Tortura, violență sexuală și mutilarea genitală – practici ale politicii și strategiei lui Putin în lagărele de tortură din Ucraina

Noile mărturii înfiorătoare despre ucrainenii torturați în cele opt luni în care armata lui Putin a ocupat orașul Herson sunt „doar vîrful aisbergului", a atras atenția o echipă internațională care investighează presupusele crime de război, scrie Ana-Maria Gherghiță pentru Adevărul.ro, citînd o relatare din Independent.

Faptele descrise de prizonieri în zeci de centre de detenție improvizate, inclusiv folosirea violenței sexuale ca tactică obișnuită printre gardienii ruși și aplicarea electroșocurilor la nivelul organelor genitale, „evocă genocidul", a afirmat, în această săptămînă, echipa formată din avocați și procurori. 

Raportul special al ONU pentru tortură, dr. Alice Jill Edwards, a afirmat, pentru sursa citată, că similitudinile din relatările victimelor din mai multe regiuni ucrainene „scot la iveală o îngrijorare mai profundă că tortura și intimidarea reprezintă o politică și o strategie a statului rus". 

Înalți oficiali ucraineni au acuzat Moscova că încearcă să comită un genocid încă de cînd președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia în Ucraina, în luna Februarie a anului trecut.

Relatările despre camerele de tortură din Herson au început să apară la scurt timp după ce Armata lui Putin s-a retras din orașul strategic în luna Noiembrie a anului 2022, care s-a aflat sub ocupație încă din luna Martie a aceluiași an.

La începutul acestei săptămîni, o echipă formată din procurori, experți și analiști, susținută financiar de Marea Britanie, UE și SUA, care îl ajută pe procurorul general al Ucrainei să analizeze probele, a publicat un rezumat al constatărilor cu privire la un număr de 320 de cazuri din 35 de centre. 

Practicile de tortură utilizate

Dintre aceste victime, cel puțin 43% au menționat în mod explicit practici de tortură în aceste centre. Tehnicile utilizate în mod obișnuit fiind asfixierea, simularea înecului, bătăi și amenințări cu violul, a transmis echipa condusă de Global Rights Compliance. 

Minimum 36 de prizonieri de război au menționat utilizarea electroșocurilor în timpul interogatoriilor, adesea folosite la nivel genital. Alte victime au menționat amenințări legate de mutilarea genitală și cel puțin o victimă a fost obligată să asiste la violul unui alt prizonier cu un obiect acoperit cu un prezervativ. 

În timp ce printre cei privați de libertate se numărau profesori, voluntari, activiști, lideri ai comunității și reprezentanți ai forțelor de ordine, actualii și foștii soldați par a fi cei care au avut cele mai mari șanse de a fi fost supuși la tortură în aceste lagăre, conform anchetatorilor. 

Echipa de anchetatori spune că a reușit să-i identifice pe cei responsabili pentru torturarea prizonierilor de război, inclusiv un soldat, Oleksandr Naumenko, care ar fi ordonat aplicarea unor electroșocuri la nivelul organelor genitale în cazul a 17 victime diferite. 

Cu toate acestea, Kremlinul a negat în mod constant acuzațiile de crime de război săvîrșite în Ucraina, iar Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la concluziile raportului. 

„Tortura și intimidarea reprezintă o strategie a statului rus”

Ca reacție la aceste constatări, raportorul special al ONU a declarat: 

„Recentele mărturii sunt similare în mai multe privințe cu declarațiile pe care le-am primit în calitate de raportor special pentru tortură, cu toate că demersurile mele către autoritățile ruse se bazează pe informații din regiunile Harkov și Zaporojie. 

Asemănările în ceea ce privește practicile din diferitele zone regionale scot la iveală o preocupare mai profundă, și anume că tortura și intimidarea reprezintă o politică și o strategie a statului rus. Și, ca atare, în prezent, este greu de crezut că vinovații vor fi judecați de Justiția rusă. Acestea fiind spuse, procesul de colectare atentă a probelor trebuie să continue”. 

Denis Krivosheev, director adjunct al Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, a afirmat: „Din păcate, aceste practici sunt foarte, foarte familiare pentru toți cei care au făcut cercetări cu privire la forțele rusești și la modul în care acestea tratează civilii". 

Făcînd referire la abuzurile comise în trecut de trupele rusești în Caucazul de Nord și în Crimeea ocupată, Krivosheev a declarat: „Așa că nu este deloc surprinzător, dar nici mai puțin șocant, să citim despre acest lucru”. 

Cofondatorul Global Rights Compliance, Wayne Jordash KC, a dezvăluit, în luna Martie, dovezi care sugerează că „lagărele de tortură din Herson au fost finanțate direct de statul rus". 

În legătură cu noile descoperiri, acesta a declarat: ”Tacticile de tortură și violență sexuală pe care Procuratura ucraineană le descoperă în centrele din Herson sugerează că planul lui Putin de a anihila identitatea ucraineană include o serie de crime care evocă genocidul. 

Cel puțin, tiparul pe care îl observăm este în concordanță cu un plan cinic și elaborat pentru a umili și teroriza milioane de cetățeni ucraineni pentru a-i putea supune regimului de la Kremlin". 

„Planul barbar al lui Putin”

Autoritățile ucrainene analizează peste 97.000 de rapoarte privind crime de război pe teritoriul Ucrainei și au depus plîngeri împotriva a 220 de suspecți la instanțele naționale. Făptașii ar putea fi judecați la Curtea Penală Internațională, care a emis deja un mandat de arestare pe numele dictatorului rus. 

„Adevărata amploare a crimelor de război comise de Rusia rămîne necunoscută, dar ceea ce putem spune cu certitudine este că urmările din punct de vedere psihologic ale acestor crime crude asupra poporului ucrainean vor rămîne întipărite în mintea lor pentru mulți ani de acum încolo", a afirmat Anna Mykytenko, consilier juridic principal la Global Rights Compliance. 

„Ceea ce vedem în Herson este doar vîrful aisbergului în planul barbar al lui Putin de a nimici o întreagă populație. Supraviețuitorilor ucraineni li se va face dreptate pe măsură ce ne continuăm misiunea de a identifica și de a trage la răspundere autorii. Impunitatea nu este o opțiune", a mai adăugat ea. 

Condamnînd eșecul comunității internaționale de a aborda în mod corespunzător crimele săvîrșite de Rusia în trecut în Caucazul de Nord și în Crimeea, Krivosheev a declarat că Amnesty va depune toate eforturile alături de cei care încearcă să îi aducă ”pe toți cei responsabili de crime de război, inclusiv de tortură, în procese corecte". 

”Aceste crime nu au termen de prescripție, iar aceasta este singura modalitate de a asigura dreptatea și de a preveni astfel de crime în viitor", a spus el. 

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40