TURCIA, ETERNA PUTERE, DAR INCOTRO?!

Am trecut sau nu prin urechile acului unui alt război mondial?

În noaptea de Vineri spre Sîmbătă, în Turcia, o facţiune a armatei turce a săvîrşit a o tentativă de lovitură de stat. Un grup de soldaţi din rîndul puciştilor a ocupat, Sîmbătă dimineaţa, sediul din Istanbul al postului privat de televiziune CNN Turk, afiliat CNN-ului american, şi a sistat emisia, transmit agenţiile EFE şi Reuters. Intervenţia împotriva acestui post, în jurul orei locale 03:40, a avut loc la mai puţin de o oră după ce televiziunea publica TRT, aflată timp de mai multe ore sub controlul militarilor, şi-a restabilit emisia la Ankara. La întreruperea emisiei postului CNN Turk, pe ecrane a apărut o imagine cu studioul gol şi s-a auzit un foc de armă, precum şi zgomotul provenit de la mulţimea de afară. Rebelii au fost anihilaţi după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-a chemat susţinătorii să iasă în stradă pentru a sprijini democraţia, notează Reuters.

Pînă la ora la care scriem aceste rînduri, au fost înregistrate cel puţin 290 de persoane decedate, iar peste 1.400 au fost rănite în confruntări. Aproape 8.000 de membri ai forţelor de poliţie din Turcia, inclusiv din Istanbul şi Ankara au fost demişi, din cauza presupuselor legături cu tentativa de lovitură de stat, a declarat Luni un înalt oficial de securitate pentru Reuters.

Cel puţin 99 de persoane care ar fi fost implicate în organizarea loviturii de stat din Turcia au fost arestate la Ankara, a anunţat Luni portalul de ştiri Haberler. Printre cei arestaţi se numără şi general de brigadă Haqan Evrim, informează TASS. Preşedintele, poreclit „Sultanul”, a revenit în forţă, demarînd o acţiune de epurare în cadrul armatei şi justiţiei. Erdogan a vorbit de Duminică de „curăţarea de virusul” gulenist, referindu-se la scoaterea din sistemul public a tuturor celor suspectaţi că sînt adepţi sau simpatizanţi ai mişcării clericului turc Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA şi acuzat de Erdogan că a orchestrat lovitura de stat. Ministrul Justiţiei de la Ankara a anunţat că 6.000 de persoane au fost arestate în urma tentativei de lovitură de stat. Cu toţii sînt acuzaţi că fac parte din aşa-numitul „stat paralel”, reţea care se opune preşedintelui Erdogan din interiorul sistemului public. Este vorba în principal despre militari, dar şi de peste 2.700 de magistraţi care au primit Sîmbătă noapte mandate de arestare. Erdogan a lansat în repetate rînduri ideea că ar putea reinstitui pedeapsa cu moartea în Turcia.

Printre cei arestaţi se numără comandantul bazei aeriene de la Incirlik, generalul Bekir Ercan Van, conform preşedinţiei turce. Baza aeriană este folosită de SUA pentru operaţiunile împotriva Statului Islamic, din Siria şi Irak. Baza a fost temporar închisă, iar americanii şi-au suspendat operaţiunile, însă duminică după-amiază Pentagonul a anunţat redeschiderea ei şi reluarea operaţiunilor împotriva Statului Islamic, ca urmare a redeschiderii spaţiului aerian turcesc pentru aeronavele militare.

Turcia, după cum ştim, este o ţară suficient de puternică. Atîta timp cît este imposibil ca viitoarele „strategii militare globale” să o ignore, fie din perspectivele laice, valabile încă, ale sistemului guvernamental, fie din ceea ce ţine de „fragilitatea laicismului” din această ţară”, dar, mai ales, din pricina unei resuscitări „imperialist-otomane”, invocate oarecum de actualul preşedinte turc, Turcia poare să demonstreze că poate fi un butoi de pulbere nu doar al Europei, ci şi al întregii lumi. Întrucît nu sîntem analişti geopolitici sau geostrategici în domeniu, vă oferim, la cald, opiniile unor specialişti, care şi-au enunţat, cu prudenţa necesară, părerile!

Ionuţ Cojocaru, Adevărul.ro. Eşecul loviturii de stat din Turcia. „Ataşamentul şi respectul turcilor faţă de instituţiile statului cît şi pentru conducătorii ei sînt privite ca o stare de normalitate. Nu în acest mod armata trebuie să fie garantul statului! Cum în istorie loviturile de stat au fost numeroase încît să producă un tipar, putem aprecia de ce această tentativă a fost departe de realitate. Nu s-au gîndit că preşedintele Erdoğan, primul ministru, fostul prim-ministru vor îndemna oamenii să iasă în stradă. În caz că s-au gîndit, nu au luat în calcul că aceştia îl vor asculta. Mulţimea de oameni i-au blocat pe militari iar aceştia s-au predat. Cele trei partide parlamentare aflate în opoziţie faţă de preşedintele turc şi-au arătat solidaritatea cu acesta şi au declarat la unison că doar alegerile pot determina schimbarea în societatea turcă. Aceste declaraţii, coroborate cu solidaritatea arătată de Statelor Unite, cît şi a celor europene, a înăbuşit din faşă ideea schimbării preşedintelui.­ Acum două zile, cînd făceam un tur pe Bosfor, am constatat nave militare turceşti staţionate în apropierea celui de-al treilea pod peste Bosfor (aflat în construcţie). Să fi fost o întîmplare, un exerciţiu sau o informaţie nu vom afla niciodată. Dacă a fost un test, preşedintele turc a ieşit foarte bine, şi-a consolidat puterea, a arătat că are susţinerea tuturor instituţiilor de forţă, iar Turcia lui Erdoğan va funcţiona mult timp de acum încolo.”

Alexandru Grumaz: Întrebarea cui serveşte o Turcie în dezordine? Ruşilor pentru că au spaţiu de manevră în Siria şi în întreg Orientul Mijlociu; ISIS pentru că pierde din teritoriu şi va avea astfel o presiune redusă din partea unui inamic puternic care într-un final s-a hotărît să intre pe teren în Siria; kurzilor pentru că o astfel de stare slăbeşte presiunea asupra lor; celor care conduc operaţiunile de migraţie şi îi trimit pe aceştia în Europa; dezechilibrarea sistemului de securitate la Marea Neagră şi la Marea Mediterană. Cine are interes ca Turcia să NU fie destabilizată? Germania (datorită acordurilor încheiate pentru refugiaţi), SUA (datorită operaţiunilor militare din Siria şi a faptului că logistica pentru acestea se află pe teritoriul Turciei în special la baza Incirlik, ţările din Balcani (o nouă stare de tensiune ar crea mişcări separatiste ale etnicilor turci în ţările din zonă), NATO (elemente de protecţie ale aliaţilor se află pe teritoriul Turciei - radarul de cercetare şi avertizare asupra spaţiului din zona Iran, radar conectat al scutul NATO antirachetă din care face parte şi Deveselu), UE (datorită posibilităţii scăpării de sub control a imigraţiei din taberele de pe coasta la Marea Egee a Turciei) şi Romînia care are un partener strategic, economic şi militar, la Marea Neagră. Jurnalist turc, pentru Realitatea Tv.: Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, în funcţie din August 2014ar putea să se folosească de lovitura de stat pentru a suprima opoziţia şi pentru a înăbuşi şi mai mult libertatea.Totodată, tot actul de înlăturare a preşedintelui ar putea fi înscenat pentru a curăţa armata de cei care nu îl simpatizează pe preşedintele turc."Aceasta este doar o scuză pentru a curăţa armata pentru Erdogan. Ciocnirile civile nu s-au terminat, iar alţii se aşteaptă la noi atacuri. Pentru mine, sînt sute de întrebări fără răspuns, dar, totodată, cred că acest act este o înscenare făcută de Erdogan", a spus un jurnalist turc, care a dorit să-şi păstreze anonimitatea pentru ZF.Întrebat dacă în lovitura de stat ar putea fi implicate şi alte ţări, precum Rusia, jurnalistul a spus că nu crede că acest lucru este posibil.

Totuşi, în noaptea de Vineri spre Sîmbătă, am trecut sau nu, ca prin urechile acului, de pericolul izbucnirii unui al treilea război mondial? Va fi sau nu Turcia o „eternă şi viitoare Putere regională de tip sultanat”? Ne vom obişnui, iarăşi, şi cu asta!

01.02.25 - 12:17
01.02.25 - 12:25
01.02.25 - 12:18
01.02.25 - 12:22
01.02.25 - 12:26
03.02.25 - 12:54
03.02.25 - 12:56
03.02.25 - 12:51
03.02.25 - 12:55
02.02.25 - 14:37
03.02.25 - 12:52
02.02.25 - 14:32
01.02.25 - 12:21
04.02.25 - 13:14
04.02.25 - 13:10