Traian Basescu propune ca Romania sa ceara Rusiei vaccinul impotriva COVID

Fostul Președintele Traian Băsescu, aflat la Bruxelles, a spus Duminică despre vaccinurile dezvoltate de Rusia că România ar trebui să apeleze la ele „pînă la livrarea vaccinurilor contractate de Comisia Europeană”. În plus, el îi critică pe Președintele Iohannis și premierul Orban, propunînd în acest sens mai multe măsuri. 

„Este pandemie, dar încă o putem învinge dacă vrem! Pentru un Președinte, nu este suficient să ceară poporului să se spele pe mîini cînd sistemul de sănătate al ţării este pe punctul de a se prăbuși”, afirmă Băsescu într-o postare pe pagina de Facebook.

El amintește de cîteva declarații făcute de Președinte și premier:

27 Februarie: “Nu există nici un motiv real de panică. Infecția cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gît, tuse și febră, ca în orice răceală”.

11 Martie: "Asta ca să demitizăm un pic boala, fiindcă am citit cîteva articole ieri, unde se vorbea despre un virus ucigaș, într-o manieră foarte apocaliptică".

11 Martie: "Dacă vă uitați la televizor și vedeți politicieni care dau sfaturi la toată lumea și le știu pe toate, eu vă sfătuiesc să schimbați canalul".

11 Martie: “Sunt foarte mulţumit de felul în care Guvernul Orban gestionează această criză, măsurile care au fost luate mi se par potrivite, au venit la timp şi vreau să-mi exprim toată aprecierea pentru premierul Orban şi toţi cei care sunt efectiv implicaţi în gestionarea acestei crize”.

„Am reiterat aceste declaraţii doar pentru a arăta că, în România, liderii politici n-au înţeles riscurile pandemiei generate de virusul SARS COV-2. Din luna Ianuarie a acestui an, înţelegînd ce se întîmpla în China, trag continuu semnale de alarmă, spunînd unde se va ajunge din cauza lipsei de acțiune eficientă a responsabililor de la nivel național. Abordarea politicianistă și în scop strict electoral a Președintelui și a premierului i-a făcut să împingă țara într-un moment de criză a sistemului sanitar. Am cerut tot timpul să se ia măsuri pentru a nu se ajunge la limita maximă a sistemului de sănătate românesc, ca sistem de securitate naţională. Acum s-a ajuns la limită, sistemul sanitar a început să fie depăşit”, a completat fostul Președinte.

El îi atacă pe Klaus Iohannis și Ludovic Orban, spunînd că „din păcate, pentru Preşedintele României nu este necesară „starea de urgenţă”, drept pentru care a fugit de asumarea răspunderii gestionării crizei sanitare şi „a pasat-o” nevolnicului şi mereu veselului „Şică Mandolină”. La rîndu-i, premierul, devenit peste noapte ”credincios descentralizării”, a plasat toată răspunderea către administraţiile locale”.

„Efectul lașității şi al prioritizării interesului politic în detrimentul sănătăţii şi vieţii oamenilor este că s-a ajuns la momentul dramatic în care medicii încep să fie obligaţi să decidă cine trăiește și cine moare, cine are loc la ATI și cine nu. Este un moment care trebuia evitat, indiferent care ar fi fost costurile politice. Fiecare zi contează pînă în Februarie-Martie 2021, cînd vom avea la dispoziţie un vaccin”, mai arată europarlamentarul PMP.

Traian Băsescu propune cîteva măsuri „pentru limitarea dezastrului”:

„- trecerea la învăţămîntul la distanţă pentru toate şcolile şi universităţile pînă cînd România va primi cota de vaccinuri repartizată prin Comisia Europeană;
- închiderea creşelor şi grădiniţelor, iar acolo unde părinţii nu fac activitatea de serviciu de la domiciliu, să se asigure mamelor concediu plătit – pînă la primirea vaccinului;
- 80 la sută din personalul bugetar, cu excepţia personalului din sistemul de sănătate, trece la lucrul de la domiciliul, iar pentru cei care trebuie să vină la birou se va interzice prezenţa a doi funcţionari în acelaşi birou (măsură adoptată de Parlamentul European) – pînă la primirea vaccinului;

- închiderea totală a teatrelor, cinematografelor, restaurantelor, sălilor de jocuri, mall-urilor, cu excepţia restaurantelor care deservesc strict persoanele cazate în hoteluri –pînă la primirea vaccinului;

- reducerea drastică a transportului public de persoane, rămînînd deschise doar traseele rutiere şi feroviare care deservesc obiective industriale, industrie alimentară, obiective energetice, de construcţii şi de telecomunicaţii, cu un program adaptat schimburilor de ture – pînă la primirea vaccinului;

- managerii din industrie şi construcţii vor lua măsuri sanitare severe pentru diminuarea riscului de contaminare a salariaţilor;

- interzicerea oricărei întîlniri publice cu excepţia celor strict familiale – pînă la primirea vaccinului;

- acces ordonat în pieţe agroalimentare şi hipermarket-uri – pînă la primirea vaccinului;
- portul măştii devine obligatoriu în spaţii închise şi în spaţii deschise – pînă la primirea vaccinului;

- creşterea masivă a numărului de teste efectuate. Sistemul public a rămas la acel prag maximal de 15.000 – 20.000 de teste, fiind suplinit de cel privat. Ar trebui să se facă minimum 50.000 de teste zilnice în sistemul de stat. Dacă nu există personal calificat, acesta trebuie instruit, dacă acest lucru nu s-a făcut pînă acum;

- rezervare de locuri la ATI în spitale din state membre UE dacă acest lucru este posibil;
- vaccinarea antigripală masivă a populaţiei;

- contactarea Guvernului Federaţiei Ruse pentru a primi informaţii cu privire la eficienţa vaccinului produs în Rusia, iar în cazul unor concluzii pozitive, importarea de vaccinuri din Rusia dacă există cantităţi disponibile, pînă la livrarea vaccinurilor contractate de Comisia Europeană”.

„Sunt doar cîteva măsuri care ar trebui introduse, timp de 5 – 6 luni, pentru a limita răspîndirea pandemiei, pentru a diminua presiunea pe sistemul sanitar şi pentru a da fiecăruia din noi şansa de a nu se îmbolnăvi. În acelaşi timp, tot ce înseamnă industrie, construcţii, telecomunicaţii, industrie alimentară ar trebui să funcţioneze cu măsuri sanitare obligatoriu a fi luate pentru protejarea salariaţilor. Măsurile ar trebui introduse indiferent dacă se atinge sau nu rata de incidenţă de 3 la 1.000 de cazuri transformată artificial într-o jucărie manevrabilă a guvernanţilor în funcţie de care iau sau nu decizii. Deja situaţia este scăpată de sub control. Cred că asta ar trebui făcut acum!”, conchide Traian Băsescu.