Trump grabeste executiile celor condamnati la moarte

Administrația Trump grăbește execuția condamnaților la moarte, în ultimele zile ale mandatului la Casa Albă, încălcînd astfel o tradiție veche de 130 de ani, conform căreia execuțiile federale sunt întrerupte pe durata tranziției prezidențiale, scrie BBC. Nu mai puțin de cinci execuții sunt programate să aibă loc pînă pe 20 Ianuarie, cînd Președintele ales Joe Biden, care acum se opune pedepsei capitale, își va prelua mandatul. BBC enumeră și modurile în care se aplică pedeapsa capitală în fiecare stat american.

Dacă toate cele cinci execuții programate vor avea loc, Donald Trump va deveni cel mai prolific Președinte în privința aplicării pedepsei capitale în ultimii 100 de ani, cu 13 condamnați executați începînd din luna Iulie a acestui an, mai scrie BBC. 

Execuțiile sunt programate să înceapă săptămîna aceasta, cu Brandon Bernard (40 de ani) și Alfred Bourgeois (56 de ani). Ambii sunt condamnați deținuți la penitenciarul din Terre Haute, Indiana.

Procurorul general William Barr a declarat că Departamentul de Justiție aplică legea în vigoare, însă criticii califică acest proces ca fiind îngrijorător, pentru că are loc cu doar cîteva săptămîni înainte ca următorul Președinte să-și preia mandatul, iar Joe Biden a anunțat că va încerca să pună capăt pedepsei cu moartea.

Donald Trump, campionul execuțiilor

Pedeapsa cu moartea a fost reintrodusă la nivel federal în SUA în 1988, printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție. Cu toate acestea, execuțiile au fost rare – au avut loc doar trei execuții federale pînă cînd Donald Trump a devenit Președintele Statelor Unite. Toate trei au fost în timpul mandatului lui George W. Bush. Din 2003, nu a mai avut loc nici o execuție federală, scrie BBC.

Execuția condamnaților la moarte a continuat să aibă loc la nivel statal (nu federal), anul trecut fiind executați 22 de persoane condamnate, dar și acest tip de execuții este pe un trend descendent.

Mai multe state încep să abolească pedeapsa capitală, ori prin interzicerea ei, ori pur și simplu nemaiexecutînd nici un condamnat în ultimul deceniu.

Și opinia publică merge în aceeași direcție: un sondaj Gallup din 2019 arată că 60% dintre americani sunt în favoarea închisorii pe viață, în loc de pedeapsa capitală. Este prima dată în ultimii 30 de ani, de cînd se fac astfel de sondaje, cînd opinia majoritară este în favoarea vieții.

Dacă primele două execuții programate vor avea loc, numărul execuțiilor federale din acest an va ajunge la zece, record care nu a mai fost atins din 1896.

Cum privește Joe Biden pedeapsa cu moartea

De asemenea, executarea unor condamnați în perioada de tranziție între doi Președinți încalcă o tradiție veche în SUA: de obicei, execuțiile nu au loc în această perioadă, Președintele care își încheie mandatul lăsîndu-l pe succesorul său să stabilească modul în care vor decurge lucrurile. 

În vreme ce Donald Trump este un susținător ferm al pedepsei cu moartea, viziunea lui Joe Biden vizavi de acest subiect nu a fost mereu aceeași. 

O lege promovată de senatorul Joe Biden în 1994 a adăugat 60 de infracțiuni federale la lista celor pentru care cei găsiți vinovați pot fi condamnați la moarte. Unii dintre cei care azi își așteaptă execuția sunt condamnați pe baza legii promovate de Biden.

Acum, Joe Biden a promis că va face demersuri pentru eliminarea cu totul a execuțiilor federale și încurajează fiecare stat în parte să facă la fel. 

Echipa sa a arătat că mai mult de 160 de condamnați la moarte din 1973 încoace au fost ulterior absolviți. Joe Biden nu a făcut încă nominalizarea sa pentru postul de Procuror General al Statelor Unite.

Lista condamnaților care își așteaptă execuția

Brandon Bernard  condamnat în 1999 pentru răpirea și uciderea a doi copii; execuție programată pe 10 Decembrie.

Alfred Bourgeois – condamnat pentru torturarea și uciderea fiicei sale de 2 ani; execuție programată pe 11 Decembrie.

Lisa Montgomery – în 2004, a sugrumat o femeie însărcinată, apoi a tăiat-o și a răpit copilul; execuție programată pe 12 Ianuarie (va fi prima femeie executată în SUA din 1953 încoace).

Cory Johnson – condamnat pentru uciderea a șapte oameni, într-un dosar de trafic de droguri; execuție programată pe 14 Ianuarie

John Higgs – condamnat în 1996 pentru răpirea și moartea a trei tinere; nu el le-a ucis, ci complicele său, urmînd instrucțiunile lui Higgs; execuție programată pe 15 Ianuarie.

Cum au loc execuțiile în fiecare stat din SUA

Modul în care condamnații la moarte sunt executați în SUA depinde de statul în care are loc execuția, potrivit BBC.

Injecție letală – în 34 de state.

Scaunul electric – 7 state.

Camera de gazare – California, Arizona, Missouri.

Spînzurare – Delaware, Washington, New Hampshire.

Plutonul de execuție – Utah.