TRUMP ANUNȚĂ CĂ URMEAZĂ SĂ SE ÎNTÎLNEASCĂ CU PUTIN ÎN ARABIA SAUDITĂ

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că urmează să se întîlnească cu omologul său rus Vladimir Putin în Arabia Saudită, la puţin timp după ce a discutat la telefon cu acesta şi au convenit să lanseze ”imediat” negocieri prin care să pună capăt Războiului din Ucraina, relatează AFP, preluată de News.ro. Președintele ucrainean a anunțat, la rîndul său, că a discutat cu Trump despre planurile de pace, iar mai multe țări europene au anunțat că vor colabora cu Statele Unite pentru viitorul Ucrainei, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Președintele american a declarat că prima sa întîlnire față în față cu omologul său rus va avea loc „probabil în Arabia Saudită”, transmit AFP și EFE, preluate de Agerpres.

Trump le-a spus ziariștilor în Biroul Oval al Casei Albe că, deși va fi în contact cu Putin în principal prin telefon, în cele din urmă intenționează să se întîlnească în persoană.

În același cadru, Donald Trump a mai declarat că eforturile Ucrainei de a adera la NATO sînt irealizabile. În acest fel, el a contrazis poziția de susținere pe care Administrația anterioară a lui Joe Biden (2021-2025) a adoptat-o față de Kiev, relatează EFE.

Donald Trump a anunţat că vede ”o încetare a focului în Ucraina” ”într-un viitor nu prea îndepărtat”. Preşedintele american a subliniat că ”va trebui (să aibă loc) alegeri la un monment sau altul” în Ucraina. Legea marţială instaurată în urma invaziei Ucrainei de către Rusia a antrenat o amînare a alegerilor, prevăzute iniţial în martie 2024.

Volodimir Zelenski se află la conducerea Ucrainei din mai 2019.

 

Trump, invitat în Rusia

În urma unei convorbiri telefonice de o oră şi jumătate cu Vladimir Putin, Donald Trump a anunţat că ”a convenit să colaboreze strîns” cu autorităţile ruse în vederea organizării unor negocieri cu privire la Războiul din Ucraina.

Acest lucru va avea loc ”vizitîndu-ne ţările”, a anunţat preşedintele american, care-şi deschide astfel uşa unei vizite în Rusia.

Barack Obama este ultimul preşedinte american care a efectuat o vizită în Rusia, în 2013, în cadrul unui summit G20.

 

Discuție cu Zelenski

La puţin timp după convorbirea sa cu liderul de la Kremlin, locatarul Casei Albe a discutat cu Volodimir Zelenski, care anunţă că a ”vorbit mult despre posibilităţile ajungerii la pace”.

Liderul ucrainean precizează că interlocutorul său a discutat cu el despre ”detaliile conversaţiei sale cu Putin”.

Vladimir Putin a anunţat, la rîndul său, miercuri, că i-a spus omologului său american că este deschis unei ”soluţii pe termen lung” în Războiul din Ucraina prin ”negocieri de pace”.

Zelenski a calificat această convorbire ca fiind "lungă" şi "foarte substanţială", exprimîndu-şi speranţa că Washingtonul va putea "împinge Rusia şi pe Putin spre pace". "Am discutat multe nuanţe - diplomatice, militare, economice", a precizat el.

Şeful Administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a precizat că Trump "a spus că este foarte hotărît să facă totul pentru ca războiul Rusiei împotriva Ucrainei să ia sfîrşit". "Preşedinţii au convenit să înceapă imediat munca pe echipe", a adăugat el, menţionînd că lucrează la o întîlnire faţă în faţă între Zelenski şi Trump.

Echipele ucrainene şi americane "vor începe un proces de lucru zilnic" după Conferinţa de securitate de la München, prevăzută la sfîrşitul săptămînii, a afirmat Iermak. El a precizat însă că Ucraina continuă să se opună oricărui compromis privind independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea sa.

Cei care vor conduce negocierile din partea Statelor Unite vor fi secretarul de Stat Marco Rubio, directorul CIA John Ratcliffe, consilierul pentru securitate națională Michael Waltz și trimisul special Steve Witkoff, a precizat președintele Trump.

 

Ce a anunțat Kremlinul

De partea cealaltă, Kremlinul a transmis că preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în timpul discuţiei telefonice cu omologul său american Donald Trump că doreşte să găsească o „soluţie pe termen lung” la conflictul ucrainean prin „discuţii de pace”.

„Subiectul privind soluționarea din Ucraina a fost și el discutat. Președintele Trump s-a pronunțat în favoarea încetării rapide a ostilităților și a soluționării problemelor prin mijloace pașnice. Preşedintele Putin a menţionat necesitatea de a aborda cauzele profunde ale conflictului şi a convenit cu Trump că o soluţie pe termen lung ar putea fi găsită prin negocieri de pace”, a declarat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Totodată, potrivit reprezentantului Kremlinului, Vladimir Putin și Donald Trump au convenit în timpul discuției lor telefonice că „a venit timpul” ca SUA și Rusia să „lucreze împreună”.

„Președintele rus a susținut, de asemenea, una dintre principalele teze ale șefului statului american, potrivit căreia a venit timpul ca țările noastre să colaboreze”, a punctat Peskov.

 

Ce cred analiștii americani

Ucraina este în pericol de a fi nevoită să încheie un acord de pace cu Rusia în condiții total nefavorabile pentru ea, inclusiv prin cedarea teritoriilor ocupate în prezent de către forțele Moscovei, cred analiști americani. Aceasta după ce Administrația Trump 2.0 a indicat clar că revenirea Ucrainei la granițele sale de dinainte de 2014, înainte ca Rusia să invadeze Crimeea și estul Ucrainei, “este un obiectiv nerealist,” aderarea la NATO e improbabilă, iar SUA nu vor mai prioritiza securitatea Europei și a Ucrainei, ci își se vor concentra atenția pe China.

Discuția dintre liderii american și rus a venit într-un moment delicat. Potrivit The Hill, Trump a fost evaziv în ultimele săptămîni cînd a fost întrebat dacă a vorbit cu Putin, refuzînd să dezvăluie dacă cei doi lideri au fost în contact.

Republicanul și-a construit campania pentru Casa Albă de anul trecut pe promisiunea de a pune capăt războiului din Ucraina, care durează din februarie 2022. La un moment dat, el a sugerat că ar putea încheia conflictul chiar înainte de a prelua mandatul, lucru care nu s-a întîmplat. Discuția cu Putin indică însă faptul că negocierile ar putea deveni mai serioase, au scris comentatorii de peste ocean.

The Hill a precizat că Trump și aliații săi din Congres au fost sceptici cu privire la sprijinul continuu al SUA pentru Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, președintele sugerînd că Europa ar trebui să joace un rol mai central în susținerea Kievului. În același timp, luna trecută, Trump a amenințat cu sancțiuni împotriva Moscovei dacă aceasta nu acceptă să vină la masa negocierilor pentru un armistițiu.

 

Reacția diplomației europene

Această convorbire între Casa Albă şi Kremlin a făcut diplomaţia europeană să reacţioneze şi să anunţe pe o singură voce că nicio decizie cu privire la Ucraina nu poate fi luată ”fără participarea europenilor”, potrivit ministrului francez de Externe Jean-Noël Barrot.

„Nu va exista o pace justă şi durabilă în Ucraina fără participarea europenilor”, a declarat ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, în timp ce omologii săi din Germania şi Spania, Annalena Baerbock şi Jose Manuel Albares Bueno, au dat asigurări că nicio decizie privind Ucraina nu poate fi luată „fără Ucraina”.

„Vorbim despre o ţară suverană cu un guvern ales în mod democratic. În plus, nimic din ceea ce afectează securitatea europeană – iar agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este o ameninţare directă la adresa securităţii europene – nu poate fi decis fără Europa”, a subliniat Albares Bueno.

Cîteva minute mai tîrziu, Baerbock a repetat că nu poate exista „nicio decizie privind Ucraina fără Ucraina” şi a insistat asupra necesităţii ca Europa să „rămînă unită”.

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorskia, a subliniat necesitatea intensificării sprijinului pentru Ucraina şi a făcut apel la o „strînsă cooperare transatlantică”.

Miniştrii s-au exprimat înaintea unei reuniuni la Paris privind apărarea europeană şi situaţia din Ucraina, la care participă Franţa, Germania, Polonia, Spania, Italia, Regatul Unit şi Ucraina.

Această întîlnire are loc în contextul în care preşedinţii american şi rus au avut miercuri o convorbire telefonică de peste o oră, în care au convenit, potrivit administraţiei americane, să lanseze negocieri „imediate” pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.

„A abandona Ucraina, a o forţa să capituleze, ar însemna să consacrăm definitiv legea celui mai puternic şi să adresăm o invitaţie tuturor despoţilor şi tiranilor de pe planetă să îşi invadeze vecinii cu impunitate”, a reacţionat ministrul francez Jean-Noel Barrot.

Lumea nu este „o junglă”, a spus şeful diplomaţiei spaniole. „Avem o ordine mondială bazată pe Carta ONU care a funcţionat de la sfîrşitul celui de-al Doilea Război Mondial în beneficiul tuturor”, a adăugat Bueno.

Între timp, la Bruxelles, secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a subliniat clar liniile roşii ale lui Donald Trump privind NATO şi Ucraina.

El a considerat că este „nerealist” să se ia în considerare o revenire a Ucrainei la frontierele sale de dinainte de 2014, adică inclusiv Crimeea. Aderarea Ucrainei la Alianţa Atlantică după negocieri de pace este, de asemenea, „nerealistă”, a spus el.

Ţări europene, între care Germania, Franţa şi Marea Britanie, precum şi Comisia Europeană au emis miercuri o declaraţie comună în sprijinul Ucrainei şi au afirmat că vor colabora cu Statele Unite pentru viitorul acestei ţări, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

"Aşteptăm cu nerăbdare să discutăm despre calea de urmat împreună cu aliaţii noştri americani. Obiectivele noastre comune ar trebui să fie să punem Ucraina într-o poziţie de forţă", se arată în declaraţia semnată, de asemenea, de Polonia, Italia şi Spania.

 

Este așteptată o întîlnire JD Vance - Zelenski

Vicepreședintele JD Vance este așteptat să se întîlnească cu Zelenski săptămîna aceasta, în timpul unei vizite în Europa pentru Conferința de Securitate de la München. Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a fost, de asemenea, trimis în Ucraina pentru a se întîlni cu Zelenski, în contextul în care SUA urmăresc un acord pentru un acces mai mare la resursele minerale critice ale Ucrainei.

The New Republic s-a referit la intenția președintelui Trump de a susține financiar efortul de război al Ucrainei în schimbul cedării, de către guvernul de la Kiev, al unor pămînturi rare și alte minerale, afirmînd că liderul american a adoptat un ton nou, extrem de disprețuitor față de Ucraina și războiul său împotriva Rusiei – chiar înainte de întîlnirea vicepreședintelui Vance cu președintele Zelenski.

“Poate vor ajunge la o înțelegere, poate nu vor ajunge la o înțelegere, poate vor deveni ruși într-o zi sau poate nu vor deveni ruși niciodată, dar noi băgăm toți acești bani acolo… Vreau să-i recuperez”, a declarat Trump luni seară, într-un interviu acordat celor de la FoxNews.

“Le-am spus că vreau echivalentul, cam 500 de miliarde de dolari în pămînturi rare,” a continuat Trump. “Și, în esență, au fost de acord să facă asta. Așa că, măcar, nu ne simțim proști. Altfel, sîntem proști. Le-am spus (ucrainenilor): ‘Trebuie să obținem ceva, nu putem continua să plătim acești bani.’”

Aceasta reprezintă un contrast puternic față de abordarea fostului președinte Joe Biden, care a oferit ajutor Ucrainei fără a aștepta pămînturi rare în schimb, pe motiv că țara a fost invadată ilegal, a scris The New Republic.

Discuțiile lui Trump cu Putin și, respectiv, Zelenski ar fi, a afirmat liderul american, începutul negocierilor de pace privind războiul dintre Ucraina și Rusia. Un început neoficial, deoarece niciuna dintre țările implicate în conflict nu recunoaște în mod deschis acest lucru.

Ce se va întîmpla în continuare și, mai ales, la ce trebuie să se aștepte cele două tabere de la Administrația Trump 2.0? Semnalele care vin de la Washington în această privință nu sînt deloc încurajatoare pentru Kiev.

Sursa: digi24.ro

01.02.25 - 12:17
01.02.25 - 12:18
01.02.25 - 12:25
01.02.25 - 12:22
01.02.25 - 12:26
03.02.25 - 12:56
04.02.25 - 13:14
03.02.25 - 12:54
04.02.25 - 13:10
03.02.25 - 12:51
03.02.25 - 12:52
02.02.25 - 14:37
01.02.25 - 12:21
05.02.25 - 00:08
04.02.25 - 13:17