TOTI CANDIDATII, CARE SE VOR INSCRIE IN CURSA PREZIDENTIALA, TREBUIE SA STIE ASTA

Un grup de deputați au elaborat un proiect de lege cu privire la modificarea şi completarea Codului Electoral, acesta fiind deja votat în prima lectură. Proiectul de lege a fost elaborat drept urmare a hotărîrii Curţii Constituţionale din 4 martie 2016, prin care s-a dispus revenirea la alegerea directă a Peşedintelui Republicii Moldova. TRIBUNA l-a rugat pe Sergiu Sîrbu, co-autor al proiectului, să facă unele precizări vizavi de noile reguli electorale.

Sergiu Sîrbu a amintit că toți candidații la funcția de Președinte al RM trebuie să prezinte cel puțin 15 000 de semnături. „Procesul de colectare a semnăturilor începe în momentul demarării perioadei electorale, adică de la 1 septembrie, şi durează 30 de zile, respectiv pînă la 30 septembrie. A rămas în vigoare și prevederea cu semnături din cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul II, noi doar am ajustat numărul semnăturilor. Respectiv, trebuie să fie colectate 600 semnături în fiecare unitate administrativ-teritorială de nivelul II. În comparație cu referendumul (20 mii semnături), cred că 600 semnături este o cifră mult mai accesibilă”, a precizat el.

Întrebat dacă listele cu semnături colectate, la fel ca și în cazul referendumului, va fi necesar să fie autentificate de primari, Sergiu Sîrbu a confirmat. „Aceasta este procedura standard ca să fie autentificate de primari, deoarece doar Primăria cunoaște dacă într-adevăr semnatarii domiciliază în această unitate administrativ-teritorială. Dacă nu vor fi autentificate, atunci ar putea fi liste cu semnături false, adică persoane care nu domiciliază”, a adăugat deputatul.

Totodată, întrebat dacă un cetățean dintr-un sat/raion are dreptul să semneze listele de subscripție pentru mai mulți candidați înscriși în cursa prezidențială, Sîrbu a precizat că acest drept nu există. „Se interzice. Colectorii trebuie să întrebe și să verifice dacă fiecare semnatar a mai semnat pentru altcineva. Dacă totuși a semnat pentru altcineva, atunci nu mai are dreptul să semneze. Colectorii de semnături trebuie să preîntîmpine oamenii că, dacă au semnat pentru cineva, atunci nu mai pot semna pentru altcineva. Dacă totuși se constată că o persoană a semnat pentru doi candidați înscriși în cursa prezidențială, atunci se anulează ambele semnături. Totuși, în lectura a doua a venit o propunere ca să fie anulată doar semnătura care a fost depusă ultima, iar prima – să rămînă valabilă. Noi vom examina în lectura a doua această prevedere”, a punctat Sîrbu.

Andriana CHEPTINE

Preluat de pe tribuna.md