TRANZACTIILE DE VINZARE-CUMPARARE A IMOBILULUI AU INREGISTRAT O PUTERNICA CRESTERE

Semne de înviorare pe piaţa imobiliară. Numărul tranzacțiilor de vînzare-cumpărare a bunurilor imobile a crescut cu 14 la sută în trimestrul întîi 2015 faţă de perioada similară a anului precedent, informează Întreprinderea de Stat „Cadastru”.

Este cea mai mare creştere înregistrată în ultimii cinci ani, după o scădere de la 1 la 5 la sută în anii 2012-2014 şi o majorare cu 6 la sută în anul 2011. Statisticile cadastrale denotă o creştere aproape dublă a tranzacţiilor în luna martie, cînd au depăşit ca număr 10 mii.

Experţii imobiliari explică această ascensiune prin consolidarea terenurilor agricole. „Este vorba de vînzarea şi cumpărarea terenurilor. Piaţa imobilului locativ stagnează deja de mai mulţi ani”, a declarat Petru Oleinic, directorul Agenţiei imobiliare NIKA Imobil. El a adăugat că situaţia de pe piaţă din acest an este similară cu cea din 2013 şi 2014, cînd cererea mică şi oferta la fel de mică pe piaţa secundară au îngheţat preţurile la locuinţe.

„Pînă în anul 2008, cînd preţurile erau în continuă creştere, se făceau investiţii în imobil, însă după ce piaţa a intrat în stagnare, locuinţele sînt procurate doar de acei care au nevoie de un acoperiş de asupra capului. Achiziţiile cu titlu de investiţii sînt foarte şi foarte rare, aproape inexistente”, a opinat expertul.

În ianuarie-martie 2015 au fost încheiate 31,3 mii de tranzacţii imobiliare de vînzare-cumpărare, cu aproape 8 400 mai mult decît în primele trei luni ale anului precedent.