TV MOLDOVA 1, IN CAPTIVITATEA OLIGARHICA A LUI PLAHOTNIUC

„Familie” în conflict de interese pe bani publici – Surdu, director Moldova 1, şi Leonid Melnic, „consortul” său, subaltern, producător general

Miercuri, 20 Aprilie, liderii Mişcării Naţionale „Statalitate” au susţinut o conferinţă de presă. Subiectul de dezbatere a fost conţinut într-o declaraţie cu privire la „propaganda unionismului şi distrugerea statului Republica Moldova prin intermediul postului public de televiziune Moldova 1”.

Reprezentanţii Mişcării Naţionale „Statalitate” au criticat dur politica editorială a postului public de televiziune Moldova 1. Ei au evidenţiat clar faptul că cei din conducerea acestei televiziuni, directorul Mircea Surdu şi Ecaterina Stratan, directoarea Departamentului Ştiri şi Dezbateri, sunt subordonaţi lui Vladimir Plahotniuc şi, prin urmare, toate emisiunile mai importante ale acestui post servesc intereselor oligarhice ale Partidul Democrat şi, mai ales, pe cele care promovează unionismul – unirea Republicii Moldova cu România.

Mişcarea Naţională „Statalitate” acuză Moldova 1 şi pe conducătorii acestui post de faptul că politica editorială pe care o promovează subminează interesele naţionale reale şi pe cele cetăţeneşti ale Republicii Moldova. Aceştia nu acordă spaţii de emisie de interes general, aşa cum ar fi domenii ca agricultura ţării, industria, istoria naţională, ştiinţa, dezastrele ecologice din apele şi pădurile Moldovei, realităţile dezastruoase din Armata Naţională, din care au fost îndepărtate toate cadrele cu experienţă din considerente politice etc.

Aceste omisiuni făcute cu bună ştiinţă, potrivit liderilor Mişcării Naţionale „Statalitate”, sunt cu atît mai grave cu cît actuala politică editorială de la Moldova 1 este promovată pe bani publici, pe banii cetăţenilor simpli, care sunt lipsiţi de o pîine zilnică spre a „cotiza” obligatoriu la întreţinerea unei televiziuni care nu este preocupată de realităţile existente din această ţară. Spre exemplu, Moldova 1 promovează cu insistenţă unionismul, dar nu a făcut absolut nici un reportaj, spre buna informare a cetăţenilor, despre cele peste 150.000 de locuri de muncă închise de către actuala guvernare oligarhică în ultimii ani.

Liderii Mişcării Naţionale „Statalitate” acuză Moldova 1 că promovarea unionismului este evidentă şi din aceea că la absolut toate dezbaterile publice invită exclusiv exponenţi ai acestui curent ori persoane ale căror opinii nu contrazic sau nu condamnă ideea unirii Republicii Moldova cu România şi aservirea postului Moldova 1 oligarhului Plahotniuc, dar şi prin prezentarea tuturor demersurilor unioniste al organizaţiilor „Acţiunea 2012” şi aşa-numitul „Sfat al Ţării 2”.

Reprezentanţii Mişcării Naţionale „Statalitate” consideră că, pe de o parte, Vladimir Plahotniuc, cel care controlează Moldova 1, promovează unionismul la acest post prin Mircea Surdu şi Ecaterina Stratan, dar, pe de altă parte, încearcă şi un joc dublu cu Rusia. Luna trecută, acesta a fost într-o vizită la Administraţia Prezidenţială a Federaţiei Ruse, încercînd, fără succes, să aibă o întrevedere cu preşedintele Vladimir Putin. Pentru ce altceva, se întreabă aceştia, dacă nu spre a se asigura de protecţia Moscovei?

În cadrul conferinţei de presă, s-a mai evocat traficul de influenţă şi conflictele de interese generate de către directorul Mircea Surdu şi Ecaterina Stratan. Spre exemplu, Igor Căldare, unul dintre liderii Mişcării Naţionale „Statalitate”, fără să discrimineze pe cineva, iar asta deoarece nu este un adversar al minorităţilor sexuale, a invocat un conflict de interese generat de directorul Mircea Surdu şi Leonid Melnic, producător general la Moldova 1.

Este de notorietate faptul că aceştia doi formează un cuplu, fapt de necondamnat şi, în plus, protejat de legislaţia naţională şi cea europeană. Condamnabil, însă, este altceva – poziţiile lor profesionale în schema de cadre a postului Moldova 1. Mircea Surdu este directorul general al postului Moldova 1, iar Melnic este producătorul general. Astfel, Surdu este şeful „perechii sale de dormitor” la locul de muncă, ceea ce dă naştere la mai multe întrebări. Peste tot, iar aici vorbim despre societăţile democratice şi instituţiile bugetare, de stat, cînd o soţie devine şefa soţului ei, ori invers, există suspiciuni temeinice de favoritisme inevitabile, de conflicte evidente de interese.

Nu contează care din cei doi a ocupat primul unul dintre cele două posturi, căci, în mod normal, Consiliul de Administraţie al I.P.N. Tele-Radio Moldova ar fi trebuit să ia măsuri de evitare a unor astfel de situaţii. Ca în orice familie, acasă există certuri, dezacorduri între soţi, dar care sunt rezolvate acolo prin dragostea care-i uneşte. Ca în orice instituţie, orice angajat comite, inevitabile erori, abateri criticabile. În acest context, poate Surdu, ca şef, să-l sancţioneze vreodată pe Melnic sau acesta este un ideal profesional, un om care nu greşeşte absolut niciodată? Avem sau de-a face cu un conflict de interese, plătit şi întreţinut din bani publici?

În cadrul conferinţei de presă despre care vorbim, reprezentanţii Mişcării Naţionale „Statalitate” au solicitat revizuirea radicală a politicii editoriale de la Moldova 1, iar asta din perspectivele interesului naţional şi cel al nevoii de informare obiectivă a moldovenilor plătitori de taxe, prezentarea obiectivă a revendicărilor lor la emisiunea „Moldova în direct”  şi depolitizarea postului. Totodată, Mişcarea Naţională „Statalitate” a înaintat Procuraturii Generale, SIS, Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi Curţii de Conturi demersul prin care atenţionează că Moldova 1 luptă împotriva statalităţii şi poporului Republicii Moldova.

Reporter MS