nikos Kotzias, potrivit Reuters.

Lavrov a indicat, de asemenea, că părţile rusă şi elenă împărtăşesc acelaşi punct de vedere: conflictul din estul Ucrainei, care a costat viaţa a mai mult de 5.000 de persoane, trebuie soluţionat doar pe cale politică.

Ministrul de externe rus a apreciat drept «constructivă» poziţia Greciei în ceea ce priveşte relaţiile dintre Moscova şi Uniunea Europeană, care a impus mai multe valuri de sancţiuni împotriva Rusiei ca urmare a rolului său în criza din Ucraina.

În acelaşi timp, Lavrov a evidenţiat «progrese notabile» la negocierile care preced summitul cvadripartit asupra Ucrainei, prevăzute miercuri seara la Minsk, între preşedinţii rus (Vladimir Putin), ucrainean (Petro Poroşenko), francez (Francois Hollande), cancelarul german Angela Merkel.

Ministrul rus, care îl însoţeşte pe preşedintele Putin la acest summit «crucial», a pledat pentru un dialog direct între autorităţile de la Kiev şi rebelii din estul separatist al Ucrainei, potrivit TASS. «Monitorizarea segmentului de graniţă cu Rusia, aflat sub controlul rebelilor, trebuie discutată cu reprezentanţii Luganskului şi Doneţkului», a insistat ministrul rus, adăugînd că el nu crede că aceştia din urmă vor fi de acord ca respectivul subiect să fie principalul punct al viitoarelor acorduri şi condiţia prealabilă înaintea acestora, aşa cum insistă în prezent Kievul.

Sursa: Agerpres

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:37